• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    NTR23: Ja to zkousel s vodou a Scarlatti a bylo to takove vonave a chutne, ale melo to takovy jakysi tezky ocas, nevim cimto.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    TEREZZZKA: Dík, jsi nejlepší.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    NTR23: tenhle postup jsem nikdy nezkoušela, ale doma i v Šálku děláme iced brew, tedy to co je tam někde níž zmíněný, např chemex zalévaný normálně horkou vodou, ale dopadající na kostky ledu. Je lepší ubrat trochu na hrubosti a vyhnout se tak podextrahování. Jinak kdybych měla zvolit nejlepší způsob, jak udělat ledovou kávu a megamoc si ji užít, tak jsou to pomalé dripy, nikdy nezapomenu na šálek Ethiopie prokapávané 12 hodin, než jsem ochutnala Geishy od Graciana Cruze, dlouho to bylo na 1. místě v mém žebříčku "káva, kteoru chcete pít než zemřete" :)
    Tady je pro ilustraci jak to funguje, samozřejmě se to dělá i v menším provedení třeba na 250 ml kávy a vejde se to normálně na stůl. Pokud vím, měli tenhle veliký překapávač v Minoru (nebo ve Spolku, plete se mi to:) ) ale netuším, jestli to uvádějí v chod. My máme menší verzi v pražírně a časem ji možná dopravíme i do kavárny :)

    The "Slow-Drip" by Gregorys
    http://vimeo.com/42407491
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    NTR23: To zni skvele, ted jsem namlel kafe a hodil do lednice, dam vedet zitra ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    NTR23: ledovka v létě je super.
    17. je v mitte ice coffee smackdown.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Možná zkusím. Co na to @TEREZZZKA?

    Cold brew coffee – skvelá káva bez varenia
    http://zeitung.cz/blogy/atramentova-machua/item/705-cold-brew-coffee-skvela-kava-bez-varenia
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BLACK_ONYX: No uvidime, jak dlouho vydrzi :) Ta trafika pred nima to zabalila po trech mesicich. A clovek by si rek, ze trafika prece nemuze krachnout .) Kazdopadne drzim palce. U z jen proto, ze mame v ulici atelier a ja na ceste velmi zachovaly la cimbali junior :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JAKOUBEK: hezky!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jen hlasim, ze jsem sel zrovna ulici Ruzova (Praha 1) a Coffee Source tam otvira obchudek s kavou (snad pry uz pristi tyden). Aspon nejake pozitivum dneska ,)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Caffeinated Seas Found off U.S. Pacific Northwest
    http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/120730-caffeinated-seas-pacific-northwest-caffeine-coffee-science/

    Takže budou mít hysterické (z hromonální antikocnepce) a hyperaktivní ryby ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TABBY: ehm, no v té Anglii ten čaj dostaneš taky nejčastěji z pytlíku. Ale tamní levné pytlíky jsou chuťově na úrovni těch dražších v supermarketech. A hlavně mívaj dobrej a silnej earl gray, který se v ČR shání dost složitě.

    Ale přeci jen to mívá nějakou štábní kulturu. Minimálně většinou dostane konvičku s již zalitým čajem, ne že si dáváš pytlík do chladnoucí vody a pak nevíš kam s ním.
    TABBY
    TABBY --- ---
    CHESUS: To ano. Ale rec byla o restauracich. (Ale kdyz o tom tak uvazuju, tak to, co pachaji lide doma s "cajem", je obdobne tomu, co pachaji s "kavou".)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TABBY: na druhou stranu tolik cajoven co v CR skoro nikde jinde nenajdes ...
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAR_TINA: Co se tyka cajove kultury, tak ta je v CR, troufam si rict, jeste zaostalejsi nez kavova... v maloktere restauraci maji neco jineho nez pytlikac, a kdyz uz maji sypac, nevi, co s nim.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    po uhlí smrdí starší káva, která je už vycpela. v chuti to také bude znát, ale spíš tím, že bude nevyrazna.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MAJA: Kdyz citis veci, ktery jsou absurdni, zpravidla to znaci nador na mozku ;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    TEREZZZKA: no právě že chuť je naprosto v pořádku, to aroma je cítit z rukou, když se v tom člověk (nekuřák :-) hrabe
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MAJA: oleje vystupují na povrch zrna při překročení nějaká teploty a doby pražení (třeba u bezkofeinové kávy je to velmi rychle po začátku pražení) no a aroma popelníku je jednoznačně negativní deskriptor ať už je odrůda jakákoli, chuť nebude nic moc.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Nemám toho tolik vyzkoušeno, abych to posoudil, ale přijde mi, že se někdo nechal zmasírovat módní vlnou DoubleShotu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Santos to zrovna nebyl ... dokonce jsem to zaznamenal u dvou odrůd resp. lokalit, tuším, že Panama a India Planta ...


    CHESUS: podle obrázků to má do spáleného kafe dost daleko, ale prý u DoubleShotu se tohle nikdy nestalo (to samé s tím aroma popelníku)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam