• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TTYGR
    TTYGR --- ---
    KASUMI: jestli máš kvas tak kyselo. pohanka s houbama taky neni od věci :-) ale jinak samozřejmě nasušit :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: pokud se toho moc potřbuješ zbavit, tak po částech přidávej do vývarů. Super je pohanka vařená ve vodě z namočených sušených hub s nima (polsko). Třeba jako příloha ke sladkovodní rybě. Nebo valašská kyselica - zelňačka s houbama.

    Případně je můžeš rozemlít na prášek a ten prostě přidávat jako koření co dodá něco umami.

    TOM: klíčem je kvasnice na trošce tuku restovat fakt cca 10 minut, případně přiávat trošku mléka/vody/vývaru, když už jsou moc suché.

    A pak už je to jedno. Já je rozmíchám do tvarohu a přidám nasekanou jarní cibulku a česnek + sůl a pepř. Ale taková ta klasická s míchanými vejci je taky zajímavá. Ovšem bez taveňáku. Totok + podle nálady přidat koření a bylinky http://recepty.vareni.cz/drozdova-pomazanka-2/
    AIJA
    AIJA --- ---
    KASUMI:
    Kolik je strašlivě moc?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KASUMI: Kdybys fakt nevěděla, co s nima, tak ti od nich klidně pomůžu. ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KASUMI: Jestli je toho fakt moc, tak toho půlku vem a vraž do mixéru a rozmixuj na prach. Houbný prach zabírá jednu setinu místa co houby a přitom má stejnou chuť, můžeš tím potom tedy kořenit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KASUMI: Bramborovou polévku podle TRISSIE. Fakt je výborná.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KASUMI: houbový kuba - i mimo Vánoce je fajn, bramboračka, nebo do guláše ;)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: hovězí na houbách s rýží, od dětství moje oblíbené jídlo (a záleží to přesně na těch houbách, s nima to stojí a padá). Pak houbové risotto, klasicky bramboračka, houbovka (buď česká klasika nebo dělám takovou odlehčenou verzi). Pokud to budeš dávat do jídla, které se nevaří moc dlouho, je třeba je předem namočit (což je jasný:), ale hlavně pak ten vývar použít zpátky v rámci dalšího vaření. Pak je velmi dobrej kuba, to jim i mimo vánoce, mám rád kroupy. Ale dají se použít i do steakové omáčky klidně
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    pratele, dostali jsme straslive moc susenych hub
    nejsem ze sberacske rodiny, s usilim poznam zampion (kdyz si ho nespletu s tim smradlavym), takze u nas doma nikdy nekolovaly recepty na zpracovani hub

    obcas delam zampionovou polevku, ale pravda je, ze to neni nic kulervouciho
    tohle by mely byt spis lesni houby.. je toho fakt mrte..
    nejake overene recepty prosim, co s tim? klidne i nejakou ultimatni houbovou polevku, rada se naucim nejakou, u ktere si budu fakt pochutnavat a nebude to jen nuda na spotrebovani koupenych zampionu

    uplne nejsem na moucne omacky a rada bych, aby tam ty lesni houby trochu vynikly
    dekuji moc
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ja vcera zkusil polivku z peceny mrkve se zazvorem
    dle tohoto receptu
    Polévka z pečené mrkve ochucená zázvorem - Magazín ČeskéNoviny.cz
    http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/polevka-z-pecene-mrkve-ochucena-zazvorem/1081164
    nepovazuju se za zrucneho kuchtika, ale u tohodle sem si fakt pomlaskaval. este mi kamos /dobre/ poradil, at to nakonec tu smetanu trochu posypu skorici. a fakt lahodny.
    tady vysledek...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LINOLEUMKA: Klasika je i brusinková. Já mám ráda do vepřové vlašáky. A když jsem teď koukla, jaké další ořechy by se hodily, překvapivě na mě vypadly pistácie.
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    Chci se trosku ponorit do experimentovani s vyrobou pastik,, primarne z veprovych jater,, operence zatim nechci... Jaky byste volili kombinace? Zatim klasicka peprova, pak s portskym, s lanyzovym maslem,, zkousela jsem hledat trosku ve svete ale tam spis frci spis kachni apod,, diky!
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LUCKAZ: tenhle konkretne je vybornej ;]
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Nalož to.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MACHALIK: dostala jsem ji tak už zmrzlou a bylo jí 3/4 kg...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    87HIGHFLYER: a nezapomínat přibrat s sebou na rodinný oběd děti!!!! :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BRUKEV: to je taky jedna z výhod jít s partnerkou na steak...ona půlku nechá, já dojím zbytek a všichni jsou spokojení:) S kámošema už to tak většinou nefunguje...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: já tím myslel, že se sejde 5+ kg masa všeho druhu a holt to někdo jinak než mražením neuskladní.

    Jak to měla tazatelka nevím, ale mám pro to pochopení.
    BTW lehké náznaky z reálného života mi navíc potvrdilo zdejší ženské Nyx osazenstvo a proto je mi už dlouho jasné, že (až na výjimky) ženy mají ze záhadného důvodu oproti chlapům problém sníst najednou víc než +/- 250g masa :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Jednou jsem měl tuším 3 kg svíce. Byla obrovská!





    A i to se sežralo jako nic. Pětikilovou bych chtěl vidět, moc se mi tomu ani nechce věřit.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: slyšel, neslyšel. Já třeba často maso dostávám, hovězí, vepřové, jehněčí. Dokážu pochopit, že někdo zamrazí i svícu. Vakuovačku nevlastním a 5+ kila masa najednou se taky kolikrát nezbaští = šup do mrazáku.


    MACHALIK: tady souhlas, půl kila masa je nepatrná porce na podobné stresy.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A teď na vážnější notu, jak souvisí půl kila (0,5 kg) masa s tím, jestli budeš v týdnu nebo ne doma? To snad sníš za jeden večer, ne? Dvě porce (malý).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAJITA: Geniální, o tom jsem ještě neslyšel. Hovězí svíca z mrazáku rovnou kočkám.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    ZUZKAOU:
    EWOKK:
    SQUZZA: Dik za tipy! Nakonec zkousim pastyrsky kolac podle id PHUSHI, je prave v troube a zitra udelam bahn mi, na ty se moc tesim..
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eh, já blbka vytáhla z mrazáku neoznačené!? maso a po rozmrznutí zjistila a došlo mi, že je to hovězí svíce, tak kolem půlkila. Co teď s tím, v týdnu nebudu moc doma... :(
    Můžu to nějak naložit a nechat do víkendu, nebo to dát kočkám rovnou? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: nejjednodušší je ho nakrájet na plátky, opéct na trošce oleje a namáčet do sladké sojovky.

    Výborný je tempehový reuben sendvič - žitný chleba, tempeh (kdo má pastrami, přidá tam pastrami - to tam patří originálně), kysané zelí a gruyere a nebo jiný sýr. Na to nějaký majolkový dresing a případně zapéct.

    Samořejmně jde přidat ho do nějakého stir fry. K tomu nudle/rýži a ty bylinky.

    chceš-li něco autentičtějšího tak buď restovanej s omáčkou
    http://dailycookingquest.com/by-category/side-dish/tempeh-kecap-fried-tempeh-in-sweet-soy-sauce
    Kering Tempeh – Fried Tempeh with Sweet and Spicy Glace – Daily Cooking Quest
    http://dailycookingquest.com/...gory/side-dish/kering-tempeh-fried-tempeh-with-sweet-and-spicy-glace

    nebo coby špíz http://cookingtackle.blogspot.it/2011/11/tempe-is-my-favorite-food-overall-cake.html
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    LUCKAZ: udelěj si vege-vegan vietnamske banh mi bagety
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    LUCKAZ: mne to chutna v shepperd's pie.. anebo v nejakych vege burgrech/koulich v kombinaci s nakyma lusteninama... ty bylinky, co mas, by sedly do tech kouli a nejakyho dipu :]
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Prosim, nemate nekdo tip co s uzenym tempehem? Nikdy jsme ho nejedli a nechci si ho zneoblibit spatnym receptem. Idealne kdybych navic spotrebovala cerstvy koriandr, matu, perilu, prip. chilli papricky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam