• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    Prostě Duolingo. Perly, "užitečné" fráze k pobavení, otázky, snad i odpovědi, prostor pro navázání kontaktu, tipy, triky...

kontakty:

trissie - Lucie (trissieCZ)
    kasumi - kasumisha
    nellas - Nellas (Nellas_)
    quanti - Jana (Quanti)
    sargo - Daioni
    elsinor - Petra (shilohova)
    salvator - Salvator84
    vida - lucy (lucy_new)
    elisebbah - Eli (elielib)
    kazuo_kiriyama - Steppenwolf (Karel59867)
    macska - macska
    cross - cross (vonkreuz)
    caddy - Caddy (Caddy0257)
    gegi - Anna (anvduo)
    moirain - Trirain
    atominator - Nator Atomi (natoratomi)
    francine - Kuukkeli
    troglodyt - Alenash (alenash8)
    indian - Exit:code (ibt23sec5)
    ruthless - Petr1369
    cubeek - aaaaaaabaaacaaad
    aprilmouse - Aprilmouse
    b3da - b3daa
    aether - Aetherix
    hoezo - hoezo (hoezo1)
    proste_lo - Proste_lo
    sheala - ShealaCz
    kral_karel_iv - herbart.j.f.
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    APRILMOUSE: MACSKA: Tak to jsme stejně, ale v zaostalých krajích na Vysočině, kde jsem v té době byla zahrabána, jsme měli ruštinu až do osmičky, protože prostě nebyli učitelé na nic jiného. Zasloužilé komunistky ruštinářky nám to ovšem dávaly pěkně sežrat. Na střední jsem tak přišla k němčině i angličtině s absolutní nulou v hlavě, a dohnat ostatní bylo zoufalství a beznaděj a dodnes si tu frustraci pamatuju, i tramátko letité z toho bylo :-D
    Tuhle jsem si mechanický stroj po dlouhé době zkusila a nechápu, jak jsem na tom mohla psát takové štosy papírů - a že mě sousedi nevynesli v zubech :-D
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    IDLE: tak to jsme stejně, ale psací stroje jsem chytla mechanické. Azbuku jsem stihla zapomenout.
    IDLE
    IDLE --- ---
    APRILMOUSE: Já jsem 1979, takže tu ruštinu jsem fakt chytla jen těsně, v páté třídě. :)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    IDLE:
    SARGO: hele jsem 1977 :) ruštinu jsem chytla dva roky na základce, takže víc než základy a náhodou my jsme právě krom těsnopisu jeli celé začátky těch strojů, od mechanických, přes ruské elektrické těžkotonážní mašiny (když to psalo, tak se otřásalo celé patro, to byl prostě mechanický stroj, ale poháněla to elektřina, která bouchala místo tebe :D) a elektronické až po počítače :) Náhodou tím těsnopisem pravidelně po několika sklenkách vína bavím společnost :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAR_TINA: Vidíš, a já jsem teď zpruzelá u polštiny, že to po mně furt chce vypisovat, takže nemůžu cvičit u čištění zubů :)) nevím, proč to někdo má a někdo ne.
    SARGO
    SARGO --- ---
    APRILMOUSE: Budeš o chlup mladší, já chytla ještě psaní na mechanických psacích strojích :-D A na angličtinu ruštináře, co byli v rodině Prokopů o lekci napřed. :-D

MAR_TINA: Huš, díky za to :-D Ale já si to vzorně předčítám nahlas. Když není nikdo okolo. :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IDLE: asi mohu... Tak já od pondělí začnu
    IDLE
    IDLE --- ---
    MAR_TINA: Nedá se to tam přepnout? U některých cvičení si můžeš vybrat, jestli skládat ze slov, nebo datlovat, objeví se tam dole přepínání. Ale jen u některých.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NELLAS: já to bez motivace neudělám ale s nutností by to asi šlo.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MAR_TINA: U španělštiny to po mně chce psát všechno jen někdy, a až ve vyšších lekcích... a taky se to dá nadiktovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUANTI: co čtení, ale psaní. Prodávají se hezké písanky, tu si vyplníš a ono to tam naskáče. Do tvojí hlavy, pokud ji máš u sebe.

Horší je klávesnice.
    Kam se v duu podělo psaní celých vět? Před dvěma lety jsem proskakala angličtinu a ve vyšších lekcích musela psát. Na začátku ruštiny se taky psalo (kupovala jsem si klávesnici se samolepkama azbuky) a teď se jenom klika na slova.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    IDLE: ukrajinština má obě vazby, jak У мене є, tak Я маю
    Nevysledovala jsem, jestli a jaký je kontextový rozdíl.
    IDLE
    IDLE --- ---
    NELLAS: Na kurzu bych to asi nezkoušela. :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    IDLE: To zkoušela jedna spolustudentka na kurzu ruštiny na vysoké (ano, dala jsem si ji tehdy volitelně, tu ruštinu), mluvit slovensky s ruským přízvukem. Sice to znělo hezky, ale náš tehdejší vyučující (což byl nějaký Ukrajinec) z ní byl dost nešťastný :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: A taky jste měli doma ledničku MNHCK?
    VICSYL
    VICSYL --- ---
    IDLE
    IDLE --- ---
    APRILMOUSE: To budu asi podobný ročník, ale ruštinu jsme měli jen půl roku, z toho mi v hlavě zůstalo jen malinko. Těsnopis bych ocenila, teda nevím jestli tehdy, ale teď by se mi to líbilo. Psaní všemi deseti jsem se musela naučit sama, my jsme měli spíš nějaké základy programování.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Ja si ruštinu skvele zopakovala před par lety, kdyz starsi syn z ni mel ve skole namale, tak jsem se chvili ucila s nim. A sehnala jsem starou knizecku ruskych bajek a uplne me nadchlo, jak snadno ji ctu :-) joo je to tak jizda na kole, skoro se to neda zapomenout :-) a ja jsem zlomovej rocnik, co se ucil jak rusky, tak nemecky a anglicky (a taky jsme meli i tesnopis a psani na pocitaci, ten paradox me dodnes bavi :-),
    IDLE
    IDLE --- ---
    QUANTI: Máma v práci občas komunikovala s Rusy, a říkala, že na ně mluví slovensky a místo H říká G. :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VIDA: Připomněli jste mi, jak se u nás v rodině tradovalo, že se děda učil rusky. Bylo po válce, dost se na to dbalo, byly i nějaký zkoušky, tak děda a ještě nějaký jeho kamarádi postupovali přirozenou metodou - řekli český slovo s ruským přízvukem :)) někdy to fungovalo, ale když se místo у́тка pokoušeli říkat "káchna", tak je to zas kouslo do zadku ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: No, to je mazec :)) já se vlastně doteď stydím, že neumím víc, ale zase pak jít se školou na Mistra a Markétku do divadla a dokázat přelouskat transparenty, co tam byly... Uspokojivý! 😁
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam