• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    PERI: Nase maso
    PERI
    PERI --- ---
    Ahoj, máte nějaký tip kde v Praze (ideálně centrum) koupit dobrou směs na sekanou? Nechci jít do nečeho neověřeného...

    Díky moc!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CHOBOT: to třeba i v turecku je smetana strašně drahá - netušim proč....
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Ty pečený ptáci vcelku asi taky půjdou.
    Jinak se všema těma věcma na smetaně. Klasická smetana/šlehačka (16/32% nebo tak nějak?) je tu k sehnání akorát v supermarketech jako superdrahej dovoz, čertvíproč. Jsou tu k dispozici tuny různých zakysaných mlík a nízkoprocentních kysaných jogurtů, ale to je tak všechno.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Díky moc za nápady, využiju jich víc, oneckonců mě těch obědů/večeří stejně asi čeká víc, ta místní slovanská pohostinnost je docela zrádná ve světle principu reciprocity :))
    Na králíky s prominutím seru, nijak zvlášť mi nejede a navíc se opravdu jedná o větší bandu, jeden králik by nestačil a péct se s několika... Moc sraní.
    Masový koule neprojdou, to je tu národní jídlo (kjufte) a neni na tom co moc zlepšit.
    Houby jsem zatim u babek na trhu zahlédl nějaký nakládaný, tak možná ta houbová majda by stála za pokus
    ZUZKAOU: vepřový výpečky asi půjdou, aspoň budu moci naservírovat i jinou variantu knedlíku. S tim, že kuře na paprice dělaj rumuni, si moc hlavu dělat nemusim - bulhaři rumuny nesnášej se všim všudy úplně v celym Bulharsku stejně a jejich jídla nevařej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: vnitřnosti. A donuť někoho z rodiny, ať se dá k rybářům.

    Ne vážně - vnitřnosti jsou zdravé, levné a chuťově skvělé, jen se musí překonat postoj fůůj vnitřnosti.


    Ze srdce je skvělý tatarák/steaky/pečeně. Jazyk je naprosto dokonalý vařený s omáčkou a nebo se zeleninou na páře. A nebo třeba opečený. Oboje to je svalovina, nesmrdí, není potřeba nijak extra čistit (kromě okrájení loje ze srdce a oloupání vařeného jazyka).

    Ty zdravé části - tedy tkáňové vnitřnosti jsou o něco náročnější, ale takové italské dršťky s rajskou a bylinkama, nebo domácí játrová paštika je super. Pro začátek jsou daleko příjemnější drůbeží játra, nejsou tak mazlavá jako z větších zvířat.

    Třetí level pro hodně pokročilé jsou pak ledvinky, slezina, varlata či vemínko a mozečky.

    A většinou jsi na cca 70 Kč/kg.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    LUCKAZ: Je tady i board [ recepty pro hlubokou kapsu ] - možná by se v něm něco našlo...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: jestli seženeš uzený, tak uzený s knedlíkem a křenem. A nebo houbovou omáčku, jestli se dostaneš na houby (teoreticky by je mohli prodávat babky v tržnici, ne?)

    A nebo vepřový výpečky se špenátem? K tomu to teda chce bramborovej, ale taky nejsou tak složitý.

    Případně kuře/kachna na divoko - kořenová zelenina, divoké koření, trocha vína.

    Ale to kuře na paprice je nejjednodušší. Ale teda rumuni ho dělaj (paprikas de pui) s nokama.


    Další verze jsou plněné knedlíky uzeným, ale to jsme zase u toho zelí. Na druhou stranu když koupíš dobrý kysaný, tak prostě dovnitř vrazíš trochu zelí a uzenýho, uvaříš knedlíky a posypeš opečenou cibulkou a slaninou.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    87HIGHFLYER: super, přesně něco takovýho hledám ... ukládám a v nejbližší době vyzkouším :) Od Ottolenghiho mám i recept na čočkový "salát" s lilkem a další zeleninou, taky moc dobrý...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GIO: to zamítl díky hovězímu. králík i to vepřové na smetaně by to vyřešilo elegantně.

    TOOMIX: to mě napadlo taky, ale kombinace vražedně dobré zelí místních žen + hranice s maďarskem = není šance segedínem ohromit :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LUCKAZ: tohle je levný a dobrý (suroviny čočka, rejže, cibule)
    Mejadra recipe | Yotam Ottolenghi | Food | Vegetarian recipe | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/09/mejadra-recipe-yotam-ottolenghi
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GIO: Těžko říct, to si Chobot musí posoudit sám.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Něco málo jsem tu vyfiltrovala, ale zkusím se ještě zeptat... Asi dva měsíce si v rámci úspornejch opatření píšu, kolik utratíme za jídlo a chtěla bych ty náklady nějak snížit, nicméně ne na úkor kvality surovin. Nejvíc asi padne na maso (hovězí, králík, krůta, telecí), takže to bych chtěla trochu omezit a spíš nahradit víc bezmasým jídlem, popř. nějakým levnějším masem, asi vepř? Nějaké nápady na levná a přitom dobrá jídla? :)
    GIO
    GIO --- ---
    BEBERA: kdz se tam blbe shani hovezi, napad me, jak lehce se tam bude shanet kralik pro nejakou vetsi tlpu lidi...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GIO: jasně, tu zamítl původně kvůli hovězímu, králík by to vyřešil. A té zeleniny na pasírování není zas tolik...
    GIO
    GIO --- ---
    BEBERA: to je "jako svickova" ne?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CHOBOT: co udelat masove koule? tam muze byt cast teleciho i veproveho, nebo jen veprove.. a k tomu ta majda (ala rajska..)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CHOBOT: vždycky z vepřovýho ;)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Co králík na smetaně? Jen bys musel pasírovat ručně zeleninu, když nemáš mixér.
    FAT
    FAT --- ---
    CHOBOT: Segedín je, IMHO, vždycky z vepřového. Bůček, ramínko...
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    TOOMIX: ten je taky z hovězího, ne? Nebo aspoň já ho vždycky dělám z kližky, možná to je špatně :)
    FAT
    FAT --- ---
    CHOBOT: Vepřové na houbách. tedy, jestli máš houby...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CHOBOT: co třeba segedín?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Kuře na paprice mě nenapadlo, jsem totiž zvyklej ho dlabat spíš s těstovinama. To by šlo, pokud se nenajde něco lepšího. Díky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHOBOT: kuře na paprice, vepřové na smetaně. Zelí bych se taky nebál, prostě uděláš vlastní variantu, se nepodělaj z toho snad.
    YNOR
    YNOR --- ---
    DIVER: pecorino má hlavně vcelku jinou chuť než třeba parmoš, či padano....je to těma ovcema, ale rozhodně doporučuju vyzkoušet
    GIO
    GIO --- ---
    kure na paprice.)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Co uvařit bandě bulharských akademiků, kteří touží po čemkoliv s knedlíkem? Karlovarskej knedl je jasnej a neni to problém, ale co sakra k tomu. Klasický omáčky typu rajská, koprovka a svíčková nebo guláš asi padaj, protože tady v BG je prostě nemožný sehnat hovězí maso, tedy asi by nebyl, kdybych byl v Sofii, což ale nejsem a v místních řeznictvích je z hovězího akorát tak telecí mletý. Knedlo vepřo zelo se mi dělat nechce, neb bulharský paňmámy vařej naprosto fenomenální zelí, proti kterýmu by bylo to moje asi dost zklamáním.
    Za každou inspiraci budu rád, prd mě napadá, protože nic s knedlíkem doma obvykle nevařim.
    A tedy dodám, že kuchyně, kterou tu mam k dispozici, neni úplně ideál, třeba ponornym mixérem zrovna nedisponuju a kupovat nehodlám.
    Díky za každý nápad.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Děkuji! Nejvíc mi uchvátila verze v koláči a pak s se strouhankou a parmezánem.
    Dostala jsem od firmy košík italských dobrot a jsme utěstovinovaní, nicméně oprančit strouhanku a když je venku z pánve tak ní hoblinky parmezánu, chápu to dobře?? A to ke grilovanému porku. Hmm, asi to teda nebude nic pro mladou, ale je třeba rozmazlovat i muže.

    Odpolední program už mám jistý.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam