• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    PREVIT: jj, myslim, ze nejsme ve sporu
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    BLACK_ONYX: Dobře, děkuju.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    EXAGE: Ceny mame stejne. Klidne kup 02 a delej mene kavy, jen zalivej jako bys mel mensi. Rozdil v cene je 10kc.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMPES: Ja rozhodne nekupuji potraviny podle ceny, snazim se jist co nejkvalitnejsi veci (nemusi byt nutne nejdrazsi), protoze zdravi ma clovek jen jedno. Ale u kafe jsem asi ustrnul na svem vysokoskolskem obdobi, kdy nic jineho, nez Standard neprichazelo v uvahu. To pak DE je porad lahudka.
    Ale obcas snim i parek nebo klobasu, jen musi obsahovat maso (ne kureci, nebo jine drubezi).
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    PREVIT: dekuji za ukojeni me zvedavosti ;) rozhodne jsem te nechtel presvedcovat na jiny zpusob pripravy oblibeneho napoje, nenech se odradit a dale popijej, co ti chutna. Lide jsou proste ruzni. Mam kamarada, ktery ac ma rad kvalitni stravu (a "potraviny" ze supermarketu za ni nepovazuje), sam priznava, ze ma uchylku na "sekanou z nadrazniho bufetu" a jednou za cas si ji proste dat musi, a i kdyz je to podivne, opravdu si na ni pochutna...
    Je videt, ze zvyk je zelezna kosile. uvidim, jak na tom budu ja s pressem, za chvili vyrazim do Alzy, ochutnam a uvidim. Bud budu donucen uznat, ze i presso pro mne muze byt vhodny napoj, nebo mne tu ukrizuji ;)
    GEEK: kritika ingredienci je obecne mozna vhodna, ale chtel jsem po Previtovi provest pokus, ktery, ma-li mit nejakou vypovidaci hodnotu, je vhodne udelat se stejnymi ingrediencemi, ktere bezne pouziva. Sam jsem pri svych pokusech dosel k zaveru, ze i DE ze supermarketu ma pro mne pri priprave v dzezve o neco prijatelnejsi (ne vsak prijatelnou - kavu kupuji v prazirne a melu tesne pred pripravou) chut, nez cesky turek.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    SAMIEL: Pokud se chci opravdu dostat na ten čas pod 3 minuty, je to už opravdu hodně hrubé a to většina částí. Navíc pak je ta káva jako čajíček, bez chuti a síly.. :-/ Ono už když ten filtr proplachuju, tak z něj voda čůrá hodně pomalu. Uvidím, až pořídím tu V60, zda na tom bude jinak.

    Možná ještě dotaz, pokud koupím tu větší V60-02 vadí něčemu, že v tom budu připravovat povětšinou jeden šálek? (Až na to, že předpokládám, budou větší filtry dražší) Rád bych měl větší kdybych někdy chtěl udělat dva najednou, právě proto, že to budu mít v práci.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: hele, pokud mas rucni mlynek, tak pri namleti nebude ta hrubost/jemnost konzistentni, ale proste nektere castice budou vetsi a jine mensi. Dulezite je, jak velka je vetsina z nich. Tzn. pokud tam mas dost tech velkych kusancu, tak to stejne nevadi, protoze ve vysledku tvori jen velmi malou cast z celkoveho mnozstvi kavy. Hrubsiho mleti se tedy moc bat nemusis. Vyzkousej a uvidis.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    BLACK_ONYX: Děkuju. :) Mě to chutná, jen jsem četl, že by celková délka neměla přesáhnout 2:30 - 3:00 minuty a to se mi nedaří, tak se ptám jako začátečník, no stejně mě to začalo bavit, takže si asi pořídím:

    V60-02 (alespoň vyzkouším jejich filtry) a HARIO MINI MILL i do práce, k tomu se chci zeptat, zda mají v Alza Cafe stejné ceny příslušenství (pokud ho tam mají skladem) jako na webu doubleshotu?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    EXAGE: nevadi pokud ti to chutna :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    GEEK: tohle aroma kupodivu ma, ja to delam v moka, takze je to okej. vlastne jsem mel nakej pytlik mahlefitzu predtim a docela mne to zklamalo :))
    GEEK
    GEEK --- ---
    TWARR: ja taky mam z lenosti vytipovany nejaky supermarketovy, co se daj jakoze pit, ale mletou uz fakt nedam. zapravy muj espressovac je extremni citlivka na hrubost, takze bud protejka jak niagara, nebo je to zacpanej jak d1. zadruhy uz mi proste ten pul roku namletej prasek ani moc nevoni.
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    PREVIT: Mám pocit, že se nás tady snažíš přesvědčit, že Douwe Egberts je dobrá káva. Ne, není.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Ja uz toho radsi necham. Proti kavove lobby nemam sanci. :)
    Ale stejne by me zajimalo, jestli nekde v CR delaji pravyho turka, kterej by me chutnal. Jinak si vetsinou vsude objednavam espresso, protoze ceskej turek je vsude jen spinava voda. A espresso jsem pil dobry zatim jen v Italii, tady rozhodne ne.
    TWARR
    TWARR --- ---
    GEEK: shodo okolnosti mne po delsi dobe lennost (blablabla) dohnala k nakupu mlety!!!! kenye z marks a spencera (cca 120,- za 227g) a je to kupodivu okej. vzhledem k tomu, ze kolega ted expirmentoval s nakejma strasnejma variantama prave z klasickejch marketu, egberts, albert quality, jacobs a vsechno to chutnalo jak hlineny kulicky (jo, ty na cvrkani, co jsme si s nima jako maly deti hraly, jako low cost varianta k duhovkam! :D), tak ten spencer vysel v pohode, i presto, ze je predmletej. ale pozitek nikde ;)
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: ale nebudu kokot. mnrkni se fakt do historie tyhle diskuze, tipu tu jsou mraky. v supermarketu proste dobry kafe nesezenes.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PREVIT: To je jako rict, ze vino je dobre, protoze je to 100% z vina nejake konkretni odrudy ;)
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: z jihlavanky a dadaku, 100% babica
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    TWARR:
    GEEK:
    Jak spatny kafe? 100% Arabica... :o)
    A z ceho delaji kafe experti na barech?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Nedaří se mi na grindripperu profiltrovat cca 17g kávy (250ml) vody pod cca 3:20 min (měřeno bez vlhčení), abych se dostal pod 3 min musí být už káva opravdu hodně nahrubo (až nesmyslně) a pak samozřejmě nemá požadovanou chuť, myslím si, že je to origo filtry co jsou pro grindripper, myslíte, že to něčemu vadí?
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: nekritizuju recept, spis ingredience
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam