• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    IMOLOL: Věříš že jsem to radši nikdy nepočítal? Zřejmě by za ten balík byly lepší pušky, ale 10/22 má tu výhodu že to je jak lego, tak jsem nakupoval postupně.
    Zkusím si vzpomenout:
    Ruger 10/22 cca 12k
    Pažba 5,5k
    Tlumič 3,3k
    Bipod 2,3k
    Volquartsen extractor, bolt release, v-block 1,6k
    Volquartsen drop in hammer 1,6k
    Volquartsen trigger 1k - resp jazýček spouště, není to celý kontejner
    Green mountain barell s match komorou stála tehdá kolem 4-6k?¨
    Optika je vortex za 6,5k
    montáž asi do litru?

    Takže...necelých 40 litrů? Nesmysl no, ale miluju ji. Jen bych s tím měl střílet častěji.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    REDSNAKE: na kolik přijde takovýhle setup?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KIE: Jsem pomerne prijemne prekvapen diskuzi pod clankem.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    KIE: "ty vole průser musíme vykázat aktivitu" jinak odkdy je ODS demokratická, pravicová a konzervativní strana jinde než ve svých snech a předvolebních kampaních?

    XMEDA: co je to za pažbu?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    XMEDA: Pro armádu ta sklopnost a kompaktnost tak důležitá není - to je klíčové spíš pro civilní sektor.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Jak vnímáš zbraně? (ANKETA)
    https://youtu.be/rauSJ79ztok
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    Líbí se mi, jak to nevzdáváš :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    MAZDA: Dotaz byl na zkracovani US pusek a k nemu vysvetleni.

    Ad ty: I vychozi SA58 a AKM s padlem jsou kratsi nez M16. Az kdyz se amici v Iraku v devadesatkach motali s metrovyma puskama, zamysleli se a prisli s 14.5" M4. Ale kam pak zkratis M4? Uz jen dalsim rezanim hlavne na ty ruzne 10" podivnosti. A to uz je pak skoro jako AKS-74U.

    Ad AK: Poslednich 35 let vyrabeny AK-74M maji standardne polymerovou sklopku. SA-58 se zakousl devadesatkovym pre/rozvratem a krome nedodelane CZ2000 LADY (se sklopkama) byl vlastne upgrade az Bren, opet se sklopkou. Ale i na starou SA-58 nasadis co libo, lehko se to pak sklopeny vejde do mensi tasky apod.



    V 5.56x45 sklopis tak leda nejakej SIG MCX, HK G36, Berettu, Breny apod. Anebo adaptery na preruseni buffer tube, ale pak s tim nevystrelis slozenym. Kompaktnost a transport taky muze byt zasadni faktor pro vyber kveru.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    PIVECEK: vzhledem k tomu, že 300 Blackout, kterou teď hlavně střílím, stojí 18,- za ránu, tak mně ten relativně malej (vzhledem k tomu kolik toho z 223 vystřílím oproti 300 Blk) rozdíl v ceně 69gr nábojů tolik nestresuje...
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    Abys pak třeba nezjistil, že koupit novou hlaveň od faxonu a střílet levnější patrony by ve finále nebylo ekonomictejsi :)
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    ANARCHY: No proto ti to radši dávám na vědomí, že to rozhodně není obvykle. 1:7 je nejběžnější stoupání na trhu a 55grs nejpoužívanější střela na civilním trhu, minimálně u nás.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    PIVECEK: Po pravdě jsem to už dál nezkoumal a vzal jsem jako fakt, že ty 55 jí nechutnají, a jen náhodou jsem přišel na to, že ty Normy lítají dobře
    PIVECEK
    PIVECEK --- ---
    ANARCHY: Nezkoumal si to nějak více? Protože já mám 1:7 tr u dvou ze tří Ar15 a všechny 55grs střely z toho lítají dobře, naplocho mi nelita nic od největších mrdek po Ruagy.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    XMEDA: Rád bych podotknul, že AK má délku hlavně lehce přes 16" a u motostřelců se v celé VS fasovaly prakticky výlučně zbraně s pevnou pažbou. AKS/AKMS a Sa58V se fasovaly u výsadkářů/průzkumníků a snad ještě u spojařů. V ČSSR pak ještě u vnitráků.
    Tolik k té sklopce v OT/BVP.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    IAMTHELAW: Naprosta vetsina standardni pechoty se oproti ruznym predstavam na vetsi vzdalenost ani nesnazi neco mirene trefit, jde vesmes o kryci palbu a hromadnou palbu. Na ty Anarchyho vzdalenosti 500m je primarne kulomet, 7.62x51 DMR, OTcko, nebo vysilacka se spojenim k minometum/delostrelcum.

    No a na ty beznejsi vzdalenosti do 200m ty kratsi hlavne staci jako kompromis delky kveru, kor kdyz klasicky AR nema normalne udelatelnou sklopku a blbe se s dlouhou lozi do 4x4, OTcka, nebo pohybuje v domech.

    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAZDA: Je fakt luxusní - zkoušel jsem ho srovnat s Geissele a Schmeisserem, ale vyšel mi z toho osobně jako pro mně nejpříjemnější.
    Navíc mám verzi s nastavitelným odporem (2,5lb - 5lb), takže jsem si ji naladil přesně na svoje prsty, a prostě zatím je to nejlepší spoušť kterou jsem měl kdy možnost zkusit - asi si ji časem pořídím i do toho Siga, jakkoliv tam i ta tovární je relativně příjemná (oproti tomu ten základ Taurusu mi doslova dělal mozoly na prstech, jak jsem musel zabírat silou - plus ještě odlitek spoušťového jazýčku měl na vnějších hranách docela otřepy, které se zarývaly do prstu)
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ANARCHY: TriggerTech zní fajnově, o tom žádná! Jinak, Fiocchi tu jsou i v těch 55 grs. Začali jsme je užívat na zkoušku funkce. Vypadá to jako moc pěkná patrona.
    IAMTHELAW: Kompaktnost/lepší manevrovatelnost s puškou/karabinou.
    IAMTHELAW
    IAMTHELAW --- ---
    Tušíte někdo, proč vlastně američani zkrátili ARko na těch 14,5"? Když sem si nechal počítat náboje v GR, tak ta rychlost s délkou hlavně klesá hodně výrazně.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MAZDA: No, zejména ta spoušť (TriggerTech) za cca 9kKč. Ale nelituju toho ani v nejmenším, je fakt přesně dle mých představ.
    Pažba je běžná Magpul CTR, ta stála asi dvojku

    Ad Fiochi 62gr: To je určitě dobrá zpráva, i když už jsem si celkem zvykl na SelBel 69gr, které mi na učení se s puškou zatím bohatě stačí, ale vždycky je dobré mít i alternativu.
    BTW dostala se ke mně krabička 55gr nábojů od Normy, a je zajímavé, že i když 55gr SelBely lítají už na 30m naplocho, tak ty Normy to ustabilizovat dokáže...
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    ANARCHY: Co na Taurusu s vyměněnou pažbou a spouští stálo 40k, smím-li se ptát? Ale jsem rád, že zmiňuješ ten twist :) Mimochodem, měly by být v ČR brzo k mání 62 grs Fiocchi. Na ceny čekám.

    Debata o 500 metrech... Afghanistán nás učí, že:
    1) talibanec v pakulu, s AK v 7,62x39 a ví bůh jakou patronou umí efektivně postřelovat NATO guys na 500 metrů
    2) NATO guys s hlavněmi 14,5" a méně mají, s nábojem 5,56x45 SS109/M855 a 856 Tracer, problém efektivně ničit cíle na 500 metrů

    Ne, neznamená to, že Sa nebo AK umí na 500 metrů trefit torzo jak si řeknete, ale umí to pleskat kolem cíle a donutí ho to schovat hlavu.

    Pokud půjdeme po ceně střeliva, pojďme se podívat, co tu je k mání za zbraně v 7,62x39 mm.
    1) BREN 2 - jediná moderní konstrukce, která ale stojí takový ranec, že při rozdílu ceny 3,7 Kč/patrona bych musel nastřílet 9450 nábojů, aby se mi srovnal rozdíl s ARkou za 25
    2) AK/AKS/AKM/AKMS - 3,5 kila těžká mrdka - Bulhar, Rumun, Polák - která má ergonomii asi jako vidle. Z nové výroby s chromem v hlavni taková věc navíc prakticky neexistuje. Kolik toho mají za sebou ty "nově vyrobené kusy v kat. B" z Rumunka, které nabízí JZD, raději ani nechci vědět. V Rumunsku jsem je sám viděl a kdybych měl tohle prodávat jako "nové zbraně" tak by mě hanba fackovala
    3) Zastava - to stejné jako AK. Ergonomie lepší jen o trošičku, chrom v hlavni to nemá už od přirození, ale aspoň je to nová flnta. Ale protože všechny patrony, které tu koupíte (kromě GetLoad a Barnaul) mají korozivní zápalku, tak tohle nechceš.
    4) Samopal vz. 58 a jeho klony - buď nová puška od CSA (to je kolik? 30 k dneska?), kde člověk dostane i ten chrom, nebo různé klony ze surplusu (zpravidla kolem 20 ks) a "jakože nové" od STV. Na nich je nové možná pouzdro závěru a povrchovka. Tak či tak, je to alespoň rozumně použitelná puška pro bílého uživatele, u kterého se předpokládá, že má mezi ušima mozek a ne paštiku jako pastevec ze stepi.

    All in all, kdo koupil kosu/kalacha před dávnými roky pod 10k, má dneska důvod kupovat náboje vz. 43. Kdo dneska kupuje novou flintu, nemá důvod si kupovat AK, kromě nějakého patosu/touhy po sebetrýznění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam