• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    SADY
    SADY --- ---
    KOLCON: myslim ze elon ma vlastni diskuzi a tak by to melo zustal... ani xAI, ani Grokipedie nestoji za relevantni zminku (nepocitam obrazky), CLI se vysmejem az vyleze
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    A nejpozději v dubnu se čeká Grok CLI coder od Elona, který má být podle jeho slov "lepší než Claude"...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jinak jak jste zmiňovali IBM, hledal jsem ze zvědavosti pracovní nabídky pro COBOL developery a tady v Evropě si každý druhý developer vydělá teda víc v mnoha běžných jazycích :-D Jenom jedna byla v rozsahu 120-150$/h a ten zbytek průměr 50-80$/€/h
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: Kamarád v Adobe teď dělal dokumentaci AI first aby 3rd party vyvojarum fungovalo MCP co nejlíp.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QWWERTY: máš pravdu, chytil jsem se do vlastní pasti - každý je složitý nějak jinak :)
    Nicméně pro spoustu lidí je komunikovat s jinýma přirozený, jednoduchý a umí to i bez XX let zkušeností. Zároveň už dneska všechny korpo texty generuju AIčkem a jde mu to o hodně líp jak mě, zapojí tam všechny ty korporátní a amerikánské fráze a nepůsobím jako trotl z východu, co namísto 2 odstavců textu napíše dvě věty s konkrétním sdělením. A rozhodně by AI neztrácelo nervy, když musí něco někomu vysvětlovat už podesátý ....
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: nemyslim nic zazracneho, co by jsi vyuzil na svem levelu :)
    myslel jsem tim zakladni tooling ala staticka/dynamicka analyza ala GHAS, SonarQube, Veracode, etc...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Můžeš mi nějak popsat, jak k tomu přistupuješ? Protože moje chápání commitu (toho co dojde do mainu) je kompletní kus práce, tj. změna kódu + příslušné testy, prohnané formátovačem a lintrem a s procházejícími testy.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    QWWERTY:
    correctness verification tooling
    Mas neco konkretne na mysli? Jen profesionalni zvedavost...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: No tady se asi uplne neshodneme.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CERMI_FOX: komunikace s lidma je imho rozhodne slozitejsi jak programovani
    u programovani mas kod a dokumentaci, mas syntax, mas correctness verification tooling, mas spoustu zpusobu jak sam lokalne overit, jestli je reseni aspon castecne funkcni
    narozdil od toho je komunikace a synchronizace lidi v korporatu nedeterministicky freestyle zlamane anglictiny, prekonavani nedefinovane vnitrofiremni politiky, historickych antipatii a v horsich pripadech aktivniho hazeni klacku pod nohy
    a pridej k tomu faktory, jako napr. ze v komunikaci vuci realnym lidem nebude fungovat agenti pristup "iteruj dokud se vysledek nezkompiluje", protoze lidi s tebou nebudou mit trpelivost, nez se ti povede vykorelovat spravne reseni
    SATAI
    SATAI --- ---
    AXTHEB: tak pokud je to krok v cestě PR, který končí OKish stavem, zas mne úplně neurazí, že CI ten špatný commit nechytí...
    SATAI
    SATAI --- ---
    JANFROG:

Nejen tooling, ale celý kontext.

Loni jsme byli půjčení "indickému teamu, co píše indický software" a příště to má následky i na skupinu lidí, co se jinak snaží odevzdat něco lepšího.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Tak tady hlavně chybí nějaká základní hygiena, pokud ti v repu může přistát commit, který nejde kompilovat. Tohle není problém s AI ale úplně jinde.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: Samozrejme jsem chtel napsat "...BUDE kvalitativne na nizssi urovni..."
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak to samozrejme. Problem je, ze zrovna tak jak prace cloveka ovlivnuje design nastroju, tak nastroje ovlivnuji jak clovek pracuje a premysli (*). Jinymi slovy, pokud tool (a je jedno jestli to je AI nebo lint nebo nejakej refaktorovaci tool) nebude kvalitativne na nizssi urovni, potahne to cloveka dolu (a obracene). A tenhle zpetnovazebni proces zacina v okamziku kdy se ten tool zacne pouzivat, na nejake "it will get better in 6 months" se nehraje.

(*) to je moje zkusenost za posledni rekneme dekadu, stravil jsem netrivialni mnozstvi casu v toolingu. A je to i zkusenost jinych lidi, co jsem mel moznost s nekterymi mluvit. Samozrejme, je to furt jen anekdoticka zkusenost.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    QWWERTY: nemyslím, že projekťáčina, pruzení lidí a žonglování s deploymenty je složitější jak programování; jen zatím neumíme tyhle komunikační věci zautomatizovat. To je kliknout sem, napsat tomu, kliknout tam, sepsat status sem, sedět na meetingu tam, vědět jakej account použít ... a na tohle nasadit AI tak pak skončíme jako ta šéfová pro AI v metě :)

AXTHEB: tak jasně, o to se snažím už delší dobu, protože poslední půlrok neustále jen vysvětluju produkťáctvu, proč tu změnu nebudou mít za týden, ale spíš tak za měsíc a půl. Paninko, to máte, půl dne implementace backend, půl dne frontend, a mnoho týdnů čekání na deploymenty různých na sebe navazujících částí :) Zároveň teda vím, proč ty procesy tam jsou a proč tak trvají, ostatně už mi nejednou zachránily prdel před ... radši takhle veřejně nebudu říkat před čím :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Plus samozřejmě čím víc automatizace, tím pomaleji rostou ty skills potřebné v krizové situaci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Občas se jako blbec umí chovat každý.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Mozna, i kdyz zrovna tohodle typka bych se zdrahal oznacit slovem blbec :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX:

Tohle zjištění jsem měl ještě dřív, když jsem přišel na to, že prostě nejsme schopni dodávat, protože nás brzdí produkt a co se dodá, se vyhodí, protože produkt.

Teď máme celkem zadání, takže pomocník k ruce se hodí. Ale dost opatrně řeším, co mám udělat úplně ručně ('vim' v IDE), co prostředky IDE a co hodit na agenta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam