• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    Kdo to má těm lidem furt říkat: Ono by možná pomohlo víc kontextu... :-) Chcete-li něco přeložit Z češtiny, nezapomeňte taky, DO jakého jazyka.

A na triviální dotazy je tu klub Angličtina - slovíčka, fráze atd. aneb Jak se to sakra řekne?
    Takže ne, domácí úkoly ani práci za vás neděláme; a resumé diplomek taky výjimečně.

Nevrlý správce varuje: nemám rád flamewary a vůbec příliš vysoký poměr šumu k signálu; dvakrát měřte, přemýšlejte a používejte náhled. Zajímají nás fakta, ne vaše názory. Mažu běžně v zájmu přehlednosti diskuse (ZEJMÉNA: děkujte předem a nebudeme se muset prokousávat dodatečnými "jéé, díky"), a přílišné prudiče jsem už i banoval.
    Překládáte nějaký text a narazili jste na speciální termín z oboru, který neovládáte? Třeba je tu někdo z oboru a poradí vám.
    Měly by zde být pokládány a zodpovídány otázky typu "Jak mám přeložit CT-180 utility launcher?" společně s kontextem těchto termínů.

Varování: Try Googling It First.

php skript na vyhledavani v merriam-webster, cambridge advanced student's dictionary, ve slovníku na seznamu a v princeton wordnet dictionary v jednom okne - tadeas.net/slovnik/
    Po práci legraci: Perličky z překladů
    Pro práci organizaci (doložíte-li moderátorovi kredenciálie -- je lepší obracet se na moderátora tohoto klubu než tamtoho, neboť onen bývá offnyx): Překladatelské doupě - překlad jako živobytí, překlad pro radost, zkušenosti, disputace et cetera

Doupě translatologů: nosek.i-line.cz - asi chcíplo, zkuste Web Archive

rozbalit záhlaví
    CNV
    CNV --- ---
    CERNAAMODRA: Možná ano, i když co jsem koukala, padají v ragby trochu jiná čísla :)
    CERNAAMODRA
    CERNAAMODRA --- ---
    Nebylo to proste 3:3? Kdyz je to ten cliffhanger?
    CNV
    CNV --- ---
    Nevíte někdo, co je to v rugby "three all"?
    Parta diváků po první půlce zápasu probírá průběh a jeden říká: "That first half was a cliffhanger. Three all. Potřebuju si dát panáka."
    Hrajou dva školní týmy, je to celonárodní finále, rok 69. Google nepomohl. Autor občas píše podivně zkratkovitě, může to být nějaký jeho výmysl.
    MICANA
    MICANA --- ---
    Nevíte prosím někdo, co přesně znamená "First eight" nebo "First VIII" v kontextu britských univerzitních veslařských klubů? (tedy že to je nějaká osma, to tuším)
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    JAEN: děkuji
    JAEN
    JAEN --- ---
    NEVADA_: scuntion window kastlové okno, dvojité
    okno (s deštěním)
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Nevíte někdo, jak do angličtiny přeložit "kastlová okna", prosím?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Má v rámci QMS ustálený překlad "Risk-based Practices"? Díky!
    CNV
    CNV --- ---
    ATUARFIK: Díky.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CNV: Verše 1-4:
    Jak stařec jsem, co v synovi se zhléd
    a z jeho mládí celý pookřál:
    osud mi nepřál, zle mne zradil svět,
    v tobě mám ale všechno, co mi vzal.

Torst 1997
    CNV
    CNV --- ---
    Máte prosím někdo Sonety v překladu od Hilského? Potřebovala bych verš o útěše z č. 37 (v orig. je to 4. verš, "Take all my comfort of thy worth and truth".)
    REONA
    REONA --- ---
    SPIKE411: Díky, ale na reklamní leták mi to nepřijde vhodné...no zatím jsem tam dala insurance event, není to samozřejmě totéž, ale s dalším textem to bude v pohodě.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    REONA: No… v hantýrce mého oboru obzvláště Amíci používají (service) truck roll, to roll a truck.

What's it really cost to roll a truck? | Technology Management for Integrators of AV, Automation, Security, and IoT
    http://www.ihiji.com/whats-it-really-cost-to-roll-a-truck/
    REONA
    REONA --- ---
    Prosím jak se překládá "výjezd" v kontextu majetkového pojištění?
    Např. "Hodnota jednoho výjezdu se přibližuje průměrnému ročnímu pojistnému"; "Narozdíl od konkurence poskytujeme neomezený počet výjezdů" apod.
    FLU
    FLU --- ---
    TABBY: Nedalo by se to v tomto kontextu přeložit jako "přisadit si"?

I když uznávám, že titulek "V reakci na Donalda Trumpa si Megan Rapinoe ještě přisadila" je poněkud kostrbatý :)
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    TABBY: v tomhle kontextu trvat si na necem, zabejcit se (=odmitnout odvolat)
    TABBY
    TABBY --- ---
    Megan Rapinoe Doubles Down On Donald Trump Dig (zdroj: https://www.huffpost.com/entry/megan-rapinoe-trump-soccer-white-house_n_5d15a349e4b07f6ca57affa3)

Prosim o pomoc s nalezenim ceskeho vyrazu pro "double down" v tomto kontextu. (Ve slovnicich jsem byla, terminy z ekonomie se nehodi, pokrovou terminologii neovladam).
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    Pixyho jde chytnout snadno a rychle na Okounu, prispiva tam v jednom kuse
    RIP
    RIP --- ---
    MICANA: Tvoje platinová bude mít pravdu; můj starý papírový Larousse to neví (ale je to ten malý, tak tím to bude).
    MICANA
    MICANA --- ---
    RIP: viz VANEK, mně pixy kdysi s pokerem poradil velmi fundovaně a použitelně (i když nadával furt)
    MICANA
    MICANA --- ---
    RIP: Moje platinová Lingea uvádí u "tambour" mimo jiné význam (asi dvaadvacátý v pořadí) "závětří - prostor budovy u vchodu". To by mohlo být ono.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam