• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KALIF_WH: dík za reakci a jestli se ještě můžu zeptat, máš tip na nějekej kšeft, kam bych se mohl konkrétně podívat? při tom googlení jsem prohrabával hromady stránek, který jsou více méně informační. Věřim, že jsou nějaký ozkoušený firmy.. :)
    dík
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    DYSTOPIK: Uhlikovky reznou vsechny, nektere vice nektere mene, ale reznou vsechny. Pokud chces neco korozivzdorneho a snadno se obrabejiciho za co nezaplatis majlant, tak se u nas necha sehnat N690, Ak5, (obe dve korozivzdorne lehce se brousi snadno obrabeji stoji do 350kc za pul metru pasoviny, nejdou zakalit nad 60 HRC). Vetsi tvrdost z korozi odolnych maji praskovky RWL, ELmax, Vanadis , ale jsou drazsi tak dvojnasobne a hur se obrabeji. Pokud chces idealni rezne vlastnosti tak uhlikovku asi nic neprebije pricemz pruzinove oceli ne (vic reznou, nejdou do vysoke tvrdosti) nastrojove oceli snesou vetsi tvrdost maji o neco vetsi koroziodolnost alespon co me proslo rukama (subjektivni dojem, ne laboratorni mereni).
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    LAUNCHER: může být, to mě ani nenapadlo :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Poraďte mi prosím. Stokrát jsem se snažil nějak pochopit, jak to je s těma nožířskejma ocelema. Hrubou teorii chápu- poměr uhlíku a dalších látek, kalení, tvrdost, pružnost a tak. Dokážu si představit jak vypadá nějakej plecháč do kuchyně a nebo rambo nůž, co seká roxory. Google na většinu mnou zadanejch hesel vyhodí jen různě řazený seznamy druhů, ve kterejch bych si podle popisu asi dokázal vybrat, ale když pak shánim konkrétní ocel ke koupi, najdou buď nějaký weby hutních firem, který nevypadaj, že se se mnou budou bavit, když budu chtít kus plocháče, nebo nějakej jangtan, nebo jak se to jmenuje..

    Dá se někde (pokud možno v praze) sehnat nějakej matroš na kuchyňák, kterýho bych nemusel kupovat metr čtvereční, ideálně něco snadno obrobitelnýho a kalitelnýho, aby to hned nerezivělo, nebo nečernalo, když člověk nakrájí něco kyselýho a tak. Upřímně bych radši něco, co bude člověk muset častěji nabrousit, než něco, co těžko opracuju..
    Stavoval jsem se kdysi v kondorovi, kde se můžu stavit cestou z práce a když jsem slečně říkal, co bych chtěl (po technický stránce), tak mi řekla, že mi klidně uříznou kousek čehokoliv, ale musim jí říct konkrétní označení, že se v tom nevyzná..
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    VOMAJDA: To co rikas je pravda, ale myslim ze tazatel se pta na ten hakovy kriz na nozi. Nikoliv na legalitu noze jako zbrane...
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    GGG: Jestli se ptáš na českou legislativu, tak odpověď je jednoznačně ano. Nemáme žádnej zákon, kterej by jakkoliv upravoval legálnost nožů, mečů, nebo čehokoliv podobnýho.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak nuz zasroubovanej je stejny jako ulozenej v pouzdru.. nejde to vytasit jednum tahem jak ty bojovy destniky a hole
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    SAMOUT: U nás jo, jinde asi moc ne, podle toho jak přísnou mají regulaci nožů...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    XMEDA: Jsou ty noze zamontovany v drzadle legalni? Jinak to vypada jako celkem ultimatni nastroj :-).
    THEODORIK
    THEODORIK --- ---
    XMEDA: eh, akorat jsem chtel CTRL+v ; cekal jsem ze se to rozlomi ihned ale porad je to za randal
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    The Best Multitool is a SHOVEL!?? | Assassin Fanatic Annihilate F3
    https://www.youtube.com/watch?v=xhPd6He5n4g
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    GGG: tak je to replika historické zbraně, pro sběratelské účely by to asi neměl být problém...
    GGG
    GGG --- ---
    KURE: Tento presne mam a je skvely, myslel jsem, ze to v te sade je stejny, tak paron - jmenuje se to stejne. Kupoval sem je po jednom zvlast. Jetli si cet muj prispevek celej tak mam take jen ty tri a ocilku.
    KURE
    KURE --- ---
    KURE: mea culpa, tak dělají clasic i bez bolstru:
    CLASSIC Nůž kuchařský 20 cm - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/kucharske-noze-solingen/classic-nuz-kucharsky-20-cm-3

    takže pokud clasic, tak bez.
    KURE
    KURE --- ---
    GGG: dovolím si hrubě nesouhlasit. v žádném případě řadu klasik a rozhodně ne sadu 5+ocílka.

    Z té sady jsou reálně potřebné nože dva, chef + ten malej loupák. vše ostatní jsou vyhozený peníze.

    a řada klasik disponuje konstrukční hrůzou zvanou full bolstr.
    To je ten bazmeg na patě čepele, jehož primární funkcí je nemožnost nabrousit cca 1 cm ostří. Druhá funkce je zamezení dokrajování na prkénku v okamžiku kdy se ubrousí cca 0.5mm výšky čepele (ten bazmeg nedovolí ostří dosednout na prkénko)

    pokud Wusthof tak Clasic Icon
    např:
    CLASSIC IKON Nůž kuchařský 20 cm - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/kucharske-noze-solingen/classic-ikon-nuz-kucharsky-20-cm-1

    a pokud sadu, tak tohle:
    CLASSIC IKON Nůž kuchařský 20 cm - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/kucharske-noze-solingen/classic-ikon-nuz-kucharsky-20-cm-1
    nebo
    CLASSIC IKON Sada nožů 2 ks - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/sady-nozu-solingen/classic-ikon-sada-nozu-2-ks
    GGG
    GGG --- ---
    DRIZDIK: Doporucuju kovane Wusthof, mam ten siroky, uzky dlouhy a malinky na vykrajovani, nic jinyho na vareni nepotrebujes. Krasne se to brousi jen tou jejich ocilkou, kdyz se k tomu chovas pekne, pak to cca jednou za ctvrt roku vezmu na brousku. Tyhle noze ti vydrzi navzdy, naprosto bezudrzbove a krasne drzi ostri.
    Ale pozor musi to byt ta kovana verze.

    CLASSIC Sada nožů 5 ks + ocílka - Wüsthof
    https://www.wusthof.cz/...IsAMSkAprLUzTqP-qS5nb0AURAG-hoQzHsQTh6XGl6-oDaoxAE1CV18fbDFakaApt4EALw_wcB
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    KURE: WITTGENSTEIN: Díky díky, KURE má pravdu, GYUOTO/SANTOKU + NAKIRI + PETTY je to co bych chtěl! Podívám se i na němce .. a postupné kupování asi taky zvolím, abych našel co přesně se bude líbit.
    WITTGENSTEIN Jsem zvyklý používat minimálně dva nože a to jeden na maso a druhý na zeleniny a nikdy je nekombinovat, což u mě bude právě ten účel Nakiri + jeden z dvou výše zmíněných univerzálů. Tip vypadá fakt super, jen je to na mě lehce přes cenovou a měla to být spíš spodní hranice za celou sadu.
    Co se týká materiálu jsem počítal s nějakým sendvičem, případně nerezem, protože se obávám, že bych se o jen uhlík nezvládl správně starat a počítám že s tím půjde i nějaký ten kámen na broušení .. díky moc.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    LAUNCHER: JJ je tam D2 a byl jsem upozorněný na to, že to není nerez. On tam měl i nový Recon s typem čepele co by mi vyhovoval, ale ta Fanga je proti němu asi o půlku užší, však časem uvidím. :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DELLAMORTE: Pred tim jsi mel pises Cold Steel Recon, zda se ze s premiovou a nerezovou oceli S35VN.

    Ted mas na Bestech Fanga, zda se, nastrojovou ocel D2.

    Preji hodne spokojenych kilometru... Ale doufam, ze z toho jeste nebude mrzeni a ze za rok nebudes shanet novy nuz v nerezu :-) A ze se o nej budes starat lepe nez ja, s mym pokusem o provoz noze, ktery nebyl nerez :-)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Díky za tipy, já si to šel nakonec odzkoušet naživo a skončil jsem u Bestech Fanga, což mi přišlo v poměru cena/kvalita nejlepší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam