KRKA: no uvalila jsi na sebe fakt tězkěj úkol. :) Něco jako by ti on chtěl vybrat perfektní lodičky.
Ale zkusim nastínit co bych si vybral já, tedy podle zadanejch parametrů.
Koukam že se dá u nas koupit třeba Kanetsune.
Ten výrobce je známej dobrejma nožema. Ovšem dělá obrovskej rozsah od "beater" nozů po top line.
nuz-gyutou-210mm-kanetsune-kc-100-serieshttps://dellinger.cz/cs/kc-100-series/2681-nuz-gyutou-chef-210-mm-kanetsune-kc-100-series-4956856721025.htmlTenhle konkretni je VG10 jádro obalený damaškem. Imho naprosto bezpečná volba, nerez nůž.
(VG10 ocel je něco jako dobře vybavenej Passat mezi autama. V ničem naprosto excelentní, pro snoby a fajnšmekry ne dost dobrá, ale bez problémů plní funkci.)
A jak je na tom zpracování a fit&finish týhle řady netuším, ale je to rozumnej výrobce tak snad ok.
nuz-santoku-165mm-kanetsune-blue-steel-zen-bokashi-serieshttps://dellinger.cz/cs/blue-steel-zen-bokashi/2734-nuz-santoku-165mm-kanetsune-blue-steel-zen-bokashi-series-4956856724620.htmlTohle je daleko dobrodružnější volba, vynikající Hitashi blue no.2 ocel. Něco jako Mercedes mezi ocelema. ale je to uhlíkovka a rezne. Díky tomu že je obalená jinou ocelí, bude reznout jen proužek u ostří, ale stejně vyžaduje větší péči. Ale imho je to lepší kudla.
A nakonec, asi sis všimla že každý z těch nožů, má trochu jiný tvar.
První je Gyuto tomu se taky říká kuchařský nůž/ chef knife a je to takovej normální kuchyňák.
Ten druhý je Santoku, má kratší a oblejší špičku. Oba tyhle tvary jsou univerzálně použitelný a záleží na vkusu a chuti každého co preferuje.