• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMIPALNÉ ZBRANĚ a život s nimi. Sport, sebeobrana, svobodná nátura? Gentlemans' club
    BAAL
    BAAL --- ---
    ELECTRICKOTA: Mě tyhle svérázné humory, nějak příjdou mín a mín vtipný. Rád si někde dám pivo, bez demetních keců hostinskýho a rád si jdu někam zastřílet, aniž bych musel poslouchat radoby vtipné humory.

    Ale jasně, Suchdol byl tím klidnem jedinečné místo.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    BAAL: Me tam správce nevadí, je v pohode, dokonce i mi pomohl když se mi zapekla hilzna v komore, ale je svéráz to neříkám. Spíš mě tam nebaví bejt s malorážkou když vedle střílej z velkorážných.
    BAAL
    BAAL --- ---
    ELECTRICKOTA: Mno mám dojem, že nikdo nic neví, teda pokud tady někdo ví, tak necht řekne. Na webu mají, že dělají reko, na zbraně kvalitně jsou nějaké posty o tom, že se tam snad plánuje něco s tím uzemím a že kdo ví jak to bude s povolením?

    Za sebe držím palečky a doufám, že vše bude jako dřív, protože jezdit za tím dedkem do Velvar se mi fakt nechce, tak raději ZKM hnije v trezoru.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    BAAL: Taky bych zašel ss malorajdou, po letech jsem si ji zase dal do kupy, jak to vůbec vypadá se Suchdolem?
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ANARCHY: ale u FRT dochazi porad k jednomu vystrelu na stisk spouste... to ze "ti neco pomaha" tu spoust vratit je druha vec. ale porad myslim ze tam technicky "klicka" existuje
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    REDSNAKE: FRT funguje jinak než binary trigger - osobně si ale myslím, že naše úřady (pokud se tu FRT objeví a dostanou to na stůl) přijdou se zdůvodněním, že u FRT stačí, abys konstantně tlačil na spoušť a bude docházet k opakovaným výstřelům, a tedy je to kategorie A
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    V se US snazi ATF zakazat "Forced Reset Trigger", ze to z poloautomatu udela automat (aka "machine gun")
    zatim to vypada, ze jim to neprojde, protoze prokazatelne dochazi k opakovanemu stisknuti spouste (coz je to co definuje machine gun), jen je to proste jednodussi

    tak jsem si otevrel cesky zakon o zbranich a strelivu
    "Samočinná zbraň - palná zbraň, u níž se opětovné nabití děje v důsledku předchozího výstřelu a u které konstrukce umožňuje více výstřelů na jedno stisknutí spouště."
    v podstate carbon copy toho jak to maj amici

    a tak me napada jak by to dopadlo tady, nebo uz to nekdo otestoval?
    (zbrojak zatim nemam, jen me to zaujalo, tak me omluvte pokud je to zname tema)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    HARDCABB: zde vnitrnosti HAmmerli. Pozornost zamer na perverzni reseni zaveru a spouste.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    XMEDA: v AR-15 sklopis cokoli, co ma vratnou pruzinu vepredu. Momentalne nejdostupnejsi FMP-15, predtim ZM LR-200 a mezi tim variace na toto tema...
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    HARDCABB: REDSNAKE: pred 30 lety Meopta nevyrabela mil-dot. I americane se shodnou, ze Meopta ma vynikajici skla, ale horsi klikani. Dojel bych se tim podivat - ale napred se podivat Vortexem, at mas srovnani.

    Umarex vyrabi malorazky tak, ze ma univerzalni vnitrnosti kde ani nejde poradne rozborka a je to z podradnych slitin zinku, podobne jako airsoftka. Oproti tomu ta S&W M&P 15-22 ma zaver z festovni oceli a spoustove ustroji original ocel 100% kompatibilni s AR-15... Ditto pazbicka 100% kompatibilni, a trubka je Commercial opet 100% kompatibilni s pazbami na AR-15 v Commerial profilu.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    ZOLTAN: neco podobneho delavajin strelecke kurzy, napr. Hard Task. Nebude tam toho hodne, ale presne ti vysvetli co a proc chces.
    MAZDA
    MAZDA --- ---
    XMEDA: Inu, musel jsem si kvůli tomu sednout k PC, ať ta odpověď za něco stojí.
    Takže... První zkrácené AR15 zavedené v ozbrojených silách USA jsou bezpochyby GAU-5/A zavedené u US Air Force. Tam se bavíme o roku 1966, délka hlavně 10".
    Pak ještě přišla XM-177E2 s hlavní 11,5".
    Vývoj karabiny M4 je potom datován rokem 1982, kdy přišel formální požadavek v rámci US Army a to, pozor prosím, jako náhražka za M3 Grease Gun a M1 Carbine (fascinuje mě, že obě zbraně jsou ještě v 80. letech v aktivní službě). Prototypy XM4 potom přichází v roce 1985. Jediné, v čem máš s Pouštní bouří pravdu, je to, že US Army alokovala finance na své karabiny až v roce 1993 právě v reakci na tuto akci, zatímco ale USMC dostává první kusy už v roce 1987.
    Návrh na prodloužení hlavně na 14,5" přichází v roce 1983 po vyhodnocení vzorků.

    To máme historický exkurz, kdy došlo ke zkrácení M16. Návrh na prodloužení hlavně na 14,5" přichází v roce 1983 po vyhodnocení vzorků.

    AK-74M... Já nechci bejt škarohlíd, ale kolik se reálně těch AK-74M do výzbroje ruské armády zavedlo? Výroba začala v roce 1991, což jak víme byl začátek zlatého věku ruského zbrojního průmyslu. No a pak teda taky, AK-74M je poprvé, po asi tak 40 letech, co někdo v SSSR vystřízlivěl a napadlo ho, že dělat samopal, který musí mít dvě různá pouzdra závěru podle toho, jestli to má být sklopka nebo pádlo, je píčovina. Naštěstí to Evropany napadlo o fous dřív a mohla tak vzniknout "dederonská sklopka", která je unverzální a má stejné montážní rozhraní jako pádlo.
    Vrcholem toho je kbk wz. 88 Tantal, který se vyráběl jen a pouze se sklopkou (pádlo je zachyceno jen a pouze na uživatelském manuálu na jedné pušce).
    Důvodem pro výrobu sklopek je tlak na zjednodušení a zlevnění výroby, abych se nemusel crcat s tím, kterou pušku dostane výsadkář, kterou mechanizátor a kterou nadělíme vojenskému policajtovi. Kdo se má s tím dřevem jebat, když stačí naohýbat drát... Na ty vojáky reálně sral bílej tesák.
    Ale pokud ve Tvých očích sklopka zachraňuje absenci ergonomie, fajn...

    LADA/CZ2000 bych do tohohle příběhu vůbec netahal, protože to je jen zmršený kalach. My Češi vůbec kalachy dělat neumíme a každý takový pokus v ČR skončil nezdarem.

    Sa 58 se ničím nezakousl. Sa 58 prostě neměl plánovaný jakýkoliv další rozvoj/vývoj a měl být úplně nahrazen. Naštěstí nebyl.
    Nechápu poznámku "nasadíš co libo". Ta zbraň, jakkoliiv ergonomií překonává jakékoliv ruské AK bez výjimek (protože mužici zvládli zprasit i jinak slibné AK-12/15), je sama konstrukcí poplatná době. To znamená, že na Sa 58 nenasadíš nic, co by vzdáleně připomínalo LPVO optiku. O možnosti nasadit termo/nokto předsádku raději ani mluvit nebudu, protože nadpažbí, které by drželo na plynovém násadci a zároveň bylo uspokojivě vymezené předním rozborným čepem je peklo. Zvětšený záchyt závěru se pak s radostí kříží, protože páka a působení sil. Oboustranný selektor je díky jeho konstrukci 1) výrobním peklem, 2) díky rantlu na pouzdru závěru prostě odstává. Když by jsi snad chtěl nasadt pažbu, která bude v ose hlavně, přijdeš o možnost použít původní mechanická mířidla. Osadit ten samopal předpažbím tak, aby hlaveň byla volně plovoucí, taky nejde.
    Jo, kdyby se s tím někomu chtělo doma po večerch jebat, tak by to šlo překonstruovat tak, aby závorník obsahoval rovnou i vyhazovač, který bude vyhazovat více-méně do strany a bylo tak možné nahoře použít dlouhý rail.

    Obecně za mě platí, že ideální zbraní pocházející z východního bloku, by pro mě byl plod divokého mejdanu Sa 58 s Tantalem.

    No a nakonec jsi vlastně uznal, že v 5,56x45 osadím sklopkou úplně všechno, kromě AR15. Za mě celkem dobrý :D Jen škoda, že LR-300 se nedočkala větší slávy.
    BAAL
    BAAL --- ---
    REDSNAKE: Takova sobota s termoskou na suchdole, hmmm

    SWIST
    SWIST --- ---
    BAAL: No.. Mohlo to dopadnout i hůř..
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    BAAL: no doufám no..už aby to bylo
    BAAL
    BAAL --- ---
    REDSNAKE: Snad to pani Petra brzo opravej:-(
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    IMOLOL: Věříš že jsem to radši nikdy nepočítal? Zřejmě by za ten balík byly lepší pušky, ale 10/22 má tu výhodu že to je jak lego, tak jsem nakupoval postupně.
    Zkusím si vzpomenout:
    Ruger 10/22 cca 12k
    Pažba 5,5k
    Tlumič 3,3k
    Bipod 2,3k
    Volquartsen extractor, bolt release, v-block 1,6k
    Volquartsen drop in hammer 1,6k
    Volquartsen trigger 1k - resp jazýček spouště, není to celý kontejner
    Green mountain barell s match komorou stála tehdá kolem 4-6k?¨
    Optika je vortex za 6,5k
    montáž asi do litru?

    Takže...necelých 40 litrů? Nesmysl no, ale miluju ji. Jen bych s tím měl střílet častěji.
    IMOLOL
    IMOLOL --- ---
    REDSNAKE: na kolik přijde takovýhle setup?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KIE: Jsem pomerne prijemne prekvapen diskuzi pod clankem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam