• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    AOTEAROA: Souhlas, jako stát se může vcelku cokoliv, každý z nás asi někdy na nějakého zákazníka zapomenul, ale tohle bylo fakt kombo jak z mekdonaldu. Taky jde o to, jak se s tim vypořádáš. Já třeba kafe, který mi někdo vrátí s tím, že je špatně připravený, dávám zadarmo. Považuju to za minimální baristickou čest a udělám to i v případě, když to kafe stojí stejně jako si vydělám za hodinu. V tom mamáči jsem dostal podle té baristky "krásnou" slevu 10% za to, že jsem čekal přes půl hodiny na ten salát. Což mě osobně akorát tak nasere, že si "mě chce koupit za 10% slevu", ale to už je můj boj, můj náhled na věc...

    Jinak s tim proškolovánim máš pravdu, skoro všude se na to sere. S platama už si tak jistej nejsem, osobně mi přijde, že 70kč/hod (což si myslim je tak nějak průměrnej baristickej plat) je odpovídající. Chápu, že pro někoho to může být fakt málo, ale já to osobně beru tak, že mě platí ze něco, co dělám fakt rád a dělal bych to klidně i třeba za 50...
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    SNORRY: k tomu mě napadá jediné. všude chtějí mít profesionální personál který umí dokonale všechno co potřebuje a perfektně zná sortiment zaměstnavatele, ale naprostá většina odmítá tyto vlastnosti a znalosti zaplatit a kvalitně personál školit. pak se nesmí divit. (to není o mamáči, ale naprosto obecně.)
    a ještě jim asi někdo z personálu zaspal nebo šel k doktorovi, to už je pak jen smolík .) ve winemarketu se třeba stávalo, že ve frmolu šly na bar obsluhovat i brigádnice co tam byly jen na úklid nádobí, to pak není divu, že nevěděly která bije.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Dnes jsem si dal V60 v mamáči ve vodičkovce (na doporučení baristy nějakou Indonésii) a teda přátelé, horší filtrovou kávu jsem nikdy neochutnal. Místo vůně smrad, úplně bez těla a jakékoliv chuti, prostě jenom hořká blivajzna, že člověk litoval i toho jednoho usrknutí, které té kávě věnoval. Když přihlédnu k tomu, že jsem tam přišel naprosto vyhládlý vlastně jen kvůli jídlu a kulajdu psanou na tabuli neměli a čekání na salát jsem po půl hodině raději vzdal (že prý "za deset minut", když jem se po té půlhodině připomenul), tak to teda palečky dolu a to i ty na prstech u nohou! Nicméně jsem si odnesl alespoň zajímavý trik na dotěrné zákazníky. Baristka totiž na naše připomínky ke kávě, že byla asi moc jemně mletá, pravděpodobně přepražená, zalitá moc horkou vodou a prostě špatně připravená oponovala tím, že "mají tu konvičku se zobáčkem". Takže, nyxáčtí baristé, až vám někdo příště bude kontestovat třeba espresso, tak ho prosím ujistěte, že máte kávovar! On už to pochopí...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    jo aha, ale kdyz tak hledam, tak narazim na to, ze to asi nebude uplne robusta: http://www.viva-la-vida.cz/scripts/zbozi.php?KID=22
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja prave espresso uplne moc nepiju, ale tak ta vietnamska jestli se nepletu je spis filtr... (totok)
    a vsude kde ji delaj, tak ma takovou silene specifickou chut, snad jak kdyby do toho pridavali nejaky koreni, nebo nevim
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    no a hlavně tu směs zlevnuje a unifikuje. zatím žádná robusta co jsem pil nebyla dobrá. tedy aspon mně nechutnala.
    BOTA01
    BOTA01 --- ---
    MR_DAN: Samozrejme ze je dobra robusta..ale jeji uloha v espresso smesich je 1)tvorba cremy a 2)dodava kofein. je to na delsi povidani,ale tohle je zaklad;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    MR_DAN: O tomhle http://shop.primacafe.cz/robusta/23-indian-monsooned.html lidé na primacafe foru dokonce tvrdí, že je to skoro jak espresso směs. Ale já nevím, nepil jsem to.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BLACK_ONYX: no ja to do vcerejska nevedel :-) prave jsem se vratil z mamy a uz mam lupen

    btw k obedu u vitenamcu jsem si dal jako tradicne vietnamskou kavu a poprve mi ji neprinesli tradicne s kondenzovanym mlikem, ani s tim dripem navrchu, ale ve stylu presso s cukrem a mlickem stranou, takze jsem si ho prvne vychutnal jen tak ... no a strasne mi chutnalo, ta specificka prichut vynikala jeste vic jak kdyz je s mlikem, jak je to mozny?
    ja slysel (povidal pan Frolik, ktery tam jezdi kazdorocne na plantaze na cumendu), ze Vietnam je nejvetsi vyvozce robusty na svete, takze pocitam ze vietnamska kava = robusta ... jenze co jsem zaznamenal, tak o robuste se rika jen to nejhorsi, jak je hořka, jak se s ni nastavuje arabica pac je levnejsi apod ... je mozne ze je to nejaka "dobra" robusta?
    poucte me prosim :-) prijde mi ze vietnamci jsou na svoji kavu docela hrdi, tak at ma clovek dalsi vec na pokec
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MR_DAN: to přece každej ví:)
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    A co Out of the box v Milane, jedete nekdo? Prip. mate nejaky zkusenosti, co a jak?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MR_DAN: Radnice zde: :-)
    Prague Coffee Festival: Co Vás čeká v roce 2013?
    http://www.kavovelisty.cz/prague-coffee-festival-co-vas-ceka-v-roce-2013/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MR_DAN: A v Brně zas bude týden kávy:
    Týden kávy Brno 2013: Na jaké kavárny se můžeme těšit?
    http://www.kavovelisty.cz/tyden-kavy-brno-2013-na-jake-kavarny-se-muzeme-tesit/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    teda clovek by cekal, ze se o prague coffee festivalu v novomestske radnici 5.10. dozvi zrovna tady nejdriv .. a ono prd :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MIFKAL: k níže uvedeným bych přidala Workshop a St.Ali, ačkoli my jsme je nestihli. A taky Look mum no hands! kavárna co ma duši :)
    LUKY
    LUKY --- ---
    MIFKAL:
    Tady jsou pekne clanky o londynskych kavarnach :) Asi tam budou zminene kavarny BLACK_ONYX:, ale je to aspon s peknym povidanim.
    Kavalérie: Předolympijský kávový maraton: před startem
    http://kavalerie.blogspot.de/2012/03/predolympijsky-kavovy-maraton-pred.html
    Kavalérie: Londýnské kavárny
    http://kavalerie.blogspot.de/2012/03/londynske-kavarny.html

    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MIFKAL: rostou jak houby po dešti..všude něco.
    Flat white, která odstartovala novou vlnu.
    Prufrock, jedna z nejprogresivnejsich kavaren. Stoji za ni Gwilym Davies, momentalne ozenen v cesku.
    Tapped and packed, který jsou hezký.
    Taylor Street Baristas, hlavne ten na Banku když chceš vidět v akci 6 lidí za 2 kavovarama jak odbavuji nekonecnou frontu kravataku.
    Harris and Hoole, řetězec s vyberovou kavou Tesca a lidí za Taylorem.
    A pak cokoliv jako Milkbar, Shoredich Grind, Nude espresso....

    Názvy píšu z hlavy z telefonu, tak některé budou mít špatný počet a pořadí písmen:)
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Poradíte mi prosím kavárny, které stojí za to navštívit v Londýně? Ideálně teda nějak v centru, necítím moc touhu kvůli kafi jezdit za Camden :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Tak od včera zkouším připravovat na V60-01 podle Matta Pergera - a musím říct, že je to vynikající !!! Výsledná káva (dle mojí chuti..) je o mnoho vybalancovanější a extrakce rovnoměrnější, než u standardně doporučované přípravy. Tam mi výsledek přišel mnohdy poněkud rozháraný či ostrý, s často nepřiměřeně tenkým tělem i u káv, které jej při zalití ve french pressu ukázaly.
    Byť je to zkušenost velmi čerstvá (zatím nějakých 6 příprav), troufnu si již nyní říct, že kávu připravenou podle Mattova postupu, vnímám v šálku jako celkově vyváženější a s lépe vyvinutým tělem, než u přípravy "s čepičkou" a dolíváním na střed, kde se mi podobného výsledku docílit nepodařilo. Je tedy možné, že to je spojené i s horší konzistencí u hrubšího nastavení Hario Mini (jak tu bylo odkazováno na: http://nathanpeterson.tumblr.com/post/26990944335/hand-grinder-comparisons-for-coffee-nerds), každopádně si mě tato příprava rychle získala, díky své jednoduchosti (2x dolít, klepnout a vypít..:)) , rovnoměrné extrakci a výbornému výsledku.
    Ještě jednou díky - a ostatním, kdo zatím neozkoušel, vřele doporučuji!

    Teplotu také nechávám nížší, dle námětu od KOLU, zatím v rozmezí 87-90°C (dle druhu kávy a mletí).
    Mletí na Hario Mini Mill: 1-2 "cvaknutí" dolů, od nejjemnějšího nastavení. (*Na mlýnku byly provedeny úpravy lepící páskou, pro lepší stabilitu kamenů, dle Nathana Petersona, takže kdo máte "tovární nastavení", pravděpodobně vám to bude vycházet trochu jinak..pozn.)
    A dokonce se hned na poprvé podařilo i to "roztočení" v závěrečné části, před obávaným sklepnutím.. ;-)

    Velmi pěkná byla takto připravená Bolivia Gabriel Chura z Doubleshotu (12g/200ml/88°C/Hario Mini -2 "cvaknutí" od max./Total: 2:10 min - přístě pomelu ještě o stupeň jemněji a odhaduji, že se tak s extrakcí dá dostat cca na 2:30 a ještě o kousek plnější chuť).
    Překvapila i o něco tmavší Kenya AA Top Guama z Coffee Source, v experimentální miniaturizované přípravě (6g/120ml/87°C/Hario Mini -1 "cvaknutí" od max./Total: 2:40 min). Při zachování poměrů, to vychází pěkně i v takovéto přípravě pro panenky, jen to dolívání (30g preinfuze / 30g v 0:30 min a 60g v 1:00 min) je už trošku hodinářství, ale dá se.. :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Jasné ... "Nikdy nesušte domácí mazlíčky v mikrovlnné troubě.." ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam