• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    IKA
    IKA --- ---
    LUCKAZ: Skús viac variť strukoviny a pohánku, recepty nájdeš napríklad tu: [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]

    Klasické bezmäsité jedlá z jedální (napríklad dukátové buchtičky a podobne) nemajú dosť živín, takže skôr zaplácnu než naozaj zasýtia.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: A jak často jíte (byli jste před dvěma měsíci zvyklí jíst) maso?
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LUCKAZ: Já si našla výraznou slevu na mase tak, že kupuju u místního řezníka "odřezky" - takové to maso co se od kosti již hezky na řízky nevyřeže, takže není estetické - zato stejně kvalitní jako to ve větším bloku (nebo i víc, pokud máte jako já pocit, že od kosti to chutná lépe).
    Ušetřím třetinu až polovinu ceny, přitom jako maso do polévky, na guláš nebo do rizota je naprosto perfektní - všude tam vidím jako výhodu, že je to navíc maso mix (samozřejmě zvlášť prodávaj vepřové a hovězí, ale je tam vše, od stehna po ramínko...).
    Samozřejmě se neprodává v hypermarketu, tedy možná jako to mleté :-) ale u nějakého řezníka by se našlo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: vnitřnosti. A donuť někoho z rodiny, ať se dá k rybářům.

    Ne vážně - vnitřnosti jsou zdravé, levné a chuťově skvělé, jen se musí překonat postoj fůůj vnitřnosti.


    Ze srdce je skvělý tatarák/steaky/pečeně. Jazyk je naprosto dokonalý vařený s omáčkou a nebo se zeleninou na páře. A nebo třeba opečený. Oboje to je svalovina, nesmrdí, není potřeba nijak extra čistit (kromě okrájení loje ze srdce a oloupání vařeného jazyka).

    Ty zdravé části - tedy tkáňové vnitřnosti jsou o něco náročnější, ale takové italské dršťky s rajskou a bylinkama, nebo domácí játrová paštika je super. Pro začátek jsou daleko příjemnější drůbeží játra, nejsou tak mazlavá jako z větších zvířat.

    Třetí level pro hodně pokročilé jsou pak ledvinky, slezina, varlata či vemínko a mozečky.

    A většinou jsi na cca 70 Kč/kg.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    LUCKAZ: Je tady i board [ recepty pro hlubokou kapsu ] - možná by se v něm něco našlo...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LUCKAZ: tohle je levný a dobrý (suroviny čočka, rejže, cibule)
    Mejadra recipe | Yotam Ottolenghi | Food | Vegetarian recipe | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/09/mejadra-recipe-yotam-ottolenghi
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Něco málo jsem tu vyfiltrovala, ale zkusím se ještě zeptat... Asi dva měsíce si v rámci úspornejch opatření píšu, kolik utratíme za jídlo a chtěla bych ty náklady nějak snížit, nicméně ne na úkor kvality surovin. Nejvíc asi padne na maso (hovězí, králík, krůta, telecí), takže to bych chtěla trochu omezit a spíš nahradit víc bezmasým jídlem, popř. nějakým levnějším masem, asi vepř? Nějaké nápady na levná a přitom dobrá jídla? :)
    GIO
    GIO --- ---
    BEBERA: kdz se tam blbe shani hovezi, napad me, jak lehce se tam bude shanet kralik pro nejakou vetsi tlpu lidi...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GIO: jasně, tu zamítl původně kvůli hovězímu, králík by to vyřešil. A té zeleniny na pasírování není zas tolik...
    GIO
    GIO --- ---
    BEBERA: to je "jako svickova" ne?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CHOBOT: co udelat masove koule? tam muze byt cast teleciho i veproveho, nebo jen veprove.. a k tomu ta majda (ala rajska..)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CHOBOT: vždycky z vepřovýho ;)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Co králík na smetaně? Jen bys musel pasírovat ručně zeleninu, když nemáš mixér.
    FAT
    FAT --- ---
    CHOBOT: Segedín je, IMHO, vždycky z vepřového. Bůček, ramínko...
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    TOOMIX: ten je taky z hovězího, ne? Nebo aspoň já ho vždycky dělám z kližky, možná to je špatně :)
    FAT
    FAT --- ---
    CHOBOT: Vepřové na houbách. tedy, jestli máš houby...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    CHOBOT: co třeba segedín?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Kuře na paprice mě nenapadlo, jsem totiž zvyklej ho dlabat spíš s těstovinama. To by šlo, pokud se nenajde něco lepšího. Díky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    CHOBOT: kuře na paprice, vepřové na smetaně. Zelí bych se taky nebál, prostě uděláš vlastní variantu, se nepodělaj z toho snad.
    YNOR
    YNOR --- ---
    DIVER: pecorino má hlavně vcelku jinou chuť než třeba parmoš, či padano....je to těma ovcema, ale rozhodně doporučuju vyzkoušet
    GIO
    GIO --- ---
    kure na paprice.)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Co uvařit bandě bulharských akademiků, kteří touží po čemkoliv s knedlíkem? Karlovarskej knedl je jasnej a neni to problém, ale co sakra k tomu. Klasický omáčky typu rajská, koprovka a svíčková nebo guláš asi padaj, protože tady v BG je prostě nemožný sehnat hovězí maso, tedy asi by nebyl, kdybych byl v Sofii, což ale nejsem a v místních řeznictvích je z hovězího akorát tak telecí mletý. Knedlo vepřo zelo se mi dělat nechce, neb bulharský paňmámy vařej naprosto fenomenální zelí, proti kterýmu by bylo to moje asi dost zklamáním.
    Za každou inspiraci budu rád, prd mě napadá, protože nic s knedlíkem doma obvykle nevařim.
    A tedy dodám, že kuchyně, kterou tu mam k dispozici, neni úplně ideál, třeba ponornym mixérem zrovna nedisponuju a kupovat nehodlám.
    Díky za každý nápad.
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Děkuji! Nejvíc mi uchvátila verze v koláči a pak s se strouhankou a parmezánem.
    Dostala jsem od firmy košík italských dobrot a jsme utěstovinovaní, nicméně oprančit strouhanku a když je venku z pánve tak ní hoblinky parmezánu, chápu to dobře?? A to ke grilovanému porku. Hmm, asi to teda nebude nic pro mladou, ale je třeba rozmazlovat i muže.

    Odpolední program už mám jistý.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    TERA79: jestli jim porek nevoni rozvarenej, tak ho usmaz. bily casti porku var do mekka (ale ne uplne nasrac), peclive osus/nech vykapat, obal slaninou, trojobal (muzes klidne vymachat dvakrat po sobe ve vejci a strouhance) a bud na panvi nebo ve fritaku zfrituj do krupava. tu slaninu, aby drzela na porku poradne vopichej...paratkama!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TERA79: Bílé části posolit, pomastit máslem a ogrilovat a nebo upéct v alobalu - použít jako příloho, případně posypat opečeno strouhankou a parmezánem coby skvělý předkrm.

    Případně ho nakrájet nahrubo, nechat zesklovatět na másle, posypat troškou cukru/medu, nechat zkaramelizovat a na závět zalít troškou citronvoé štávy, aby se to deglazovalo a podle potřeby dosolit a dopepřit.

    Příliš tuhou zelenou část hodit k zelenině při tvorbě vývaru.

    Používat do stir fry namísto jarní cibulky. Rozdusit s masem - telecí, krůta a nebo vepřové. K tomu tymián a bílé víno. Respektive přidávat ho kamkoliv k cibuli. Třeba do sekané či karbanátků.
    Najemno nasekaný smíchat s osoleným máslem a citronovou kůrou a použít to jako nádivku do drůbežích prsou a nebo třeba do lososa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam