• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    SHEALA: když už, tak snad každý zná amarouny, ne asi;)?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Nemluve o tom, ze Novinky zase s velikym humbukem objevuji Ameriku; Soylent (sic!!!) uz funguje dlouha leta, je tu k tomu i specializovany auditko.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRUKEV: Kdo četl Kulhánka, tak zná tatrgel.
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    MACHALIK: ne, to jsou ti, co mají odpor k cibuli, resp. k cibulové polévce:)

    skopové se nakonec peklo, na rajčatech a červeném víně s brkaší...bohužel fotodokumentace žádná, což je velká škoda. ovšem, školácká chyba - příště oloupu rajčata :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Co je to cibulový nejedlík? Něco jako celiak?
    YOCCI
    YOCCI --- ---
    DIVER: tak děkuji za tip, cibulačka dopadla víc než dobře...nakonec jsem prubla variantu s červeným vínem a rozhodně sklidila úspěch i u cibulových nejedlíků :)

    Jinak mám dotaz...nějaký tip na skopové? Je to kýta. Většinou to pečeme hodně načesnekované, ale tentokrát by to chtělo něco echt, třeba se zeleninou. Jestli máte někdo vyzkoušený recept, sem s ním, klidně jen odkazy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV: [ Tekutá strava Soylent, Ambronite, Mana nebo vas vlastni DIY recept, opravdu je to potrava dystopicke budoucnosti? ]

    další z českých tvůrců je tady na nyxu. A teda to jeho současné složení vůbec nevypadá špatně http://projektanapur.blogspot.cz/2014/11/nova-rceptura.html

    Jen teda to holt není nic pro nás orálně fixované - představa jíst neustále to samé a ještě to ani nemoci kousat je dost ohavná. Ale chápu že pro někoho to naopak může být hodně zajímavé.


    KASUMI: hele ty české normy jsou hodně přísné a 100 mg/kg ti prostě vznikne běžnou kontaminací (stačí aby auto co veze pohanku do mlejna půl roku před tím vezlo pšenici) - pokud zrovna Šamrstla se svým pohankovým mlýnem kde se nikdy nemlelo nic jiného než pohanka naštve nějakého konkurenta, pošle mu tam kontrolu a kontrola najde kontaminaci. Mlejn se musí zavřít a vyčistit. True story...

    Drtivé většině celiaků hodnoty pod normou nevadí.
    RUFO
    RUFO --- ---
    KASUMI: Jak pro ktere. Podle citlivosti. Ale pro nektere asi ano.
    Ja to nehodlam jist i kdyby to bezlepkove bylo
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    udajne uvadeli, ze je to bezlepkove

    Lepek
    Analýzy též potvrdily potěšující fakt, že MANA obsahuje méně lepku, než je limit 100 mg/kg potraviny určené ke konzumaci a je tedy skutečně bezlepková.

    a ted vydali dementi
    MANA lepek obsahuje a to v množství 254 mg/kg prášku, tedy 114 mg na jeden sáček. Při našem tvrzení jsme vycházeli z vyhlášky č. 157/2008 Sb.o potravinách pro zvláštní výživu (obsah lepku se hodnotil na kg potraviny určené ke konzumaci, tedy již rozmíchané s vodou, čímž jeho koncentrace velmi poklesla). Tato vyhláška však byla novelizována Nařízením komise ES č. 41/2009 a zde se obsah lepku hodnotí na kilogram potraviny ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli. MANA tedy NENÍ bezlepková. Přijměte prosím naši omluvu a v případě, že pro Vás zmíněný obsah lepku v MANĚ představuje problém, je samozřejmě možno Vaši objednávku stornovat.



    je zajimavy, ze potravina mohla byt predtim "bezlepkova", i kdyz lepek obsahovala.. to by me zajimalo, jestli to pro celiaky mohl byt problem nebo ne..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    100% Soylent rip-off, jen nechapu ze i kdyz cesky "vyrobce" tuhle souvislost primo zminuje, ceska media z nej delaj buhvijakyho vynalezce
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: o tom jsem uz neco cetla tak pred pul rokem.. jako nevim, jestli vbych vydrzela jist byť jen tri dny to same = kasi..
    ale jestli to ma to, co rika, tak pro humanitarni ucely super.. az budeme za dvacet let o hladu vsichni, budeme radi :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Kašlete na vaření, teď pofrčí MANA!!!

    Čech přišel s alternativou stravování, jsou na ní už desítky lidí  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...55094-cech-prisel-s-alternativou-stravovani-jsou-na-ni-uz-desitky-lidi.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poslední topinamburový post (dokud tedy v budoucnu neobjevím nějakou topinamburovou bombu).

    Topinambury coby příloha.

    Defintivně jsem zařadila topinabury do kolonky oblíbená zelenina.

    Nejjednodušší je pyré - uvařit do měkka a rozmixovat s tukem, solí, pepřem a mlíkem, případně naředit brambory a nebo zeleninou typu květák, dýně, mrkev, hrášek a tak. S celerem se skvěle doplňují.

    Výborné jsou pečené - osolit, opepřit, omastit - upéct v troubě, a nebo přidat k pečení masa.

    Viděla jsem, že z nich dělají hranolky.

    A naprosto úžasný byl topinamburo-bramborový gratin.

    Brambory a topinambury nakrouhat na tenké plátky a vrstvit do zapékací misky. Prosypávat sýrem k zapékání, solit, pepřit, muškátovat. Do prostřed případně přidat vrstvu osmažené ciblky a vyškvařené slaniny. Zalít smetanou s rozšlehaným vejcem a případně troškou česneku cca 45 minut péct na 180, dokud povrch nezačne zlátnout, pak posypat vrstvou parmezánu a nechat dopéct.

    Dělají se z nich i bramboráky, to jsem nezkoušela,a le pokud, tak bych je dělala spíš ve stylu laktes - tedy ne moc kořeněné - tradiční hora česneku a majoránky imho přebije jejich chuť. Plus se teda taky dělají chipsy.

    Až půjdu vyhrabat další várku, tak zkusím přidat něco topinamburového pyré to těsta na chleba, mohlo by to dělat zajímavou strukturu.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    PEPITO: To je nejspíš pravda, ovšem mexická a vůbec jihoamerická kuchyně je tak prolezlá cominem, že říkat, že tam nepatří, mi stejně přijde hodně odvážný (ostatně viz kdysi náš diskurs o lomu a solomillu).
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    MACHALIK: mno kmín kořenný u nás rostl skoro odjakživa, tak se asi používá hoodně dlouho i do zelí. Ale studii na toto téma jsem nečetl :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Nahlíženo stovky let zpátky by mě zajímalo, kdy přesně se začalo používat caraway seed do zelí, protože mám pocit, že tam nejspíš taky moc nepatří.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem purista a comino hledám spíš v kari nebo gram masale...ale samozřejmě
    proti gustu žádný dišputát ! ... :-) když ti to chutná
    Comino do původní mexické kuchyně nepatří. Používá se na jihu USA a na severu Mexika (typický pro tex-mex). Dostal se v 18. století do San Antonia s kolonizátory z Kanárských ostrovů, kteří tam zavezli i prvky marocké kuchyně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PEPITO: byl ve většině receptů, co jsem potkala. A je tam dobrej.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Palec nahoru, ale římský kmín v "POZOLE ROJO" NE.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Posole rojo (bez topinamburů a téměř bez fermentovaného čehokoliv)

    mexická variace na silné polévky se spoustou bílkovin

    originální suroviny na 4 porce:

    3-6 sušených achno či poblano papriček
    300 g sušených kukuřičných zrn hominy (velká,nixtamalizovaná zrna kukuřice- dá se koupit v mexických speciálkách, kde taky budou mít ty chilli papričky))
    100 g slaniny
    500 g mastnější krkovice a nebo libovějšího bůčku, oboje klidně s kostí
    plechovka rajčat a nebo 300 g čerstvých rajčat
    1 l vývaru
    1 hlava česneku
    lžička kumínu
    lžíce sušeného oregána

    dostupné suroviny na 4 porce:

    3 lžíce směsi uzené papriky, sušeného chilli a sladké papriky - poměry dle vlastní chuti, s uzenou to nepřehánět.
    300 g sušené cizrny
    100 g slaniny
    500 g mastnější krkovice či libovějšího bůčku s kostí
    plechovka rajčat
    1 l vývaru
    1 hlava česneku
    lžička kumínu
    lžíce sušeného oregána

    možné posypky:

    Jarní cibulka
    čerstvý koriandr
    najemno nasekaný římský salát a nebo bílé zelí
    avokádo
    limetka
    ředkvičky
    víc chilli
    cotija/feta/balkánský sýr
    zakysaná smetana
    kukuřičné tortily


    Večer předem namočit kukuřici/cizrnu do dostatečného množství vody.

    Před vařením pak kdo má sušené chilli, tak ho nejdříve strčí do trouby na 5 minut na 180 stupňů a posléze je bude vařit 3-5 minut ve vývaru a pak je nechá alespoň 15 minut v tom vývaru stát a posléze ji rozmixuje společně s plechovkou rajčat na hladkou, řídkou kaši.

    Maso nakrájet na větší kostky. Česnek oloupat a nakrájet na kostky

    Vysmažit slaninu, dát ji stranou, opéct ze všech stran posolené maso. Přidat nakrájený česnek a římský kmín, chvíli ho restovat a posléze buď přidat chilli- rajčatovou kaši a nebo směs sušených paprik a ty nechat chviličku rozvonět a posléze zalít vývarem a sekanými rajčaty. Přidat kukuřici/cizrnu a vařit do měkka - tak 40 minut v tlakovém hrnci. Na závěr přidat rozemnuté oregáno a vařit jen chviličku. Podle chuti dosolit a případně prolisovat ještě něco syrového česneku.

    Posole se servíruje tak, že se do hlubokého talíře/misky dá polívka s masem a kukuřicí/cizrnou a na to se nasype spousta čerstvé zeleniny a bylinek - určitě cibule, koriandr, ředkvičky a ten salát a nebo zelí, ale avokádo je v tom naprosto super a pochopitelně se může přidat zakysaná smetana (zejména pokud děláte pálivější variantu) a případně sýr.

    K tomu pak čerstvě rozpečené kukuřičné tortily, a nebo alespoň tortilové chipsy.

    Zde pak ilustrační obrázek.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam