• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    KEMENTARI: já je mám ráda s vlašskými ořechy a plátky jablek
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: a pokud ti přítomné rady nestačí, směle pokračuj v diskuzi [ nakládaný hermelín, utopenci a jiné hospodské bašty k pivu!! ]
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    KEMENTARI: Za mě taky rozhodně ne olivový olej. Už proto, že ti v lednici ztuhne. Ale ani jinak to není dobrý. Vyzkoušeno!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KEMENTARI: olivac je na NH naprosto nevhodnej.
    sejr podelne rozkroj, vydloubej primerene vnitrku z kazdy pulky ze vsech hermelinu. hmotu smichej primerene treba s nakrajenou bazalkou, zhruba podrcenejma vlasskejma/kesu orechama, na jemno cesnekem, kapku dijonsky a smesi napln ty pulky syru, priklop a naloz.

    nebo modifikuj ten olej co chces pouzit. sem linej to popisovat. v zasade tady http://www.instructables.com/id/How-to-make-Infused-Oil/
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    KEMENTARI: zkousela jsem, ale vzhledem k tomu ze pouzivam kvalitní drazsi olej tak uz jen z duvodu neekonomicnosti mi yo prijde jako blbost, ale taky tej olivac prehlusi svou vyraznou chuti a vuni ten samotny hermelin...
    ja nakladam tak ze cibuli orestuju s trochou chilli a cesneku necham vychladnout a potom plnim...pomazu pulku hermelinu cenekem utrenym druhou půlku utrenyma chilli paprickama nebo mam dobrou palivou omacku, navrch restovana cibule, kozi roh zase cibule a spichnu...do sklenice jsem pridala rozmaryn tymian a medvedi cesnek. tak je delam temer pravidelne a jsou desne dobry
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KEMENTARI: oliváč tam nedávej, nic dobrého to hermelínu nedá.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KEMENTARI: olivový olej fakt ne ;)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    KEMENTARI: Nalozit hermelin do oliv. oleje bude hnusny.. Vyzkouseno asi pred 7 lety a nevermore. :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Chtěla bych naložit hermelíny, ale jinak než na klasický hospodský způsob. Představuju si kombinaci bylinek, černeku a nějaký ořechů, celé to naložit do olivového oleje. Nemáte někdo ozkoušenou kombinaci nebo nějaký tip? Eventuelně zkušenost, že naložit hermelín do olivového oleje bude hnusný...? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAZDA: Umí to celkem slušně zkurvit lecjaký slušný jídlo...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    JAZDA: Neni to az takovej šlágr, ale cokoli od babicky mi tak nejak chutna vic, respektive cokoliv jedlyho od blizkych lidi proste snim. Odrizni horni cast s tou stopkou tak, aby vytvor tvarove pripominal polevku servirovanou ve vykuchanem chlebu (dekl se stopkou nevyhazovat). Tzn. i vykydej seminka a obecne ho proste vyvrhni. Strc tam ruku s hrudkou masla a kopou soli a pekne to vevnitr prolubrikuj touhle smesi, nacpi slaninou, syrem, hod tam par rozslehanejch zloutku, bylinky, par susenejch hub pro vuni, koreni a treba zakapni hodne pikantnim bilym vinem nebo chilli olejem nebo cimkoliv kapalnym a vyraznym (javorovy sirup radeji ne). Fajnšmekři orestuji ziskana seminka z vnitrku se soli na nejakym to pikantnim oleji a posypou tim vysledny pokrm, ktery vznikne takti - zadekluj patizon a peč na 160 °C klidne 2 hodiny, az se na slupce zacnou delat zlatave puchyrky. Porcuj jako kdyz krajis dort, šlupku nejez (at si kazdy svou porci dortu oloupe / okraji...).

    Drahy suroviny tam nestrkej, je to trochu skoda, uprimne. Muzes k tomu delat prilohu, treba br. kaši, ale gró tohodle receptu je vlastne to, ze patizon nahradi tu br. kaši. A ono je to vlastne docela dobry, originalni... Je to dost syty. Dopijte k tomu to silny vino...

    MACHALIK: To je od tebe mily, je obecne znamo, ze na Balkáně se rodiny a pribuzni maj vic radi, drzej pospolu, vnuci a prarodice si spolu hezky povidaji, co s urodou...
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    87HIGHFLYER: to jsem samozrejme zkousela a k nicemu to moc nevedlo
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    87HIGHFLYER: mno, to, co jsem psala, z patizonu dělala moje babička :)
    IKA
    IKA --- ---
    JAZDA: vedľa to niekto riešil, našla som pár zaujímavých receptov:

    [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BALAENA: já si se starejma lidma povídám rád, takže bych se jen tak mezi řečí o válce, komouších, klausovi, zemanovi a počasí babičky zeptal, co z toho vaří ona a zkusil to:)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    87HIGHFLYER: dost možná ano, ale co potom řekneš babičce, až se zeptá, jak ti patizon chutnal?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    hm...teď je otázka jestli to nebude lepší bez toho patizonu:/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    JAZDA: poměrně jemná inertní hmota, nemá moc vlastní chuti, ale ochotně přejímá chuti z okolí, takže pokud nevíš, co s tím, vždycky tím jde "nastavit" a zjemnit všelijaké zeleninové směsi typu lečo nebo to, co se tady vžilo pod názvem "čína", nahradit část brambor v bramborácích a podobně
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    MACHALIK: tak darce je hrda zahradnicka babicka, co pestuje vsechno a je jeji chlouba a hlavni zivotni radost to, jak ji to jde :-) kazdopadne jsem se popravde dodnes s patizonem moc nestykala, takze nemam moc tucha, co umi
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MACHALIK: Mám stejnej problém s červenou řepou:-D Mám ještě dvě obří bulvy.

    Jednu jsem upekla v alobalu, nakrájela na plátky a zapekla s kozím sýrem. Nebylo to úplně zlé. Nějak jsem se ale nemohla zbavit dojmu, že čím tenčí plátek řepy a tlustší plátek sejra, tím lepší.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAZDA: Já bych je vyhodil a s dárcem už se nestýkal.
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    ahoj, dostala jsem dva patizony a moc nevim co s nima. smazit je nechci. nemate tip?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mladí čokolatiéři z Hradce: Výroba pravé čokolády uživí více nadšenců, než jsme my | byznys.ihned.cz - Podnikání a daně
    http://byznys.ihned.cz/...cokolatieri-z-hradce-vyroba-prave-cokolady-uzivi-vice-nadsencu-nez-jsme-my
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAMADRYAD: hele v domácích podmínkách je problém hlavně to míchání, které pak ve výsledné kvalitě čokolády hraje dost roli. Nevím jak, dávný pokus s roztavením kakaového másla a přidáním cukru a kakaa se neobrátil v nic, co bych musela opakovat a zkoumat hlouběji.

    Ale třeba v HRadci je čokoládovna, kde si sami praží a posléze zpracovávají boby.
    Salón čokolády - Jordi's chocolate
    http://www.jordis.cz/

    DIVER: no a něco takového se může jmenovat jedině pomazánka s kakaem...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HAMADRYAD: PMS? ;)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    heh, fejkova cokolada je 98% toho co se u nas prodava v obchodech :)
    IKA
    IKA --- ---
    DIVER: No, zhodou okolností tu mám asi štvrť kila kakaového masla, a rozmýšľam, čo s ním.:) (=Privítam tipy na použitie.)

    Na domácu čokoládu som zatiaľ nemala odvahu, práve kvôli komplikovanému postupu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam