• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Ja to vcera vyresila takto: Na masle zpenit cibuli, pridat nakrajene mesicky rajcat (i s kuzi), lehce orestovat, pridat cesnek a rukolu a chvili podusit na lehke zmeknuti. Veprovy platek na prirodno byl k tomu prilohou:-)
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    DIVER: Opečené masové kuličky se zasypou pokrájenými rajčaty (i s kůží) a dusí se do naprostého rozpadu rajčat (asi 45 min) Přidává se jen sůl, nic jiného, a jí se s pečivem.
    DIVER
    DIVER --- ---
    MOUNTBATTEN: dik za tip. ale bude to tezky.

    myho ex-sefa zena delala uplne excelentni kecupoprotlak. sehnal jsem si recept, dal ho mati a vyslo z toho neco jinyho :) tak letos se toho ujmu sam a uvidim. mozna prubnu i ty tvy recepty...

    (ten osvedcenej kecup me fakt zajima. anebo zpusob jak z tech rajcat udelat hotovou a zavarenou omacku na testoviny)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    DIVER: jako kecupy, to jsem si oblibila tyhle z Mittnerovy Indicky kucharky (jen nechapu ten pikantni kecup - protlak a juice?), nejvic asi ten posledni, jen chilli davam cerstvy (ci nalozeny), ne mlete susene

    DIVER
    DIVER --- ---
    no a ja bych se pridal, pac za chvili mi hromada rajcat bude dozravat a nebudu vedet, co s nima. uvitam uplne vsechny recepty, ale rqajcat bude fakt dost, takze uvitam i tipy na kecup, zavareny pyre a nejaky zpusob konzervace rajcat...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    mam doma (celkem) cerstvy rajsky a mam chut na neco rajcata+maso. Radsi ne omacku z rajcat, spis vyuzit cerstva, popr.tepelne upravena, ale ne na kasi idealne.
    Poradite, prosim?
    RUFO
    RUFO --- ---
    VIKY_K: My ho tak pouzivame :-) A jestli je vazne zraly, tak zuzlavy nebude
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WILDENBURY_SQ: syry, Leffe, šokolat.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    87HIGHFLYER: Nesmysl, nejlepsi napad je naopak jit do obchodu s delikatesami prave s cerstvou vejplatou v kapse.. :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    87HIGHFLYER: hm...vzít si tenhle seznam k salvátorovi byl vážně super nápad takhle před vejplatou
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Letim do Belgie, beru dva lodni kufry se trema spoďárama a spolecneskym vohozem...

    Zpatky je hodlam vest plny, nekdo neco? Posta, znami maji prednost :)
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Mám tu 400g kousek veverky/hanger, který je sice vyzrálý (mokré staření, měsíc od porážky), ale prošel zmražením a teď mi v lednici pomalu rozmrzá. Půjde ještě použít na hanger steak? Nebo ji radši přihodit do guláše? Žužlavé, flaxovité maso neoblibuju.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZUZKAOU: a ty nejdivnější věci nakvašeně pochodují po bytě, ne? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANITCHKA: to s kořením je strašlivě zabordelená skříňka plná divných věcí. A pak děsně moc divných věcí v lednici a mrazáku ;-)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZUZKAOU: Ty jo, ty si neuvěřitelná :) už roky pociťuju nutkání si pořádně prohlídnout Tvoji kuchyni a spíž :)

    Díky za blog, imho na české blogovací scéně je jedinečný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAAR: může za to pan google, respektive yahoo.answers ;-)
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    ZUZKAOU: to je profi seznam a i ja si podle tebe doplnim, diky :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU:
    KLEINZACH:
    super díky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: pro bylinky v pátek na Jiřák - vzadu u kostela. Ale teď už jich spousta vykvetla, tak nečekej velké přehršle sazenic. Čerstvých tam mají docela dost různí zelináři. Hodně toho má také na náplavce Květuščino pesto, ale pán je svéráz...

    Pro exotické koření do speciálek viz nástěnka na [ Asijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy.. ]

    Potřebuješ hmoždíř - nejlépe ten velký, těžký třecí a nebo alespoň mlýnek na koření

    Základ

    sušené chilli papričky, případně korejské chilli vločky, co méně pálí, ale mají dobrou chuť
    černý pepř
    skořice
    kurkuma
    muškátový květ a oříšek
    zelený kardamom
    hřebíček
    badyán (i když ten je hlavně čína/vietnam a spol, ale hodí se)

    z čerstvých věcí pak
    cibule
    česnek
    zázvor
    koriandrová nať
    máta
    jarní cibulky

    pro maroko
    římský kmín (i pro indii)
    případně šafrán (i pro indii)
    koriandr semena (i pro indii)
    sumah
    nové koření
    bobkový list

    a olivový olej, případně naložit citrony
    http://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0003.html

    pro indii
    černou hořčici
    pískavici

    a u pákistánců koupit čerstvé kari a případně i pískavicové listí a vrazit je do mrazáku.

    pro thajsko do mrazáku - sušené to není ono.
    galgán
    citronová tráva
    kafrové lístky
    (a čerstvá kurkuma je taky zajímavější než sušená)

    a rybí omáčka (nejlepší je s třema krabama - v tržnici cca 120 Kč/l

    k čerstvým věcem pro thajsko přibudou
    asijská bazalka
    limetky
    chilli papričky

    ale dají se předpřipravit pasty, ty zabírají méně místa, vydrží v lednici minimálně rok (a ještě budou dozrávat)
    A dá se to zkvasit?: Thajské kari pasty
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/03/thajske-kari-pasty.html
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    indicka:

    fakt zakladni veci: cumin (celej a drcenej), koriandr (drcenej a cerstvej), chilli (cerstvy, suseny a drceny), cesneko-zazvorova pasta (nekupuju, delam si sam), seminka cerne horcice, fenugreek (listy, seminko). pak bud nejakou hotovou garam masalu, nebo si ji udelat sam (tzn seminka kor, kardamom, hrebicek, skorice, ...).

    min zakladni veci: curry listy, amchur, certuv prd, seminka cerny cibule, kurkuma, kardamom (mam rad cernej)

    hodne z tech jidel ma rajcatovej zaklad, tze se hodi mit par plechovek v zasobe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam