• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    M4Y4: ale prd. Naopak většina směsí na espresso obsahuje robustu, která toho kofeinu má nejvíce.

    A kofein není nejrizikovější látkou v kávě - problematické jsou příliš přepražená - tedy spálená zrna -opět klasická směs na espresso v italském stylu (drtivá většina espress po celém světě) je pražená do tmava. A pak žluklé oleje - tedy cokoliv co není čerstvě umleté a pražilo se to už před pár měsíci a případně to navíc bylo blbě skladované. (zdravíme do Oxalisu)

    Extrakce různých látek se pak liší podle času, tlaku a teploty, takže v cold brew můžou být odlišné látky než v espressu a úplně jinak to bude v kávě z džezvy, ale ty rozdíly budou zanedbatelné, protože pořád se jaksi bavíme o mikro, maximálně miligramech.

    Tedy klíčové je mít čerstvou, nepřepálenou arabicu, používat metody kde se mele nahrubo a používají se nižší teploty. A teda dělat si kávu slabší a nepít ji mnoho. Nejméně se kofeinu vylouhuje ve vacpotu a nebo ve frenchpresu, pokud si pohlídáš délku extrakce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    M4Y4:
    MAR_TINA: Minulý týden mi jeden barista taky tvrdil, že Espresso je nejzdravější způsob přípravy kávy. Přitom si podle mě protiřečil v následujících věcech. Tvrdil totiž, že u espressa se do šálku uvolní cca 1200 různých druhů látek a u filtru jenom 400. Myslím si, že s vyšším počtem látek se i zvyšuje pravděpodobnost, že tam bude něco škodlivého. Kromě toho taky tvrdil, že málo pražená káva (evidentně neměl rád Doubleshot) je nezdravá, protože v ní zůstávají oleje, který se potom extrahují. Spíš jsem získal pocit, že z hodně pražené kávy bude pro oleje snazší se dostat do šálku než naopak...

    Další věc je podíl kofeinu. Filtr má obvykle vyšší podíl, ale také mnohem větší objem. na 1ml má espresso určitě vyšší podíl kofeinu než filtr. Jasně, jako "rule of thumb" na tom něco bude, ale pokud chci hodnotit metodu přípravy, tak mi espresso připadá jako velký svinstvo. Nějakýho baristu jsem zase slyšel říkat, že "espresso je snad ta nejmíň přirozená příprava kávy." Pravdou je, že tak vysoký tlak a teplota asi nebudou úplně šetrné:-)
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    MAR_TINA: Spíš se domnívám, že je to kvůli kofeinu, kdy pro espresso se používá slabší káva obecně a tudíž to není taková zátěž pro organismus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    M4Y4: vážně si myslíš, že do espressa (je to espresso!, žádný presso) se z mletého kávového zrna uvolní diametrálně odlišné látky než do kávy připravené v bilaettiho konvičce nebo třeba aeropressu?

    Když posbírám svoje základní znalosti biologie a chemie z gymplu, můj rozum mi řekne, že tohle tvrzení je blbost. A tobě to taky doporučuju.
    SATAI
    SATAI --- ---
    M4Y4: protože obojí by byl notně podezřelý výrok
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    SATAI: to jsem netvrdil, pouze jsem napsal, že někteří výrobci to uvádí
    MAR_TINA: Jediné kafe které se dá, dle lékařů, pít i při problémech s ledvinama je právě presso. Je mi jasný, že tady v klubíku o kávě je to asi házení hrachu na zeď, stejně jako kdybych v klubu o rumech mluvil o tom, že pít alkohol tělu neprospívá. :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    M4Y4: každej doktor je určitě prima zdroj povídaček ale něco s peer review bych teda viděl raději.
    Píši to tam ti výrobci kafe, od kterých se to pak dá i pít?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    M4Y4: jo, to mi taky už několik výživářů a doktorů tvrdilo. Nevím, kde si tu blbost přečetli. A za zdravotní zátěž považuju salmonelu, práci na prašné hlučné stavbě nebo v dýhárně, 10 hodin sezení na židli, život s alkoholikem, ne kafe připravené jinak, než pan doktor zná.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    TENZO: Každý doktor ti řekne, že jediná příprava kávy, která pro tělo není zátěží je presso. Někteří výrobci kávy dokonce na obalech uvádějí, že se po otevření ochr. atmosféry má káva následně skladovat v lednici.
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: tak s tou nezdravosti turka bych zrovna souhlasil. ale to polotucny mliko a skladovani kafe, no nevim...
    SATAI
    SATAI --- ---
    TENZO: Googlil jsem si ji: Costa.
    TENZO
    TENZO --- ---
    Zase jedna odbornice

    Turecká káva není zdravá. Je pro organismus těžká, říká šéfbaristka | Dobrá chuť | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/turecka-kava-neni-zdrava-08z-/dobra-chut.aspx?c=A141118_124641_dobra-chut_ape
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: ja byl spokojenej...prostor byl podle me v pohode...ok,bylo hodne lidi,ale tomu se proste nevyhnes...kdyz sme se bavili s danem kolskym kterej to organizuje,tak rikal ze vetsi prostory uz sou v podstate jen na vystavistich,ale pronajem je uplne nekde jinde...za cenu vstupnyho se tam lidi mohli zkofeinovat do bezvedomi,voda zadarmo...prednasky super...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    MESKALITO: Ja nebyl, ale co mam informace od kamarada a z fb festivalu, tak to pry bylo moc lidi ve spatne zvolene, tripatrove budove. Fotky tomu docela napovidaly, ale jak pisu, osobne jsem nesel, desily me tisice lidi a uz jsem videl ty strkanice...
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    JAKOUBEK: Nebyl ale chystam se!
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    nějaký report/názor na festival?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MATESISKO: U Satana jsi byl?
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: Tak jsem v průběhu dní ještě měnil hrubost mletí a už jsem s výsledkem celkem spokojenej. Veškerý problémy odpadly, ale k mému překvapení jsem musel nastavit podstatně vyšší hrubost mletí, než jsem očekával.
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    Dnes rano jsem vyzkousel Kenyu v Nomad Coffee v Barcelone. Moc dobra kava! Ale celkove je Barcelona velka bida, v celem meste je toho jako v Brne na jedne ulici...
    KOLU
    KOLU --- ---
    jestli to má problém protlačit a ještě k tomu ti kolísá tlak, tak máš blbě a moc najemno namleto (namlít o stupeň hruběji a udělat z toho trochu větší kafe) + ti to kanálkuje (to je rukama a mlejnkem - catler, ehm... zkus Weiss Distribution Technique). plus bych zkontroloval, jestli ty misky nepřeplňuješ.
    výška cremy je nepodstatná. je to arabika = bude jí míň, než u robusty.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    KOLU: Catler, zatím jsem s ním neměl u jiných zrn problémy. Chci ještě vyzkoušet páku méně upěchovat, snad by to mohlo pomoct plynulosti extrakce, takhle mi tlak kolísá (ikdyž dle ručičky stále v normě). Hotová káva má sice cremu, ale rychle mizí a na hladině vidím drobné šupinky, jako kdyby to mlýnek pořádně nenamlel (což je fakt nesmysl, je to umleté více než dostatečně) - neměl bych pak problém s kolísáním tlaku.

    Jinak datum pražení je 3. 11.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam