PAN_MYVAL: Myslel jsem si, že se toho chytneš. Dovozuju jenom to, že dát člověku něco celoživotně a nedotknutelně je chůze po tenkým ledu a bude toho proti nám zneužíváno jak samotným aparátem, tak vcelku logickým postojem veřejnosti. Z toho příkladu vidíš, že i nám se může za 10 let stát, že se "rozbijem" a nebude jak na to přijít.
Proto jsem zastánce nějakého periodického ověřování, kterým sice projde procento psychopatů, ale neprojde jím mnohem víc procent nekompetentních lidí, a proto neni zbytečný. A asi už vždycky budu, jenom bych to nenastavoval tak, že neuděláš - končíš. Spíš sem přijď s platnou prohlídkou, nastřílej něco do terče a ukaž manipulaci. Ústní otázky jsou na širší diskuzi, aby se z toho nestalo biflování něčeho, co se za rok stejně změní a po zkoušce stejně zapomene. No a když neuděláš jednu nebo víc z těch částí, máš 30-180 dní na to, abyses dostavil na opravu jenom toho, kde jsi neprospěl. Takhle to běžně funguje jinde a je to tak v pořádku.
Nedávno jsme třeba narazili na práci kolegy od konkurence, který děsně řešil atesty k uzávěrům, ale vůbec se nevěnoval výměně vzduchu. Vůbec nepochopil, že když vejde dovnitř obsluha, už z ní nikdy nevyleze kvůli otravě CO. Až se ho při periodickém přezkoušení inspektor zeptá jak postupuuje, tak mu to neřekne a pošlou ho dostudovat problematiku. Do té doby bude mít pozastavenou činnost. U nedotknutelného glejtu by ho nikdo neodhalil do doby, než na to přijde nějaká kontrola (kde ty zprávy ani neumí číst) nebo havárie, když už je pozdě. Já tady teda vidim furt ty samý zrádnosti lidského faktoru, ať jde o činnost jakou chce. Už při vzniku cechů ve středověku se daly nějaké požadavky na odbornost a ty cechy si to hlídaly.Každý musel dělat svou práci pořádně a to je celý, co od lidí chci. Žiju ale na venkově a vidím velký počet skutečně tristních případů napříč obory, ve kterých se pohybuju. A tak je to bohužel i u inspekčních orgánů, kde mě doslova zaráží, že někdo, kdo vykonává státní dozor, není schopen nebo ochoten se vzdělávat anebo má problém s pochopením psaného textu a praxe.
GEKONZPRAHY: Já taky, ale zase rozumim tomu, že může mít dlouhá léta týraná osoba problém se postavit proti agresorovi. Nebo dlouholetý přátelé proti někomu, kdo byl celý život normální. Vůbec dodneška nechápu, jak může nastat taková degradace zdravýho, normálního člověka. Na základě šeptandy to vypadá, že v tom sehrály roli geny a že otec dotyčného jenom neměl možnosti vytvořit až tak nebezpečný situace.