PEGGYK: dvě věci: hele, to, jestli jsme nadělali chyby anebo ne, tak na to nemá geopolitické umístění vliv, to je výmluva. geopolitické umístění určuje, vedle koho jsme sousedili a jak se překrývaly sféry zájmu, takže říká spíš to
s kým jsme ty chyby udělali anebo neudělali (protože jsme mohli a měli ho v dosahu anebo ne a dříve v dějinách nám zeměpisná vzdálenost hrála podstatně větší roli, že). geopolitické umístění vysvětluje, proč jsme mohli mít průsery s polskem anebo římskou říší a proč ne se španělskem a anglií - ok?
a když v tomhle konečně máme jasno, tak by mě ještě zajímalo, v čem vlastně to mé "oblíbené srovnání se švýcarskem" nelze použít. už začínám mít takovýchto obecných tezí bez vysvětlení celkem plné zuby.
navíc, pokud já si vzpomínám, celou záležitost vůbec nelze zredukovat na mé "oblíbené srovnání se švýcarskem" - pokud já si pamatuji, říkal jsem postupně toto:
[ FIN @ Antikomunisticky klub ]
- to vedeme s kemalem dialog na téma "poláci stejní čúráci jako my" (kemal) a ty se u toho rozčiluješ :-) kde je tam švýcarsko?
později:
[ FIN @ Antikomunisticky klub ]
Je zato ale důvod se podívat na některé aspekty hrdých severských národů, švýcarů nebo velké vlastenectví poláků, s nímž přežili y násobné porcování polska kdekým. (poláci mají podobné rysy - veliké vnitřní půtky, nesvorná šlechta a přetahovačky o trůn.)
já tam čtu "některé aspekty hrdých severských národů, švýcarů nebo velké vlastenectví poláků" (níže tamtéž dokonce italů, lol), výsledek, jež je mi rozporován, je mi zjednodušeně a oklestěně předložen jako "ti tví oblíbení švýcaři".
to jedno je blbě. a druhak, zrovna ti švýcaři nejsou vůbec, ale vůbec mimo místu - jsou nám geograficko blízko, soupeří s některými stejnými antagonisty jako my - německo/římská říše, rakousko - a jsou malí a taky je o ně zájem, stejně jako o "malé", avšak lákavé, protože chvílemi velice bohaté, čechy.
zrovna ti jsou možná relevantnější než ty další země.
takže zanecháme takového zjednodušování teze řečené, right? vůbec mám takový pocit, že případná kritika našich vlastních dějiných chyb a poukázání na průsery vlastná výroby okamžitě vyvolává alergicou reakci s těmito příznaky:
- to povýšené plivání na vlastní národ (nesmyslná alergická reakce - hlavně proto, že jsem průběžně řekl, na co hrdý jsem i na co nejsem, takže to OČIVIDNĚ není jen plivání)
- ti tví oblíbení švýcaři (nesmyslná reakce, už kdyby určitým podobnostem v situaci ne, tak kvůli celé řadě užitých dalších příkladů, viz poukázané další národy)
- no no no nejsme horší než ostatní... božínku a co když náhodou jsme (v některých aspektech) a měli bychom co dohánět? co když náhodou jágr a ti naši kluci zlatí na pocit oprávněné národní hrdosti skutečně nestačí ve srovnání s některými jinými národy a jejich uctívanými velikány na poněkud faktičtějších polích, no? a spousta z nás zná oblíbené a bohužel i v nemalé míře pravdivé "v čechách je trestné být úspěšný" a "aby sousedovi koza taky chcípla" - to nejsou vlastnosti prudce nezávidění hodné, jichž radno se zbavit?