• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KALTY
    KALTY --- ---
    SIRIUS: V podstatě stejným poměrem jako normálně v hrnci. Párkrát ji jen omrknu a nechám při 180-200 vypařit vodu. Chce to párkrát vyzkoušet. Každá trouba je jiná. Ale až přijdeš na poměr vody a teplotu tak je to v podstatě bez kontroly.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KALTY: jak to delas v troube?
    KALTY
    KALTY --- ---
    87HIGHFLYER: Nebo když někde není místo a vařím pro více lidí tak v troubě. Easy, bez práce.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: já právě tyhle zpátečnický kecy hrozně nemám rád. Ale u toho rýžovaru to fakt nechápu - jasně, když někdo vaří rýži 4x tejdně pro celou rodinu, tak by byl idiot, aby si to neulehčil co nejvíc. My jsme doma dva, vařím obvykle tak 4 porce. Hrníček rejže, necelý dva hrníčky vody, osolit, zavřít, neotvírat, nemíchat, nechat bejt. Mám průhlednou poklici, tudíž vidim kdy je hotovo, stejně se v tý kuchyni motám a dělám další 4 věci. Nepamatuju si, kdy by se mi to nepovedlo. Ale zas je pravda, že obvykle vařím basmati, možná jiný druhy rejže jsou složitý.

    Ještě vařím občas červenou a celozrnou, na to kouknu častějc. Risotta, paelly atd jsou něco jinýho.

    TL:DR - nejde mi o zjednodušení práce, ale o to, jestli to nechutná jinak (líp)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---

    Rýži vařím:

    89 hlasy od 89 respondentů

      MOIRAIN
      MOIRAIN --- ---
      K tématu rýžovaru asi tohle, moje babička dostala někdy v roce 1938 jako svatební dar pračku. Její prateta se na ni zhnuseně podívala a prohlásila "valcha pere nejlíp".
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      jinak s rýží je základní vtip s tím, že některé jemnější druhy jako je basmati či jasmínovka prostě potřebují kratší dobu a méně vody.

      A dají se rozvařit i v tom rýžovaru, pokud tam člověk naleje hodně vody. Kdyby to nešlo, tak je půlka asie v háji a museli by si vařit congee v hrnci.
      APRILMOUSE
      APRILMOUSE --- ---
      QUANTI: ja oboje dostala (ani jedno bych si nekoupila :-D a parní hrnec používám moc, jak na zmiňovanou ryzi, ta z neho je super, tak hodně jime lusteniny nebo kroupy, které tam jsou opravdu hned. A pak klasika když se spěchá a je potřeba uvarit maso :-)
      QUANTI
      QUANTI --- ---
      ZUZKAOU: no já právě periodicky zvažuju jak pekárnu, tak pomalej hrnec... kdyby to šlo dohromady, hm... ale je fakt, že na pekárně jsem nejvíc používala to, že se to tam večer nasypalo a nemuselo se o to dál starat :/
      MART1NKA
      MART1NKA --- ---
      DIVER: no a presne na takyto recepti ti ja kaslem. tiez zvladam ryzu v pohode bez ryzovaru, ale stoji ma to o dost viac energie, tak preco si to neulahcit :) ak ma na to niekto miesto v kuchyni...
      ADELHAIDA
      ADELHAIDA --- ---
      DIVER: Nekomu to muze fakt pomoct:-) Ja mam treba panev na palacinky, nic jinyho nez placky se na ni delat neda. A moje babicka udela perfektni palacinku na zelezny panvi votacejic ji jidelnim nozem:-)
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      Jinak skvělej chleba peče remoska.
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      QUANTI: no jako ne moc zázračně- dopadne podobně jako z pekárny a těsto musíš udělat vedle, ale jako jo - jako to umí vysokou teplotu (nad 180°C), tak ti to to těsto upeče.
      DIVER
      DIVER --- ---
      87HIGHFLYER: taky mi přijde rýžovar zbytečnej. chápu, že pro někoho je to řešení, ale uvařit rýži je naprosto triviální.

      (pra)babičky recept: rýže/voda: 1:1,5. osolit, vařit asi 6,5 minuty mírným plamenem pod pokličkou. zabalit do utěrky a nechat 15 minut odstát (ideálně v peřinách). ověřený, bez připalování, zbytečný vody navíc, bez suchý, tvrdý nebo rozměklý rejže.

      a rizoto (risotto) je zas úplně jiná rejže a liga. tam je to samozřejmě jinak. mám kamarády s rejžovarem, dokonce ho používají, ale přijde mi to jako blbost.
      QUANTI
      QUANTI --- ---
      ZUZKAOU: mooooment moment moment. Existujou multifunkční hrnce, co i pečou chleba?!
      87HIGHFLYER
      87HIGHFLYER --- ---
      ZUZKAOU: já právě nechci ryzovar vůbec, přišlo mi to jako pro moje potřeby úplná zbytečnost. Což se mi potvrdilo.
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      DIVER: konkrétní podrobnosti neznám a současné znojemské okurky určitě nejsou předkvašené, ale kvašené okurky nejsou úplně trvanlivá věc. Takže pokud je chceš jíst i na jaře a ideálně aby byly i trošku křupavé, tak naložit to do octa zastaví další fermentaci. Asi. Mrknu se po tom, zní to zajímavě.

      87HIGHFLYER: neber rýžovar, ber chytrý hrnec s nastavitelnou teplotou - od jogurtu po pečení chleba, přes pomalé vaření. Chytrý hrnce jsou fakt dobrej nápad.
      MOODYCAT
      MOODYCAT --- ---
      87HIGHFLYER: Je to skvela vec pro lidi se spatnou ryzovou karmou, jako jsem ja. Nejen, ze neumim uvarit ryzi sypkou ani tu v pytliku, ale dokonce nesmi nikdo ani varit ryzi v moji pritomnosti, protoze se mu nepovede :D.
      MART1NKA
      MART1NKA --- ---
      87HIGHFLYER: Ak máš vychytanú chuť v normálnom hrnci, tak nie. Je to viac foolproof :).
      87HIGHFLYER
      87HIGHFLYER --- ---
      MART1NKA: ok, takže jde o ten automatickej proces, nikoliv o chuť, chápu:)
      JAJITA
      JAJITA --- ---
      87HIGHFLYER: vařím v něm nejen rýži, ale i bulgur a quinou, je to bez práce :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam