• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    TEAPACK: Sypanej korund aka SiC 140 nebo 400 funguje skvele a rychle.
    UBU
    UBU --- ---
    TEAPACK: Velky prasarny orovnej na obracene dlaždičce, zbytek srovnej diamantem pokud máš. Pokud ne, smirek na skle.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Máte někdo tip na orovnání brusných kamenů? zdědil jsem pár kusů s hrubostí od cca 320 do cca 3k (vypadá to skoro jako slída), ale byly dost používané a sem tam mají nějakou vadu (chycené větší zrno, které budu muset vydloubnout)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    SN0WCRASH: Tak zrovna edc delat na 5k je overkill at uz je to z cehokoliv ) dle me plati to co jsem napsal v predchozim postu i pro tento konkretni nuz.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    HENNYVILLE: Asi som to mal zmienit hned na zaciatku, nie je to kuchynak ale edc od Spyderco :) Ja som ho doteraz "lestil" na 5000-ke a pride mi to prilis jemny kamen na dany ucel.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    SN0WCRASH: Ja bych v prve rade nedoporucil N690. Moc nechapu ten trend proc z toho vsichni delaji a zrovna kuchynaky ) Je tolik dobrych a dostupnych nerezu, polonerezu.

    Celkem casto se s N690 setkavam a pak trapim na kamenech. Osvedcenej finish Shapton pro kuromaku 2k nebo Naniwa 3k. Kazdej kamen je jinej, kazda matrice je jina, neni 3k jako 3k. Je potreba hledat a zjistit.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    HENNYVILLE: Aky najjemnejsi grit by si odporucil na N690Co?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KURE: je to tak, 57-59 nevyzaduje nic moc extra grity. 2-3k finish naprosto dostacuje. Wusthofy a tydle nemecky sragory se mi nejvic osvedcilo finishovat na Shaptonu pro kuromaku 1k a stropovani par tahama na 4k. Jinak v postupce standartniho brusu to kolem 3k zacina masivne degradovat a vydrzi to tak 10min prace ) cim blativejsi ocel, tim nizsi grit zacinat.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    Neni, nelinkuje to puvodni zdroj, pokus o napravu.

    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KALIF_WH: nic nevidim.. :(
    nevim, jestli je chyba u mě
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    Vcera dorazil balicek z kalirny, udelal mi radost :-) nic se nezkroutilo ani neohnulo

    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KURE: jak jsem psal: "nejsou to originální japonské nože, ale designově z toho vycházejí..."
    KURE
    KURE --- ---
    TWISTRABBIT: 57-59 HRC je v podstate běžná evropská tvrdost.

    X50CrMoV15
    - German steel. Very stain resistant. Other than that not much to speak of. ...In fact it has less C content compared to 440C steel.

    sorry, ale na tom nozi neni vubec nic japonského. ale porad to ještě klidně může být slušný kuchyňák :)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KURE: myslím, že je to tohle...
    Coltello Chef - lama cm 16 - Sanelli Ambrogio
    https://www.sanelliambrogio.it/it/prodotto/coltello-chef-lama-cm-16-22.aspx
    díky moc za tipy, klidně bych koupil nějaký normálně dostupný brousek z eshopu.., ale máte pravdu, že ocílka je na tohle škoda
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    STALK: Pro správné broušení je nutno pochopit co je to jehla a jak ji odstranit. Jehla vzniká jako tenoučký kousek oceli při rovnoměrném ubírání materiálu z obou stran. Postupně totiž ztenčujete břit až ke konci je natolik tenký, že se začne ohýbat a právě tento převalující se kousek oceli tvoří jehlu. Jehlu snadno nahmatáte bříškem palce na opačné straně ostří než jste naposledy brousili. Pokud není jehla správně odstraněna, nemůžete dosáhnout kvalitního ostří. Pokud totiž jehlu pouze "narovnáte" ve směru ostří, nůž vám bude řezat papír ale při prvním kontaktu s tvrdším materiálem se ohne a nůž se okamžitě "ztupí".

    preklapet jehlu bylo mysleno ze ji jako na ty kuzi preklapis ze strany na stranu az se ti utrhne a ty ziskas mikrozubate ostri. /moje laicka predstava fungovani obtahovani, kdyztak me opravte/
    STALK
    STALK --- ---
    TWORBO: co to znamená "překlápět jehlu"?
    KURE
    KURE --- ---
    TWISTRABBIT: a co to je vlastně za nože? byl by odkaz?

    jinak si vyfiltruj "HENNYVILLE" tady v diskusi, o broušení toho ví hodně.
    KURE
    KURE --- ---
    BLOWUP: to není pravda, ani trochu. navíc ocílka nic nebrousí, a i to že je měkčí než nůž mi přijde podezřelý.

    KALIF_WH: spravna ocilka nemá úběr materiálu. Ale neplést s hnusným pilníkem z Tescomy.
    díky tomu že obtahování ocílkou nebere materiál, není důležité přesně držet úhel.


    TWISTRABBIT: za prvý japonský nůž není zaklínadlo, je to prostě stejná kudla jako každá jiná. Jen oni vetšinou používají marginálně tvrdší oceli.
    za druhý ocílkou se nebrousí. Pokud už to máš tupý, jako opravdu tupý potřebuješ kámen, nebo prostě nějaký brousek. ale jinak ji použít můžeš. ovšem na asymetrický ostří to může chtít ...
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    BLOWUP: jo, mozna to bude to pojivo...u ty kuze sem myslel ze to funguje tak, ze spis preklapis jehlu...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TWORBO: Neni to spis pojivem? I kdyz, jak vlastne funguje obtahovani na kuzi?
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    TWISTRABBIT: hele, sice to tam nepisou ale u tohohle mam neodbytny pocit ze to bude hrube jako brousek na kosu. Ja na obnovovani ostri u obyc kuchynskejch nozu pouzivam http://bushcraft.cz/vybaveni/noze-a-nastroje/keramicke-brousky-belsky-br/ vyrobce se necha najit na knife.cz pod nickem jan03 aspon myslim, nebo na vystavach.
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    KALIF_WH: díky, nejsou to originální japonské nože, ale designově z toho vycházejí...
    takže něco takového?
    Brousky na nože : Kámen na broušení, zelený velký
    https://www.nuz.cz/eshop/brouseni/kamen-na-brouseni-2c-zeleny-velky-detail
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam