• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PATRIKCHRZ: SAYUZ: Už si to moc nepamatuju, je to pár let,co jsem tam byl,ale tuším,že tam jsou bankomaty, ze kterých je výběr drahý a nějaké bankomaty, které buď nemají ten extra poplatek za výběr nebo je to levnější,když zagogluješ asi to najdeš.. Pamatuju si,že jsme pak právě chodili na určitý másta do těch konkrétních bankomatů, kterých zas nebylo tak mnoho (po BKK).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SAYUZ: Tak předně pozor na to, že v Thajsku si bankomaty účtují ještě vlastní poplatek asi 6 USD. Takže k tomu poplatku KB (může být různý, já mám třeba u KB účet TOP nabídka, kde je výběr v zahraničí zdarma) se zaúčtuje ještě poplatek místního bankomatu. Výběry jsou tak v Thajsku velmi drahé.

Nepíšeš, odkud jsi, měnit v bance je obvykle dost nevýhodné, třeba v Praze je spoustu směnáren a dá se tu vyměnit euro i pod 26 korun - např. zde http://www.alfaprague.cz/web2/, stačí si vytisknout kupon z webu na VIP kurz. Případně některé směnárny umí vyměnit přímo THB (http://www.smenarna-praha1.cz/cz/), ale:
    1. to, že je mají v kurzovním lístku ještě neznamená, že je skutečně mají, chce na to myslet dopředu a případně si je objednat
    2. u exotických měn mají větší spread (marži), nicméně u prodeje to obvykle tolik nevadí, on je sice větší, ale zároveň "posunutý", takže zatímco když je chceš koupit tak to není tak strašné, při zpětném odkupu docela tratíš.

Pozor na to, že v Thajsku je různý kurz na různé nominály bankovek, určitě to platí u USD. Takže za 100 jednodolarovek dostaneš méně, než za jednu stodolarovku. Naopak jestli si budeš chtít udělat výlet do sousední Kambodži, tam 1 dolarovky velmi doporučuji, platí se tam totiž v obchodech přímo dolary a místní měna se používá jen jako drobné. Když nebudou mít zpátky na velkou bankovku, dají ti místní měnu, která je mimo Kambodžu prakticky bezcenná.

Jak moc máš času (dalo by se řešit vydáním jiné karty jiné banky s výhodnějšími podmínkami)?
    Můžeš také zkusit různá fóra (např. akcniletenky.com) a odkoupit bahty od někoho, kdo se vrátil a zbyly mu, pak se můžete dohodnout na oboustranně výhodném kurzu, aktuálně je férový kurz asi 70 haléřů za baht.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SAYUZ: Vzhledem k tomu, že se těžko odhaduje kolik člověk utratí, tak tyhle kurzy bych si nechal na platbu kartou a šel bych do EUR/USD/GBP v hotovosti. A nekupovat v bance, 26,61 je docela drahé.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    SAYUZ: A neni lepsi mit treba Revolutku?
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    Neví někdo jak moc draho vyjde vybírat v Thajsku Bahty z bankomatu. V Bance mi řekli, že od banky nakoupim Eura za kurz 26.61 a následně mi Visa za Eura prodá Bahty... kurz nemůžu nikde najít. Poplatek za výběr u KB je 99 Kč a myslím, že dalších cca 150 Kč je poplatek bankomatu. Díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    PATRIKCHRZ: Nebylo to tak, ze jsou oba ucty napsane na me, takze to z pohledu banky nebyl prevod mezi vlastnimi ucty jednoho subjektu. Nicmene to byl prevod mezi dvema ucty ve stejne Equa Bance a tam proste neslo zaslat Eura jinak, nez SEPA platbou.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    QUIP: nevybral jsi špatně druh platby? Místo převodu mezi vlastními účty za jsi náhodou nezvolil SEPA?
    QUIP
    QUIP --- ---
    NELLAS: No vidis a takhle ja prijdu o vsechny penize. Sam sebe osidim :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELLAS: tu sežrala housenka :o
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    QUIP: Mé OCD se ptá, kam se ti ztratila ta koruna?
    QUIP
    QUIP --- ---
    MRTVY_KENNY: a odchozi za 99,- Takze to je tech 107, ktere jdou z meho, kdyz ovladam oba dva ucty (prichozi a odchozi)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PATRIKCHRZ: prave ze to nebyla sepa, prislo to normalne jako domaci platba z 0800

a jinak u equa je prichozi sepa za 9kc, nebo se mylim?
    QUIP
    QUIP --- ---
    PATRIKCHRZ: no ja prave pred 3 tydny prevadel EUR v ramci uctu Equa a pekne me nasralo, ze me to stalo 107 CZK. Jeste jim ohledne toho poslu nejaky prijemny e-mail, ze ktereho si nikdo hlavu delat nebude, ale me se ulevi :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    myslel jsem uvnitř státu. V rámci banky to je obvykle zdarma, nebo za stejnou cenu jako korunové platby. Ale zrovna u Equa moc firem účet mít nebude
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    QUIP: oprava - uvnitř banky to samozřejmě je něco jiného.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    QUIP: ten důvod je, že CERTIS (clearingový systém ČNB) umí pracovat jen s českými korunami. Pro clearing se tak používá Evropská centrální banka. Je tak úplně jedno, jestli platba zde z ČSOB do KB nebo do Societe Generale v Paříži. Steně to musí jít přes ECB.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PATRIKCHRZ: a je nejaka povinnost, aby se Eura i uvnitr banky prevadely jako SEPA platba? Nebo je to jen neco, co banky rady pouzivaji, protoze jim to i v ramci vlastnich uctu vydela penize navic?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MRTVY_KENNY: u SEPA plateb je jedno, jestli je to v rámci ČR nebo přeshraniční, vždy to půjde podle SEPA ceníku (tj. u většiny bank "za draho")
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ADAMM: mi to dava na vyber, kdyz dam prevest nejaka EUR, vyskoci upozorneni, ze se zda, ze karta je vedena v korunach. potvrdim, ze opravdu chcu chargovat EUR a vse probehne jak ma...

+ me prekvapilo, ze kdyz jsem si dal bankovni prevod z revolut, tak ze mi to prislo z ceskeho konta.. jsem si kvuli nizkym poplatkum na zahr. platby schvalne rozjel equa konto a s takovou jsem to nemusel podstupovat...
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Některé státy mají určitá omezení i na cizí měnu, ale to nebude případ NZ.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: neomezeně, jen nad ekvivalent 10 000 EUR / USD je třeba celně deklarovat
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CYBERWOLF: Jo, koukám, že je to 10 000 EUR.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: respektive, můžeš v podstatě vozit peněz kolik chceš, akorát je s tím papírování, pokud je to moc a co je moc se liší zemi od země.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NELLAS: pochybuji, že by to bylo míň jak 2700E
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam