Posole rojo (bez topinamburů a téměř bez fermentovaného čehokoliv)
mexická variace na silné polévky se spoustou bílkovin
originální suroviny na 4 porce:
3-6 sušených achno či poblano papriček
300 g sušených kukuřičných zrn
hominy (velká,nixtamalizovaná zrna kukuřice- dá se koupit v mexických speciálkách, kde taky budou mít ty chilli papričky))
100 g slaniny
500 g mastnější krkovice a nebo libovějšího bůčku, oboje klidně s kostí
plechovka rajčat a nebo 300 g čerstvých rajčat
1 l vývaru
1 hlava česneku
lžička kumínu
lžíce sušeného oregána
dostupné suroviny na 4 porce:
3 lžíce směsi uzené papriky, sušeného chilli a sladké papriky - poměry dle vlastní chuti, s uzenou to nepřehánět.
300 g sušené cizrny
100 g slaniny
500 g mastnější krkovice či libovějšího bůčku s kostí
plechovka rajčat
1 l vývaru
1 hlava česneku
lžička kumínu
lžíce sušeného oregána
možné posypky:
Jarní cibulka
čerstvý koriandr
najemno nasekaný římský salát a nebo bílé zelí
avokádo
limetka
ředkvičky
víc chilli
cotija/feta/balkánský sýr
zakysaná smetana
kukuřičné tortily
Večer předem namočit kukuřici/cizrnu do dostatečného množství vody.
Před vařením pak kdo má sušené chilli, tak ho nejdříve strčí do trouby na 5 minut na 180 stupňů a posléze je bude vařit 3-5 minut ve vývaru a pak je nechá alespoň 15 minut v tom vývaru stát a posléze ji rozmixuje společně s plechovkou rajčat na hladkou, řídkou kaši.
Maso nakrájet na větší kostky. Česnek oloupat a nakrájet na kostky
Vysmažit slaninu, dát ji stranou, opéct ze všech stran posolené maso. Přidat nakrájený česnek a římský kmín, chvíli ho restovat a posléze buď přidat chilli- rajčatovou kaši a nebo směs sušených paprik a ty nechat chviličku rozvonět a posléze zalít vývarem a sekanými rajčaty. Přidat kukuřici/cizrnu a vařit do měkka - tak 40 minut v tlakovém hrnci. Na závěr přidat rozemnuté oregáno a vařit jen chviličku. Podle chuti dosolit a případně prolisovat ještě něco syrového česneku.
Posole se servíruje tak, že se do hlubokého talíře/misky dá polívka s masem a kukuřicí/cizrnou a na to se nasype spousta čerstvé zeleniny a bylinek - určitě cibule, koriandr, ředkvičky a ten salát a nebo zelí, ale avokádo je v tom naprosto super a pochopitelně se může přidat zakysaná smetana (zejména pokud děláte pálivější variantu) a případně sýr.
K tomu pak čerstvě rozpečené kukuřičné tortily, a nebo alespoň tortilové chipsy.
Zde pak ilustrační obrázek.