• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ZUZKAOU: Nějaký tip na konkrétní kus?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    a jakej je realne rozdil mezi rice cookerem a tim "pomalym hrnec"? Co ma za vyhodu na rozdil od pomaleho hrnce ten ryzovar?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: díky moc! Já mám právě novou kuchyň a hrozně místa, tak vymejšlim blbosti. V garsonce na dvouplotýnce jsem dosáhnul slušnýho minimalismu a udělal skoro všechno, ale jestli je to dobrý na polívky, různý dušeniny a indický omáčky, tak to bych bral. Kouknu po něčem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    87HIGHFLYER: jestli máš místo kde by mohl stát, tak pořídit. Případně je ideální do garsonek kde jsou jen dvě elektrické plotýnky - tak vlastně klidně místo nich. Žere zhruba o polovinu méně elektřiny.

    A chceš ten bez pevných programů, ale s volně nastavitelnou teplotou - pak ti to faktu udělá všechno, od jogurtu po hranolky. Nejlepší je na vývary a dušené věci a nebo na sous-vide, pokud nechceš pořizovat vyloženě sousevidovací mašinku a nechceš toho dělat moc.

    Z rešerší před dvěma, nebo třema rokama, kdy jsem rozbila původní Philips, tak nejlíp vycházel hrnec Orava.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: Jestli chces pokouset moji ryzovou karmu, tak klidne prijdu za nejvetsim odbornikem na vareni ryze a ver mi, ze jen diky moji pritomnosti bude ta ryze uvarena blbe.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ATOMIKS: Ja znam cloveka kterej v tom varil snad vse co jde, vcetne masa.

    Co se tyce velikosti, delaj se ruzne velky. Kdyz pocitame cca 50-80g suche ryze na jednu porci tak se to z toho da jednoduse vypocitat.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ATOMIKS: právě ta pohanka atd. mě taky zaujalo, když jsem si poguglila rýžovar :) Já jsem na tomhle různým zrní dost živa. Ale většinou si vařím jen pidi porcičku pro sebe.. jaký nejmenší množství to je schopný tak uvařit? Třetina hrníčku suchýho zrní je málo?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Každopádně mi tu všichni nasadili brouka do hlavy, jestli to nepořídit, respektive nepořídit třeba ten chytrej hrnec, což se hodí nejen na rejži.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a vaříte v rýžovaru ještě něco jiného než rýži? já v něm dělám pohanku, ta je fakt dobrá, jen bych uvítal každý další dobrý nápad.

    mmchdm mě nejvíc chutná rýže z papiňáku, ale jsem snad jediný, kdo ji takto vařil .o) ten rýžovar je užitečný v tom, že se o něj člověk nijak nestará
    KALTY
    KALTY --- ---
    SIRIUS: V podstatě stejným poměrem jako normálně v hrnci. Párkrát ji jen omrknu a nechám při 180-200 vypařit vodu. Chce to párkrát vyzkoušet. Každá trouba je jiná. Ale až přijdeš na poměr vody a teplotu tak je to v podstatě bez kontroly.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    87HIGHFLYER: ma lepsi konzistenci a je lepe uvarena cili chutna lepe.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    87HIGHFLYER: za mě jo. Nikdy se mi nepovedlo udělat na plotně stejnou jako v rejžovaru
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    HENNYVILLE: takze to chutna jinak!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    HENNYVILLE: no dobre, mozna moka konev je jeste lepsi vynalez :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: rýžovar jsem pořizovala v době, kdy jsem měla dvouplotýnku a miniaturní kuchyni, takže pro ušetření místa na plotně, trouba nebyla
    teď mám sporák, troubu a rýžovar a vztah k němu takový, že v momentě, kdy se rozbije, požizuju okamžitě nový
    jeho výhoda je, že se to prostě stará samo o sebe, zapnu, uvaří, přepne se do ohřívání a já nemusím myslet na to, že se mi může spálit rýže a můžu dělat něco jiného, nebo ráno, když zapomenu večer udělat rýži do opráce k obědu, napůl spícíá nasypu do stroje, zapnu a než se vyklepu z domu, stále v polobezvědomí, mám hotovou rýži a kdybych na ni zapoměla, tak nevyhořím a nezamořím spáleným smradem celý byt

    ale debata na téma rýžovar se tu vedla již v letech...



    prostě někdo zkusil a nechce jinak, někomu je to jedno a někdo nechápe

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    podle me clovek, kterej ma fakt rad ryzi a nema rad brambory, tak vari ryzi v rice cookeru, nejlepsi vynalez do kuchyne co znam.
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ryzi delam v mikrovlnce. hrnek basmati, dva hrnky vody, osolit, sklenena miska s vikem, 15min / 900w, done.
    je třeba si vyzkoušet tu dobu, ale jinak je to uplne blbuvzdorny.

    add ryzovar: neni to zadna magicka zalezitost. je to stupidni elektricky ohrivany hrnec, ktery umi jen to že, když moc stoupne teplota, tak se vypne. teplota stoupne tak, že se vyvaří/vsakne voda. celý je to tedy řízený poměrem vody a rýže. Proto je i v rýžovaru nutný si dobře nastudovat poměr voda-rýže pro jednotlivé druhy.
    Chutná to upně normálně.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KALTY: jak to delas v troube?
    KALTY
    KALTY --- ---
    87HIGHFLYER: Nebo když někde není místo a vařím pro více lidí tak v troubě. Easy, bez práce.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: já právě tyhle zpátečnický kecy hrozně nemám rád. Ale u toho rýžovaru to fakt nechápu - jasně, když někdo vaří rýži 4x tejdně pro celou rodinu, tak by byl idiot, aby si to neulehčil co nejvíc. My jsme doma dva, vařím obvykle tak 4 porce. Hrníček rejže, necelý dva hrníčky vody, osolit, zavřít, neotvírat, nemíchat, nechat bejt. Mám průhlednou poklici, tudíž vidim kdy je hotovo, stejně se v tý kuchyni motám a dělám další 4 věci. Nepamatuju si, kdy by se mi to nepovedlo. Ale zas je pravda, že obvykle vařím basmati, možná jiný druhy rejže jsou složitý.

    Ještě vařím občas červenou a celozrnou, na to kouknu častějc. Risotta, paelly atd jsou něco jinýho.

    TL:DR - nejde mi o zjednodušení práce, ale o to, jestli to nechutná jinak (líp)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam