• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIPizza
    Jak správně udělat doma, kde si jí koupit.
    Fotky + diskuze
    rozbalit záhlaví
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    GARFIELD: Nestahuju. uroda je velka a je to moc prace. Slupka nikdy nevadila.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    ENDREW: Stahujes slupku? (ty v plechovce ji vetsinou nemaj)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Pestujem vlastni rajcata. Na komci sezony sklidim dam do hrnce a trochu pomixuju rucnim mixerem a svarim aby trochu zhoustli. Dam do sklenic a zavarim. Odrudu si presne nepamatuju neco jako roma, romano, ci tak neco. Nemam moc srovnání s tema kupovanyma, vetsinou mi to vyjde do dalsi sezony.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GARFIELD: nejsem ultra pestitel, ale cherry je sice treba vic, ale oproti klasickym rajcatum mi prijde, ze maji mensi tendenci praskani. Urcite zasadim oboji a uvidim, ale nedokazu si predstavit nejaky vetsi mnozstvi z cherry :D
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    POHODAVOLE: rad se dozvim srovnani. Ja na pestovani nejsem a vzdycky mi to zatim chciplo (i ta bazalka – je to smutnej pribeh). Kdyz bych to prevedl nejak na "chutovy procenta":

    10% levna genericka pizza omacka
    30% levny sekany rajcata v konzerve
    50% slusnejsi passata
    75% soudkova rajcata v konzerve vcelku (drceny rucne)
    85% san marzano v konzerve vcelku (drceny rucne)

    a tady nemam osobni zkusenost, ale predstavuju si:

    95% vlastni soudkova (a mozna i cherry – ale vetsi voser?) rajcata v sezone vhodne zpracovany

    Ja se k 95% nikdy nedostanu, protoze jsem v tydle sfere linej a spokojenej se 75% stupnem na takovy to day-to-day nakrmeni rodiny. Priznam se, ze to mam tak i s moukou a vic kupuju 00 z globusu (babiccina volba nebo tak neco?) a nemusim tlacit Caputto (ktery bych hodnotil na tech 85% .. urcite se clovek dostane vejs s nejakym premiovym lokalnim mlynarem anebo utrati 50k za vlastni mlynek na obili).

    Pokud jste si vsimli patternu, tak 0-75% se da za barakem. A cokoliv vic je na extra objednavku z nejakyho eshopu (#lenost).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GARFIELD: diky za tip. Ja zatim pouzivam jen bio omacky z Alberta nebo z DM. Ty mi prijdou nejlepsi. Z celych jsem jeste nedelal, ale ted jsem vzal na zkousku plechovku celych podlouhlych, tak dam vedet.

    Domaci rajcata dle me musi mit vyznam. Delal jsem doma polivku z domacich cherry a byla dokonala. Samo me to bavi. Jinak bych to nechtel delat :)
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Jeste jsem chtel poslat todle video:

    Are San Marzano Tomatoes actually worth it?
    https://www.youtube.com/watch?v=mMMFUKibW-c


    a zminit, ze fotka soudkovyho rajcata na konzerve bohuzel neznamena, ze rajcata jsou soudkova :)
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    POHODAVOLE: z pohledu pestovani neporadim, ale na pizzu vzdy hledam plum (soudkova? podlouhla?) tomatoes. Z ruznych videi a knizek jsem nejak pochytil, ze vlastni (resp. cerstva) rajcata jsou lot of effort for not too much reward, pokud mas dobry konzervy. Ale urcite te nechci od pestovani odrazovat :) a v sezone s dobrou odrudou to bude epicky, pokud te to bavi!

    Ted jsem v globusu hledal nejakou slusnou konzervu a byla to docela bida. Soudkovy rajcata vcelku pouze jedny (mutti si myslim soudkovy nejsou, pokud to neni specialne uvedeny – a ty, co jsem mel byly hodne kysele). Takze jedina (IMO) vyhovujici konzerva:

    Cirio Rajčata pelati loupaná celá 400g | Globus
    https://www.globus.cz/cela-nabidka/produkt-01024616000

    Ale vysledek dobrej a omacka supr (jo a doporucuju blendovat pouze rucne – mixerem se rozdrti seminka a trochu to zhorkne a tak nejak cela konzistence zvodnati). Tak aspon muzu doporucit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Pestuje si tu nekdo vlastni rajcata? Cast produkce bych rad pristi rok switchnul na rajcata, tak by me zajimalo, jaka odruda je vhodna na sugo a ktery se v nasich podminkach dobre dari. Jsou to jen san marzano nebo je nejaka lepsi varianta?

    Diky.
    GREGI
    GREGI --- ---
    Is this $24 Pizza Oven better than a $2000 Dome Oven? | Pizza series
    https://youtu.be/9cpd38yCxlY
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Tak litr uz jsem si vyzvedl pred tydnem a dnes mi prislo tohle:

    'Vážený zákazníku,

    Z důvodu zpoždění dodávky ze strany výrobce se odeslání opozdí.

    Jakmile zařízení obdržíme, automaticky vám jej odešleme."
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    ENDREW: Tak pec nedorazila a nedorazi. Vyzvedl jsem si ten litr co jsem za to dal a napsal Jezisi aby mi pod strom zabalil ariette.
    GREGI
    GREGI --- ---
    GARFIELD: Ok ban.
    GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI: Jeste doplnim ze si mrazim sam cerstve, ty kupovane mrazene sou wierd. Supr je ze z nich clovek vymacka dost vody, chutove sou trosku jiny nez nemrazeny, takovy vic chutove koncentrovany
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE: mrazak:)
    POOWL
    POOWL --- ---
    Přiznám se, že těsto jsem tentokrát nedělal, ale koupil v pizzerii.
    Peču ve starý MORA troubě na max teplotu a na kameni z lidlu nebo alzy.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GREGI: ty houby jsou pls z plechovky?
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    GREGI: nevim, jesti to chci rikat verejne, ale docela jsem se neapoltan style pizzy prejedl. Tak mozna bude fajn zabrousit i jinam. :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    GREGI: Ono kdyby ta horní spirála byla o pět čísel výš, asi by takový problém nenastával..
    GREGI
    GREGI --- ---
    Why I dropped Neapolitan for New York Pizza
    https://youtu.be/GI_JwhwRl_I
    GREGI
    GREGI --- ---
    Obcas bojuju s az moc nafouklym testem:) Asi ve velky peci by to bylo super ale nemam rad kdyz se to spali az tak moc (de to oloupat ale stejne)...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam