• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: Lansky není shit, téhle cenove relaci nemá kokurenci. Ale musí se sním umět. Všecky nože co dělam dostavají final na lanskym a koženým obtahovadle (to vyrobi doma kazdej za par stovek) a holí na dotek + drží ostří jak vztekly. U lanskyho je dobry dokoupit šedej diamant (nejhrubší) a žlutej jemnej safir stone. Obyč kameny od lanskyho zacinaji mit problem u 61hrc nahoru, ale na rovinu, kdo z vas ma doma tyhle tvrdosti. U lanskyho je třeba se naučit par fint, bez kterych se z toho jinak posereš, kdyby byl zajem, rad naučim. Lansky totiž vážne není tak blbuvzdornej jak vypada, bez zkušenosti můžes šudlat do nekonečna a stejně to nebude ono. Ozkoušeno u pár kámošů, kteří koupili, řekli že je to shit a po tom co sem snima stravil dvě hodinky jsou schopni nabrousit i lopatu na břitvu.

    REDSNAKE: To je obecnej omyl. Samotnymu mi trvalo leta než jsem na to došel. On totiž fakt ostrej nůž nemá mikrovrubovy trhlinky. Takzvanou pilu na ostří. Většina lidí posuzuje ostrost tak, že na ostří chytne - z hrubých kamenů jde cítit jak je to ostrý, protože vnímáš mikrovroubky. Opravdu ostrá kudla skoro žádnoou pilu nemá a ostří je dokonale hladký. Když na něj chytneš, tak se ti zdá, že to není ostrý, dokud trošku nezatlačíš, nebo nedejbože nepotáhneš prstem pár milimetrů. Pak se ti to zakousne klidně 0,5cm do prstu. Pro zájemce rád demonstruju osobně, jak to jednou ucítíte, budete vědět na celej život :D

    VOMAJDA: Pokud to opravdu myslíš vážně s vybrušováním nožů, tak potřebuješ rychlost pásu minimálně 25m/s. Jakákoli bruska z lidlu / hornbachu je uplně nahovno na tohle, věř mi, taky jsem si tím prošel. To už je lepší přípravek na pilník a jet ručně (taky se na tom naučís víc, než na pásovce).
    Slušnou, bytelnou a funkční pásovku jde postavit za cca 12k, klidně ti pošlu okotovany plány. Mam ji doma, je skvělá a vydrží i atomovej výbuch. Rychlost 28m/s cca. pásy 2000x50.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    VOMAJDA: na knifu je o tom cele vlakno, kazdopadne pokud neresis dilenskou brusku, ktera ma vykon na delani nozu, nebo fakt brusku primo urcenou na delani nozu (krom soukromych vyrobcu to u nas prodava profi snad jedine HAIM) tak ty co koupis, jsou vetsinou urcene na drevo a vykon to ma takovy, ze ten nuz je lepsi brousit pilnikem (osobne odzkouseno). Dilenske brusky stoji tak 10-12K+ nozirska od haima tak tusim neco pres dvacet.
    MATT
    MATT --- ---
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    Chtěl bych si pořídit pásovou brusku do dílny k domku a když už to budu kupovat, tak bych chtěl nějakou, na které by se občas dala vybrousit nějaká ta kudlička. Mám takové tušení, že bruska za 2000 z Lidlu neuspokojí moje nožířské choutky, ale moc nevím, podle jakých parametrů mám vybírat. Poradíte? Nebo přímo nějaké osvědčené výrobce/modely?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    DACELO: dik, rozhodne v tomhle nebudu hracicka, chci tomu venovat co nejmin casu a snahy. Na to spyderco jsem uz pred lety koukal, jestli je to osvedceny tak do toho asi pujdu...
    STALK
    STALK --- ---
    KURE: já teda mam tu základní sadu a sem spokojenej, nabrousim na tom co chci že to holí, ale nejsem bůhví jakej fajnšmejkr.
    FEEX
    FEEX --- ---
    Mám spyderco transkripci a dobrý,kanály mě přijde horší systém. Teď sem narazil na
    B4B39198-3283-469B-8F9F-AE6CFDAD732B
    https://www.mall.cz/...B2EiwAGBnXXqQIsvzi40Xu9VkBBByPlDUI6qEGgH42981TB4ImD63f9Mno8et9XhoCWA4QAvD_BwE
    Mate někdo zkušenost?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MATT: může bejt, může bejt, mě to nesedlo..
    MATT
    MATT --- ---
    REDSNAKE: chce to projet vsechny hrubosti a aby to uz po prvnich holilo, tema jemnejma to uz nedozenes (z duvodu co pise KURE nejde moc pritlacit. asi pak ty noze vic mizej, nevim, ja se do nozu namocil az letos ;)
    KURE
    KURE --- ---
    lansky je shit.
    prťavý kameny takže se s tim blbě dělá, ty vodicí dráty měkky( takže se ohybaj a uhel je ...), v základní sadě jsou nesmyslný hrubosti.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MATT: mám přesně tohle a asi jsem idiot nebo mám divnou sestavu kamenů ale přijde mi, že nůž líp obtáhnu na starým brousku od kosy :D
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: sorry, az ted jsem si proklik toho lanskyho a mam uplne jinej princip
    http://www.noze-nuz.com/lansky/lkclxt.php
    MATT
    MATT --- ---
    DACELO: lanskyho mam, nic moc pohodlnyho to nejni, ale je dost blbuvzdornej. taky mam od Šulce tu jeho keramickou tyčku a na obtahovani funguje dobře. http://www.noze-nuz.com/kapesni-brousky/HOS01.php

    bez dřevíčka se dá koupit ještě levnějc... koupit dvě, tak by asi šel použít princip toho spyderka
    Brousek Belsky 116B | BUSHCRAFTshop.cz | Vše pro život v přírodě
    https://www.bushcraftshop.cz/597-brousek-belsky-116b
    DACELO
    DACELO --- ---
    ESTEN: Záleží kolik času chceš strávit přípravou, vlastním broušením a následným úklidem. Šutry pro fajnšmekry a hračičky (tam je to bez debat), pro běžné použití doporučuju něco jako https://lansky.com/index.php/products/masters-edge/, https://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=77, nebo obdobný systém co prodává týpek na knife.cz

    Může to stát na lince furt a když ostří začně lehce odcházet, tak je během pár tahů zase ready. Nedělá to na ostří takový bugr jako ocílka, ale na "opravu" naprosto zmrveného nůže to spíš není (zvládne to, ale trvá to, trvá). Běžnou údržbu kuchňáku tak zvládne každý, včetně děcek, tchyně a náhodného kolemjdoucího :).
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Poradte, prosim. Potrebuju finalni reseni otazky brouseni kuchynskych nozu. Nechci stravit den resersi, stejne tomu houby rozumim. Chtel bych si proste rovnou koupit neco s cim budu spokojenej a moje kuchynaky uz budou navzdy ostre :)

    Cena nerozhoduje, prakticnost ano. Mate pro me nejaky tipy?
    ABSURD
    ABSURD --- ---
    IXTREMIST: bemetal.cz
    ABSURD
    ABSURD --- ---
    IXTREMIST: Neni to nůž, tak se to sem asi nehodí. Přívěsek pro ženu k vánocům...
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ABSURD: od koho si bral matros, dej fotku
    ABSURD
    ABSURD --- ---
    IXTREMIST: Díky, před pár dny jsem to prostě zkusil a šlo to dobře.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: děkuji velice, bohužel zadaná, na druhé straně čepele má vyleptaný iniciály :-)
    KURE
    KURE --- ---
    IXTREMIST: to je parádní kudla
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ABSURD: chlorid železitý, ale opatrně jestli si to nikdy nedělal. minutku, vydrhnout kartáčkem + 1200grit pod vodou, mrknout, opakovat. máš to bez ručky předpokládám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam