• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    KASUMI: tak to prr, ty s mykotoxinama propadly.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MACHALIK:
    BRUKEV:
    jasny
    je treba se divat na dilci kriteria a na jen vysledek

    treba u kecupu
    mam dojem, ze tam byla treba barva, chut, mnozstvi mykotoxinu
    ve vysledku vyhral treba hezky barevnej a chutnej, ale s vetsim mnozstvim plisni
    podivam se na kriteria, ktera jsou dulezita a podle toho si vyberu sveho viteze, pricemz treba ten, co lip chutna a nema plisne neni krasne cervenej, a tak je az treti, ale pro me prvni..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DEVIL: jasně, já to zvolil jako (nevhodný) příklad, co mě napadl první. Šlo o to, že někdy porovnávají nestejně podstatné položky ve stejné procentuální úrovni.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: to je ale spravny tech -30 za poskrabani nachylnou nadobku. vetsinou kdyz jde nadoba na jidlo poskrabat, tak to znamena ze chte nechte sezerem i malinky kousky ty nadoby... predstava, ze po mixovani postupne zeru nakou akrylatovou misku nic moc jako
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Je mi to jasný. Chtěl jsem spíš vidět vše na jedné hromadě a sledovat parametry jako výkon, hlučnost (tu měří v procentech, ne v decibelech :/ ), nějaký průsery okolo.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: na ten Dtest bacha. Chytrej jsi dost, názor si udělat umíš sám kvalitní. D test má totiž ten problém, že do hodnocení používá pro mě kolikrát prapodivné poměry hodnotících parametrů. Jakože třeba dají +30% za dobrý motor, ale naopak -30% za poškrábání náchylnou nádobku. Což jsou nesrovnatelné parametry. A ve výsledku to po součtech dokáže až nesmyslně zamíchat s procentama.

    Ale to jen tak lehce OT :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DAWIDOS: Co vyhrálo a s kolika procenty?
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    MACHALIK: Plus
    malý displej se znázorněným časem; praktické ovladače, přehledný kontrolní panel; 3 automatické programy; nádoba je po umístění na motor částečně zajištěna; automatické vypnutí

    Minus
    hlučný; pouze nádobu lze mýt v myčce; majonéza příliš tekutá; obtížné vyprazdňování nádoby při přípravě šlehačky; příliš stručný návod k použití; nízká odolnost plastové nádoby proti poškrábání

    Hodnocení kvality uspokojivě (55 %)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    87HIGHFLYER: Hradec Králové, konkretneji pak ho maji ve vyhlasenem reznictvi U PLota.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DOCKINEZ: jde je u vás?:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LUCKAZ: vrele doporucuju hovezi pupek. U nas ho maj za legracni cenu 120 Kc za kilo, namletej je skvostnej treba do burgeru.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    MACHALIK: já bych taky rád, ale to hovězí maso je tu prostě obecně problém. Dneska do toho řeznictví posílám jednoho kolegu Bulhara, se kterym je možný se dohovořit anglicky, s pečlivými instrukcemi, ale moc šancí tomu nedávám a nejspíš zůstanu odkázanej na vepřový a pernatou zvířenu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHOBOT: Já bych udělal to telecí na másle s brusinkama.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    EWOKK: nikdy jsem je nedělal a upřímně, ani dělat nebudu, pro mě osobně je to dost sraní na tak divný ekl jídlo. A nedělaj se taky náhodou z hovězího?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    CHOBOT: spanelske ptacky probehly? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nechodí sem někdo s předplatým DTestu? Potřeboval bych zjistit, jak dopadl mixér od Catleru/Breville. Uvažuju o něm, ale test by se mi hodil. Díky!

    Stolný mixér | BL 8011 | Catler
    http://www.catler.sk/priprava-potravin/bl-8011
    dTest: Test stolních mixérů 2014 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    http://www.dtest.cz/clanek-3319/test-stolnich-mixeru-2014
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    PERI: nemas zac, at chutna, maj tam fajn maso
    PERI
    PERI --- ---
    NUSIK: Díky! Už je objednaná :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: Taky jsem si dlouho myslela, že 4-5x týdně bez masa neuvařím :) Ale asi před rokem se můj muž - aniž mě žádal, abych se do toho jako ten, kdo doma obvykle vaří, jakkoli zapojovala - rozhodl zkusit přestat jíst maso. On teda, na rozdíl ode mě, nikdy nebyl vášnivý masožrout. No, a protože mi bylo líto času, místa, nádobí, zbytečný námahy atd., tak jsem vlastně plynule přistoupila na variantu "maso v neděli, max. ještě ve středu". Hele, a jako pravověrná masožroutka jsem maximálně spokojená :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: lol, teprve teď mě napadlo, že se na smetanu můžu zeptat nynějšího souseda, kterej má pár kravek a beru od něj mlíko. To už jsem fakt tim městem tak zdegenerovanej?
    MACHALIK: plněný papriky jsou tu taky pomalu národní jídlo a místní variaci se imo nevyrovnám. Navíc paprikama jsou bulhaři zasypaný, já si chrochtám, ale oni sami už jich prý maj touhle dobou plný zuby a pomalu se přechází na dýňovou dietu.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    IDENTITY: Tomu věřím, mám v rodině dva vegetariány, tak vím, že to jde i bez masa, ale nám prostě maso chutná :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: Nevím, jestli máš malý dítě (děti), ale pro normálně fungujícího dospělého (tj. ne dřevorubce, horníka apod.) bohatě stačí naopak dvě masitá jídla týdně. Když je teda strava vyvážená...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LUCKAZ: máti dělala kruti s rozmarynem a taky gut..
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    SANTAL: Jo, na polívku občas taky koupím nějaké odřezky v Globusu...
    IDENTITY: Bezmasé dny máme tak 2 - 3 do týdne, někdy víckrát, někdy méněkrát. Ale celkově (nejen kvůli financím) bych chtěla zařadit víc vege jídel.
    IKA: Díky! Přesně to chci, vařit více luštěnin, zeleniny, ...


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Plus tvaroh - pomazánky, tvarohové knedlíčky/noky (tvaroh, vejce, vařená dýně/brambor/řepa/cokoliv + tolik mouky, aby se to nelepilo a ve vodě nerozpadalo). Díky tvarohu k tomu pak už stačí nějaká omáčka a nebo ty dýňové třeba jen omastit česnekovým máslem a posypat troškou sýra.

    A vejce jsou levná, plnohodnotná bílkovina se zdravým tukem.
    IKA
    IKA --- ---
    LUCKAZ: Skús viac variť strukoviny a pohánku, recepty nájdeš napríklad tu: [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]

    Klasické bezmäsité jedlá z jedální (napríklad dukátové buchtičky a podobne) nemajú dosť živín, takže skôr zaplácnu než naozaj zasýtia.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: A jak často jíte (byli jste před dvěma měsíci zvyklí jíst) maso?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: no důkladně očistit a umlít na tatarák. Je to krásně libové. Nebo naložit do kefíru/vína (prostě něčeho kyselého) a druhý den nakrájet na silnější plátky a udělat steaky. Z tenkých nudliček půjd udělat stir fry (ale ještě jsem to nedělala. Vyzkouším při nejbližší příležitosti).

    Nebo srdce uvařit (je z nich skvělý vývar) a posléze upéct a nebo používat jako vařené hovězí na plátky k omáčce.

    Drůbeží srdíčka se dají vrazit do marinády, posléze napíchat na špíz a ogrilovat-opéct.
    The Nasty Bits: Chicken Heart Yakitori | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2011/05/the-nasty-bits-chicken-heart-yakitori.html
    palate/palette/plate: Grilled Chicken Hearts with Parsley Vinaigrette
    http://alainasullivan.blogspot.cz/2012/04/grilled-chicken-hearts-with-parsley.html

    Případně drůbeží srdíčka ořezat od tuku (odřezky hodit do vývaru) a přepůlit, hodit na olej/sádlo a opéct ze všech stran, přidat cibulku, tu nechat zesklovatět. Zaprášit lžící mouky a chvíli restovat na jíšku, zalít půl litrem vývaru/mléka, přidat bobkový list, pepř, nové koření a muškátový oříšek a 20-30 minut, aby omáčk zhoustla. Vrazit do toho kelímek zakysané smetany a pažitku/petrželku a k tomu buď těstoviny a nebo noky.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LUCKAZ: Já si našla výraznou slevu na mase tak, že kupuju u místního řezníka "odřezky" - takové to maso co se od kosti již hezky na řízky nevyřeže, takže není estetické - zato stejně kvalitní jako to ve větším bloku (nebo i víc, pokud máte jako já pocit, že od kosti to chutná lépe).
    Ušetřím třetinu až polovinu ceny, přitom jako maso do polévky, na guláš nebo do rizota je naprosto perfektní - všude tam vidím jako výhodu, že je to navíc maso mix (samozřejmě zvlášť prodávaj vepřové a hovězí, ale je tam vše, od stehna po ramínko...).
    Samozřejmě se neprodává v hypermarketu, tedy možná jako to mleté :-) ale u nějakého řezníka by se našlo?
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    ZUZKAOU: Pstruhy a občas i candáty dostáváme od rodiny, my vlastně kupujeme jen lososa a tresku, to zachováme.

    Vnitřnosti já ráda, srdce, jazyk i játra, pochutnám si i na dobře upravených ledvinkách, ale víc už ne.. Bohužel přítele to jíst nedonutím a to v jídle vybíravý není. Už už se mi ho podařilo naučit na játra, zvládne pokrájený srdce v polívce, ale víc ne. Nějaký recepty na to srdce? Já mám třeba ráda hovězí srdce samotný nebo třeba v rajský omáčce, ale muže to moc neuchvátilo... Jazyk zkusím s křenovkou, to by mohlo projít :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam