• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    BRUKEV: btw. jeste k tomu Bulharsku, ja jen, ze hranici s Maďarskem nema a Segedinskej gulas v Maďarsku nikdy zeli nevidel, to je typicky česka specialita, tam je to spis takova paliva paprikova polivka s nokama a bramborama. Jestli se pletu, tak me opravte prosim...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BRUKEV: nedávno se způsoby kvašení v obec sklenících řešilyv klubu o kvaseni- já třeba kvasim ve sklenici, zeleninu mám zatíženou druhou,úzkou sklenici naplnenlu vodou a zasunutou v hrdle te vetší.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: Pokud chceš jet spíš v menším, odpíchnul bych se od chilli zelí á la ID Dockinez. Imho slušný poměr vynaložená práce / výsledek, menší šarže, modulární recept (vynechat to, přidat ono...).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Flame na téma brsalát má ještě pár týdnu čas, ale pro trochu treninku položím podobné otázky:
    1) kdo pošle tip na dobré domací křenové zelí?
    2) kdo pošle tip na dobré domácí koprové zelí?

    Nakládáme každoročně 30l klasického, nicméně chceme obohatit jídelníček.

    Nejmenší zeláky jsou 5l. Nějaká varianta, jak naložit třeba 3l, abych nemusel utrácet za zelák?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    CHOBOT: ja jsem je jedla jednou v zivote a myslela jsem ze je to oblibene ceske jidlo. Tak se omlouvam za prispevek.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MACHALIK:
    BRUKEV:
    jasny
    je treba se divat na dilci kriteria a na jen vysledek

    treba u kecupu
    mam dojem, ze tam byla treba barva, chut, mnozstvi mykotoxinu
    ve vysledku vyhral treba hezky barevnej a chutnej, ale s vetsim mnozstvim plisni
    podivam se na kriteria, ktera jsou dulezita a podle toho si vyberu sveho viteze, pricemz treba ten, co lip chutna a nema plisne neni krasne cervenej, a tak je az treti, ale pro me prvni..
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    DEVIL: jasně, já to zvolil jako (nevhodný) příklad, co mě napadl první. Šlo o to, že někdy porovnávají nestejně podstatné položky ve stejné procentuální úrovni.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BRUKEV: to je ale spravny tech -30 za poskrabani nachylnou nadobku. vetsinou kdyz jde nadoba na jidlo poskrabat, tak to znamena ze chte nechte sezerem i malinky kousky ty nadoby... predstava, ze po mixovani postupne zeru nakou akrylatovou misku nic moc jako
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Je mi to jasný. Chtěl jsem spíš vidět vše na jedné hromadě a sledovat parametry jako výkon, hlučnost (tu měří v procentech, ne v decibelech :/ ), nějaký průsery okolo.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: na ten Dtest bacha. Chytrej jsi dost, názor si udělat umíš sám kvalitní. D test má totiž ten problém, že do hodnocení používá pro mě kolikrát prapodivné poměry hodnotících parametrů. Jakože třeba dají +30% za dobrý motor, ale naopak -30% za poškrábání náchylnou nádobku. Což jsou nesrovnatelné parametry. A ve výsledku to po součtech dokáže až nesmyslně zamíchat s procentama.

    Ale to jen tak lehce OT :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DAWIDOS: Co vyhrálo a s kolika procenty?
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    MACHALIK: Plus
    malý displej se znázorněným časem; praktické ovladače, přehledný kontrolní panel; 3 automatické programy; nádoba je po umístění na motor částečně zajištěna; automatické vypnutí

    Minus
    hlučný; pouze nádobu lze mýt v myčce; majonéza příliš tekutá; obtížné vyprazdňování nádoby při přípravě šlehačky; příliš stručný návod k použití; nízká odolnost plastové nádoby proti poškrábání

    Hodnocení kvality uspokojivě (55 %)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    87HIGHFLYER: Hradec Králové, konkretneji pak ho maji ve vyhlasenem reznictvi U PLota.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DOCKINEZ: jde je u vás?:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LUCKAZ: vrele doporucuju hovezi pupek. U nas ho maj za legracni cenu 120 Kc za kilo, namletej je skvostnej treba do burgeru.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    MACHALIK: já bych taky rád, ale to hovězí maso je tu prostě obecně problém. Dneska do toho řeznictví posílám jednoho kolegu Bulhara, se kterym je možný se dohovořit anglicky, s pečlivými instrukcemi, ale moc šancí tomu nedávám a nejspíš zůstanu odkázanej na vepřový a pernatou zvířenu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHOBOT: Já bych udělal to telecí na másle s brusinkama.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    EWOKK: nikdy jsem je nedělal a upřímně, ani dělat nebudu, pro mě osobně je to dost sraní na tak divný ekl jídlo. A nedělaj se taky náhodou z hovězího?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    CHOBOT: spanelske ptacky probehly? :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nechodí sem někdo s předplatým DTestu? Potřeboval bych zjistit, jak dopadl mixér od Catleru/Breville. Uvažuju o něm, ale test by se mi hodil. Díky!

    Stolný mixér | BL 8011 | Catler
    http://www.catler.sk/priprava-potravin/bl-8011
    dTest: Test stolních mixérů 2014 - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    http://www.dtest.cz/clanek-3319/test-stolnich-mixeru-2014
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    PERI: nemas zac, at chutna, maj tam fajn maso
    PERI
    PERI --- ---
    NUSIK: Díky! Už je objednaná :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: Taky jsem si dlouho myslela, že 4-5x týdně bez masa neuvařím :) Ale asi před rokem se můj muž - aniž mě žádal, abych se do toho jako ten, kdo doma obvykle vaří, jakkoli zapojovala - rozhodl zkusit přestat jíst maso. On teda, na rozdíl ode mě, nikdy nebyl vášnivý masožrout. No, a protože mi bylo líto času, místa, nádobí, zbytečný námahy atd., tak jsem vlastně plynule přistoupila na variantu "maso v neděli, max. ještě ve středu". Hele, a jako pravověrná masožroutka jsem maximálně spokojená :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: lol, teprve teď mě napadlo, že se na smetanu můžu zeptat nynějšího souseda, kterej má pár kravek a beru od něj mlíko. To už jsem fakt tim městem tak zdegenerovanej?
    MACHALIK: plněný papriky jsou tu taky pomalu národní jídlo a místní variaci se imo nevyrovnám. Navíc paprikama jsou bulhaři zasypaný, já si chrochtám, ale oni sami už jich prý maj touhle dobou plný zuby a pomalu se přechází na dýňovou dietu.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    IDENTITY: Tomu věřím, mám v rodině dva vegetariány, tak vím, že to jde i bez masa, ale nám prostě maso chutná :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: Nevím, jestli máš malý dítě (děti), ale pro normálně fungujícího dospělého (tj. ne dřevorubce, horníka apod.) bohatě stačí naopak dvě masitá jídla týdně. Když je teda strava vyvážená...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LUCKAZ: máti dělala kruti s rozmarynem a taky gut..
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    SANTAL: Jo, na polívku občas taky koupím nějaké odřezky v Globusu...
    IDENTITY: Bezmasé dny máme tak 2 - 3 do týdne, někdy víckrát, někdy méněkrát. Ale celkově (nejen kvůli financím) bych chtěla zařadit víc vege jídel.
    IKA: Díky! Přesně to chci, vařit více luštěnin, zeleniny, ...


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Plus tvaroh - pomazánky, tvarohové knedlíčky/noky (tvaroh, vejce, vařená dýně/brambor/řepa/cokoliv + tolik mouky, aby se to nelepilo a ve vodě nerozpadalo). Díky tvarohu k tomu pak už stačí nějaká omáčka a nebo ty dýňové třeba jen omastit česnekovým máslem a posypat troškou sýra.

    A vejce jsou levná, plnohodnotná bílkovina se zdravým tukem.
    IKA
    IKA --- ---
    LUCKAZ: Skús viac variť strukoviny a pohánku, recepty nájdeš napríklad tu: [ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]

    Klasické bezmäsité jedlá z jedální (napríklad dukátové buchtičky a podobne) nemajú dosť živín, takže skôr zaplácnu než naozaj zasýtia.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LUCKAZ: A jak často jíte (byli jste před dvěma měsíci zvyklí jíst) maso?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: no důkladně očistit a umlít na tatarák. Je to krásně libové. Nebo naložit do kefíru/vína (prostě něčeho kyselého) a druhý den nakrájet na silnější plátky a udělat steaky. Z tenkých nudliček půjd udělat stir fry (ale ještě jsem to nedělala. Vyzkouším při nejbližší příležitosti).

    Nebo srdce uvařit (je z nich skvělý vývar) a posléze upéct a nebo používat jako vařené hovězí na plátky k omáčce.

    Drůbeží srdíčka se dají vrazit do marinády, posléze napíchat na špíz a ogrilovat-opéct.
    The Nasty Bits: Chicken Heart Yakitori | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2011/05/the-nasty-bits-chicken-heart-yakitori.html
    palate/palette/plate: Grilled Chicken Hearts with Parsley Vinaigrette
    http://alainasullivan.blogspot.cz/2012/04/grilled-chicken-hearts-with-parsley.html

    Případně drůbeží srdíčka ořezat od tuku (odřezky hodit do vývaru) a přepůlit, hodit na olej/sádlo a opéct ze všech stran, přidat cibulku, tu nechat zesklovatět. Zaprášit lžící mouky a chvíli restovat na jíšku, zalít půl litrem vývaru/mléka, přidat bobkový list, pepř, nové koření a muškátový oříšek a 20-30 minut, aby omáčk zhoustla. Vrazit do toho kelímek zakysané smetany a pažitku/petrželku a k tomu buď těstoviny a nebo noky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam