ALMAD: takhle, Mastodon jako software a mastodon.social jsou dvě různý věci. mastodon.social může implodovat, protože napsali pomalé, neškálovatelné Ruby monstrum. Konkurenceschopná Fedi appka by měla být kompilovaná (už jsem viděl jednu v Rustu a ano, existuje ActivityPub knihovna v Rustu, takže podle mě není co řešit... pro mladší programátory, já to už budu mít složitější). Ale stejně neškálovatelné Ruby je úplně v pohodě, pokud jde o instance do 1000 uživatelů, které budeme provozovat my, tisíce ostatních...
Debatu si sem nalinkoval zajímavou, já jen dodám, že zatímco desynchronizaci odpovědí už nepozoruju (teď jsem to testoval na reakcích na status, který je notabene bridgeovaný z BlueSky :-), tak migrace mezi instancema je fakt neohrabaná a je to pojaté tak, aby to nezkušenější uživatele odradilo. První věc, kterou by platforma, která vyzve Mastodon coby lídra ve fediverse, měla nabídnout, je daleko jednodušší rozhraní pro základní nastavení uživatele a velmi jednoduchá migrace, bez nějakého ukládání do externích souborů, apod. (to by měla být možnost, volitelná, pro lidi, co třeba chtějí zachovat kontinuitu, ale přečkat nějaké těžké období úplně offline a svoje data z Internetu na čas úplně stáhnout... ale většina by měla mít možnost migrovat odněkud někam na jedno kliknutí... a to včetně médií, všeho)
Další věci, které by mi dávaly smysl, je sdílení seznamů v timeline (či v biu... oboje dává smysl, sdílení jako akt k nějakému okamžiku i sdílení trvalé), lepší členění timeline (např. vysvětlení, jestli něco vidím proto, že followuju uživatele nebo protože followuju hashtag), import historie nově follownutých účtů, konfigurovatelný algoritmus výběru toho zajímavého z timeline (něco jako Objevit, kde je stejně algoritmus, ale poměrně hloupý a skrytý), rozklikávání timelines dle instancí (vyberu si z federované timeline pouze statusy z nějaké instance)... prostě ta základní idea, co všechno může být timeline a podle všeho si ji sestavit, je klíčová.
A samozřejmě... distribuované vyhledávání. Distribuované vyhledávání ve federovaných timelines má potenciál skutečně časem ohrozit monopol Googlu...a ohrozit dominanci AI. Ve hře je hodně. Fedi může být jediný nástroj, který máme v rukou jako protiváhu vůči domanci AI. Tenhle klub je stejně důležitý,jako NYXí klub o umělé inteligenci... Fedi je jediná alternativa k budoucnosti plné chatbotů a AI generated contentu, v podstatě. Ti, kdo nejsou AI, se musí efektivně propojit a vzdorovat.