• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub

Tento klub slouží k boji proti komunismu (a zejména bolševické totalitě) mírovými prostředky. Je třeba stále připomínat fakta těm, co zapomněli a předávat zkušenosti těm, co v tom svinstvu nežili.

Hodní a nevinní komunisté aneb jak se nám pod nimi žilo

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    SHEALA --- --- 22:25:13 7.12.2011 ---
    me ten socik prisel jako takovej ustav socialni pece. Proste, klienti sou lehce nakrmeny, lehce pripocurany, a ven se vylezt neodvazi, protoze by je vrchnost servala, a ignorujou ty, co sou zavreny v klecovejch luzkach.
    rozbalit záhlaví
    HUGO
    HUGO --- ---
    RUDOLF: měl jsem za to, že ten výklad je Tesařův... čímž nechci Slačálkovi upírat zásluhu o zmrvení zajímavého tématu ideologickým závěrem, to ne
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    RUDOLF: Zjevně jsem hoden dle Slačálka hoden pohrdání. Myslím, že se mi v této kategorii líbí.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Sláča jede, je tam víc dobrejch postřehů, ale tady jen namátkou:

Nový Prostor - Články - Rozhovor - Setkání s černým partyzánem (Ondřej Slačálek)
    http://novyprostor.cz/clanky/422/setkani-s-cernym-partyzanem.html

Když jsem se na podzim 1970 poprvé vrátil z kriminálu, tenkrát po třinácti měsících, přišel za mnou jistý pan Salivar, který předtím seděl deset let. Přišel mi říci dvě věci: jednak abych se necítil jako geroj a jednak že by se mnou chtěl spolupracovat. To byla velice vzácná výjimka. Vězni padesátých let, a to říkám s porozuměním pro ubohý, mučený lidi, kteří měli mnohem horší podmínky než my, se už ničeho neúčastnili. Byli zdrcení, rozmačkaní a často také násilím získaní jako informátoři. Řekl mi: – Podívejte se, kdo seděl rok, ten neseděl. To jsem byl jako já. Kdo seděl rok, ten tam vůbec nebyl. Tři roky, to taky není nic. Pět roků, to se dá vydržet. Ale deset roků, to je moc. – To mi utkvělo v paměti. Člověk není stavěný na to, aby žil v nesvobodě. A není možné, aby bez takového či onakého traumatu dlouholetý kriminál přečkal.
    Jenomže, víte, to je jenom jedna, řekněme lidská stránka věci. Registrujeme ji. Jako historikové ovšem nesmíme ignorovat stránku druhou, která může být případně nazvána nelidskou. A tou je konstatování faktu, že například v sousedním Polsku naprosto nebylo výjimkou, že bojovník z odboje proti nacistům bojoval dál po boku svých synů a nakonec i vnuků, a to v nesrovnatelně těžších podmínkách. Je pozoruhodné, jak je naše veřejnost alergická na tuto samozřejmost, která je pro každého objektivního pozorovatele na úrovni banality. Tato banalita vysvětluje to nejpodstatnější, co se týká Čechů.
    ...
    Víte, ptávali se mě na Mašíny. Nemohu schválit vraždu nevinného člověka. Jestli je moje svoboda uskutečnitelná jen za cenu vraždy nevinného, tak svobodu za tuhle cenu nechci a nedokážu si představit, že může být veleben někdo, kdo učiní opačný závěr. Nicméně si také myslím, že extrémní reakce, jako např. reakce bratří Mašínů, jsou pochopitelné a vyrůstají z takovéhle totální zbabělosti celé společnosti. Kdo se z toho chce osvobodit, činí výstřelky. Chorobná společnost produkuje chorobnou negaci. Ať už je to reakce mašínovská, nebo reakce panického, bláznivého strachu, který není ani zištný, spíš je to strach ze svobody, z nekonvenčnosti.
    ...
    Co považujete za nejdůležitější dnes?
    Důležitá je praxe, konkrétní konflikty práce a kapitálu, třídní boj. Jenže už samo to sousloví je v našem prostředí strašák, i mnozí komunisté třídní boj najednou „odmítají“. Přijde mi to komické – je to jako odmítat slunce nebo vzduch. Je to přece realita, daná konfliktností zájmů. Jiná věc jsou formy toho boje, které je potřeba kultivovat, nemá jít o válku. Ale odmítat třídní boj jako takový znamená ve skutečnosti odmítat právo těch slabších, aby se bránili. Popírání třídního boje je popření demokracie ve společnosti – veškerá politická demokracie předpokládá, že se protiklady projeví.

A dál – je potřeba bojovat o základní hodnotu lidské solidarity. Je zajímavé, že když řeknete nějaké takové slovo, každý si to vyloží tak, že mluvíte falešně, jako falešný patos. Bratrství, to u nás zní jako fráze. A přitom jsou solidarita a vzájemná pomoc základní hodnoty, které patří k samotné podstatě člověka. Pro člověka, který nemá ani střechu nad hlavou, je základní prostředek, kterým si může pomoct, právě spolupráce. Nesmí konkurovat stejně postiženým, musí se spolu s nimi dát do boje za svá práva.

Mnohá média nám sugerují pohrdání chudými. Pokud ale někdo zasluhuje pohrdání, je to ten, koho nepohoršuje situace, kdy se jeho lidskému bratru upírá střecha nad hlavou. Kdo se na to jen dívá a nevzrušuje ho to. Právo na bydlení nepatří do souboru klasických měšťanských práv, ale je to nezadatelné právo lidské bytosti. A pokud to společnost není schopna zajistit, tak je to režim, který je hoden opovržení a toho, aby se proti němu revoltovalo. A pokud to někdo neuznává, zpronevěřuje se své lidskosti.
    FIN
    FIN --- ---
    a jen tak pro zábavu doplníme bezcenné a "no value added" svědectví z dob minulých celkem bezcenným případem dneška :-)
    Pussy Riot's Nadezhda Tolokonnikova: Why I have gone on hunger strike | Music | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/music/2013/sep/23/pussy-riot-hunger-strike-nadezhda-tolokonnikova
    na ja, hodnoty aby jeden pohledal...
    FIN
    FIN --- ---
    BONGI: myslím, že jsem na to odpověděl o pár příspěvků dřív, než se ptáš [ FIN @ Antikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub ] :-)
    osobně bych samozřejmě ne zcela souhlasil i s "no value added". že se rudé svině systematicky mstily svým odpůrcům a nechávaly, tak či onak, pykat i rodiny a příbuzenstvo, je známo. tedy když chceme vidět a slyšet :-) "added value", imho veliká, těchto lidí spočívá v tom, že nám na těch svých bezcenných osobních a konkrétních příbězích dokáží, jak moc a kterými všemi způsoby (se rudé svině mstily a tyranizovaly). sám postřeh, že rudé svině jsou pěkné svině, je jaksi pravdivý, ale tak hezky nekonkrétní - popis živých pamětníků a "uživatelů" toho, jak konkrétně svinské svině byly, mi naopak připadá jako náramná added value. teprve ono drsné konkrétno totiž věci dodá žádoucí, protože velice osobní a představitelný rozměr.
    a, mimochodem, teprve nyní jsme na rovině "fakt z úhlu pohledu" - dokud někdo pouze vyjmenuje/uvede fakta, na úhlu pohledu nesejde. proto jsou fakta fakta, a proto, na rozdíl od různých úhlů, vůči nimž má náklonnost časem dosti slábne, je mám stále raději (ta fakta). teprve až budeme uvažovat, co nám ta fakta a z nich odvozené postřehy pamětníků daly a jak si to vezmeme anebo nevezmeme k srdci, se dostáváme na rovinu, kdy ty úhly teprve začínají hrát roli.

a teď nevím, jestli se na zaorálka náhodou nevyjadřuji moc složitě. abych chudákovi binárnímu paranoikovi nezamíchal představy :-)
    BONGI
    BONGI --- ---
    FIN: vyhovovalo by ti lepe misto "bezcenny" napsane "zadnou novou hodnotu neprinasejici"? Lepe to zni v anglictine "no value added".
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: a přestaň ze sebe laskavě dělat vola, prosím, těmi věčnými urážkami a polourážkami ve chvíli, kdy ses dopustil nesmyslného výkladu - to je totiž taky zajímavé. zatímco ty to na mě vytrvale chrlíš, všimni si laskavě, že můj závěr byl tento:
    [ FIN @ Antikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub ]
    pročež vlastně říkám, že tě mám za inteligentního člověka.
    takže shrnuto:
    interpretační lapsus + hromada "nátěrů"
    zatímco já se poněkud divím, protože na bagatelizaci ("bezcenný") jsem většinou zvyklý u hloupých lidí, čímž nepřímo říkám, že tebe považuji za toho inteligentního.
    namísto, abych ti teď vysvětlil nebo nevysvětlil, jaké máš nebo nemáš e-péro. ani to ti nepřipadá zajímavé?
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: ne, kemale. když "vytrvale mlčí" vzápětí doprovodí rozvinutí ve znění ""někdo o tom mluví. a někdo píše. a velká řada lidí to nikdy nechtěla vidět a slyšet." s tím "nechtěla", tak to neznamená, že pár odvážných ve sklepě - tak to znamená, že to řada lidí radši nechce vidět a slyšet i kdyby to troubil autobus.

tohle fakt myslíš vážně? jako tyto interpretace? to snad ne, že ne. proboha.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: "vytrvale mlčí" imho znamená, že o tom mlčí všichni a snad jen ti nejodvážnější se ve sklepě při puštěném kohoutku vody odváží šeptem cosi naznačit

ale když ono jsi to vlastně myslel jinak tak už jsem to pochopil, vždyť píšu že diskutuješ líp a neodvažuju se s tebou jakkoli měřit
    FIN
    FIN --- ---
    dodatek: dokonce - a to už je na pováženou - jsem ani nenapsal "velká řada lidí o tom nemluvila/nepsala", alébrž doslova toto "a velká řada lidí to nikdy nechtěla vidět a slyšet". tedy ani ne "nikdo", ale dokonce ani "neřekl", ale že ti lidé, byť by i mohli, to nechtěli vidět a slyšet...

i toto vyjádření je snad normálně srozumitelné...?
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: no, nerad ti říkám, ale z
    "o čem se tu 23 let vytrvale mlčí" (všichni? jenom někdo? kdo?)
    následně rozvinutém
    "někdo o tom mluví. a někdo píše. a velká řada lidí to nikdy nechtěla vidět a slyšet. žádné "všude"."
    rozhodně a žádný způsobem neplyne, že si myslím, že
    "nikdo/nikde"
    - to je tvůj, nikoliv můj logický lapsus.

protože si myslím a domnívám se, že když se řekne "někdo o tom mluví/píše, velká řada lidí to nechce slyšet", tak vyložit to na "nikdo" znamená prostě porušit základní smysl slov v jazyce českém :-)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL: sorry, blbej tag "u" namísto "i". Přepisovat to nebudu a vašim očařům se předem omlouvám. Pokud to tedy někdo vůbec dočetl až sem :-)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: muset nic rozhodně nebudu, a nebudu tak ani činit. Proč? Protože mne to nebaví a považuju to za naprostou ztrátu času. Vysvětlím ti jen to, proč mne to už dopředu nebaví, pak vypnu notebook, opustím kancelář a začnu se věnovat rodině :-)

FIN: na jejích názorech je zajímavé to, že si uvědomuje a nahlas říká, o čem se tu 23 let vytrvale mlčí

což bylo následně, a to při zachování naprosto nekompromisní argumentační konzistence jen lehce upřesněno, aniž by došlo k totální změně původního logického významu, na následující:

FIN: někdo o tom mluví. a někdo píše

Debata o hovně, protože sám se nonšalantné dopouštíš téhož za co mne tu chceš pranýřovat. Ne, nenechám se do takové debaty vyprovokovat. Ale dejme tomu že to e-péro máš fakt větší a za klávesnicí seš hotovej Perry Mason. Gratuluji :-)
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: jak "nehodlám"? ale budeš muset. opakujeme:
    [ FIN @ Antikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub ]
    někdo o tom mluví. a někdo píše. a velká řada lidí to nikdy nechtěla vidět a slyšet. žádné "všude". o éře komunismu se na školách pořádně učilo jen někde. když jsem svého času zjišťoval proč, dozvěděl jsem se, že "nikdo nenapsal nové učebnice/osnovy". tendence "se v tom už nepitvat" je viditelná a nepřehlédnutelná.
    zdůrazňuji:
    "někdo"
    "velká řada"
    "žádné všude"
    (tedy nikoliv finovo "nikde/nikdo", ale negace na kemalovo "všude" - prvek úplně opačný)

a později:
    [ KEMAL @ Antikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub ]
    Ty z toho vyvozuješ že se o tom nepíše nikde a nikdy a neváháš mne nařknout z pokřiveného charakteru že jsem před Svatou Zdenou nepadl s pokorou na kolena

takže stručně: plácl jsi blbost, z mého "řada lidí" jsi udělal "nikdo/nikde" (a přidal píčovinu o tom, že bych rád, aby padal před svatou zdenou na kolena) a od té doby NEDOKÁŽEŠ odpovědět na můj prostinký dotaz, jak se z "hodně lidí" stalo "nikdo/nikde"...

a to je to, proč já bych se nad sebou měl zamyslet? no ani ne :-)
    FIN
    FIN --- ---
    BINARY_PARANOIC: to bys možná musel vést tu diskusi namísto toho, aby sis osobně vylil srdíčko, jakej jsem hroznej, víš?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: sorry tohle fakt qanalyzovat nehodlám, celkový průběh té diskuze je jasný a právě (FIN, KEMAL) jsme se snad dobrali i kýženého závěru
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: no vidíš, já bych jen dodal, že sdělení pod záštitou Zdeny Mašínové by se nemuselo omezovat jen na takový daný standard a třeba zahrnout i něco co přesahuje řešené teritorium a historickou situaci. Například jako onen článek o společenské poptávce po regulacích a represích co jsem linkoval z dfensu.

(plus teda si mohla odpustit to skutečně nedůstojné hospodské zvolání o studu za český národ ... jakože o studu za všechny "ty druhé", jakože fakt za všechny)
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL:
    KEMAL: no "bavíme"... já podotkl, že řada lidí to nechtěla slyšet. doslova "řada lidí". o nějakou chvíli později mě obviníš - no ostatně viz [ FIN @ Antikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub ]

a ještě pořád mi nikdo neřekl, jak se z mého "hodně lidí" stalo "ty vyvozuješ, že nikdo/nikde" - smím to konečně slyšet. dokážeš říct "no, je asi blbost, řada lidí není totéž co nikdo/nikde"? jen tak pro zajímavost.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    FIN: marná sláva, ty jsi halt diskutér jaksi "zaorálkovského" typu...s takovými se vést diskuze nedá, důvodem žel není nadprůměrná znalost tématiky či argumentační neprůstřelnost :)
    FIN
    FIN --- ---
    KEMAL: já už jsem to taky slyšel mockrát. stejně, jako jsem během svého života narazil mockrát na postřeh "lít kyselinu do vody je blbost". problém je v tom, že ačkoliv jsem "lít kyselinu do vody je blbost" slyšel mockrát, ani v nejmenším nezačal být takový postřeh bezcenný -je na mém mockrátslyšení zcela nezávislý. a proto se domnívám, že ani postřehy pí. mašínové nejsou "bezcenné", ačkoliv jsem podobné již slyšel mockrát. možná tak leda bych se mohl domnívat, že když mi někdo přinese dalších 20 takových článků, řeknu mu "až za týden" s "už jsem jich četl dost, tak postupně". ale "bezcenný" by mě tedy nenapadlo :-)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    pak už se bavíme jen o tom co kdo jak myslel a jestli se mlčí dost vytrvale
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: tady FIN: "na jejích názorech je zajímavé to, že si uvědomuje a nahlas říká, o čem se tu 23 let vytrvale mlčí pod heslem "abychom to už nerozpatlávali" "
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam