LITTLELI: myslíš si dost blbě. před pár lety jsem, čistě náhodou, psal články do jednoho populárního časopisu, ten druh, co mu soukromě říkám "dějepisný blesk pro lid", a přesto, že ty články jsou ve výsledku hodně prosté a poplatné vkusu lidového čtenáře (není jednoduché to napsat, btw, dá dost práci se naučit psát "lidově populárně špatně"), tak zrovna jedno z témat, o němž jsem psal, byla mafie, její počátky, přechod z původní italské na italsko-židovskou, později přijetí prvních černošských gangů a tak dále a i když výsledek je na konci blbý, člověk musí napřed dost nastudovat, aby z toho pak tu kravinu udělal. a při té příležitosti, jakkoli nám tady v evropě je americká realita cizí (a ta italsko-sicilská nakonec taky) jsem si určitou představu udělal.
a díky tomu mám poměrně určitý dojem, jak moc jsem rád, že žiju v normálním státě a ne v oblastech s nezanedbatelným vlivem mafií přesahujících třebas až do sféry tak polooficiální, jako byly americké odbory, zejména v loděnicích. takže než budu blbě plácat hubou, jak trefně říkáš, co o tom víš ty?