• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    HENNYVILLE: no dobre, mozna moka konev je jeste lepsi vynalez :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: rýžovar jsem pořizovala v době, kdy jsem měla dvouplotýnku a miniaturní kuchyni, takže pro ušetření místa na plotně, trouba nebyla
    teď mám sporák, troubu a rýžovar a vztah k němu takový, že v momentě, kdy se rozbije, požizuju okamžitě nový
    jeho výhoda je, že se to prostě stará samo o sebe, zapnu, uvaří, přepne se do ohřívání a já nemusím myslet na to, že se mi může spálit rýže a můžu dělat něco jiného, nebo ráno, když zapomenu večer udělat rýži do opráce k obědu, napůl spícíá nasypu do stroje, zapnu a než se vyklepu z domu, stále v polobezvědomí, mám hotovou rýži a kdybych na ni zapoměla, tak nevyhořím a nezamořím spáleným smradem celý byt

    ale debata na téma rýžovar se tu vedla již v letech...



    prostě někdo zkusil a nechce jinak, někomu je to jedno a někdo nechápe

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    podle me clovek, kterej ma fakt rad ryzi a nema rad brambory, tak vari ryzi v rice cookeru, nejlepsi vynalez do kuchyne co znam.
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ryzi delam v mikrovlnce. hrnek basmati, dva hrnky vody, osolit, sklenena miska s vikem, 15min / 900w, done.
    je třeba si vyzkoušet tu dobu, ale jinak je to uplne blbuvzdorny.

    add ryzovar: neni to zadna magicka zalezitost. je to stupidni elektricky ohrivany hrnec, ktery umi jen to že, když moc stoupne teplota, tak se vypne. teplota stoupne tak, že se vyvaří/vsakne voda. celý je to tedy řízený poměrem vody a rýže. Proto je i v rýžovaru nutný si dobře nastudovat poměr voda-rýže pro jednotlivé druhy.
    Chutná to upně normálně.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KALTY: jak to delas v troube?
    KALTY
    KALTY --- ---
    87HIGHFLYER: Nebo když někde není místo a vařím pro více lidí tak v troubě. Easy, bez práce.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: já právě tyhle zpátečnický kecy hrozně nemám rád. Ale u toho rýžovaru to fakt nechápu - jasně, když někdo vaří rýži 4x tejdně pro celou rodinu, tak by byl idiot, aby si to neulehčil co nejvíc. My jsme doma dva, vařím obvykle tak 4 porce. Hrníček rejže, necelý dva hrníčky vody, osolit, zavřít, neotvírat, nemíchat, nechat bejt. Mám průhlednou poklici, tudíž vidim kdy je hotovo, stejně se v tý kuchyni motám a dělám další 4 věci. Nepamatuju si, kdy by se mi to nepovedlo. Ale zas je pravda, že obvykle vařím basmati, možná jiný druhy rejže jsou složitý.

    Ještě vařím občas červenou a celozrnou, na to kouknu častějc. Risotta, paelly atd jsou něco jinýho.

    TL:DR - nejde mi o zjednodušení práce, ale o to, jestli to nechutná jinak (líp)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---

    Rýži vařím:

    89 hlasy od 89 respondentů

      MOIRAIN
      MOIRAIN --- ---
      K tématu rýžovaru asi tohle, moje babička dostala někdy v roce 1938 jako svatební dar pračku. Její prateta se na ni zhnuseně podívala a prohlásila "valcha pere nejlíp".
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      jinak s rýží je základní vtip s tím, že některé jemnější druhy jako je basmati či jasmínovka prostě potřebují kratší dobu a méně vody.

      A dají se rozvařit i v tom rýžovaru, pokud tam člověk naleje hodně vody. Kdyby to nešlo, tak je půlka asie v háji a museli by si vařit congee v hrnci.
      APRILMOUSE
      APRILMOUSE --- ---
      QUANTI: ja oboje dostala (ani jedno bych si nekoupila :-D a parní hrnec používám moc, jak na zmiňovanou ryzi, ta z neho je super, tak hodně jime lusteniny nebo kroupy, které tam jsou opravdu hned. A pak klasika když se spěchá a je potřeba uvarit maso :-)
      QUANTI
      QUANTI --- ---
      ZUZKAOU: no já právě periodicky zvažuju jak pekárnu, tak pomalej hrnec... kdyby to šlo dohromady, hm... ale je fakt, že na pekárně jsem nejvíc používala to, že se to tam večer nasypalo a nemuselo se o to dál starat :/
      MART1NKA
      MART1NKA --- ---
      DIVER: no a presne na takyto recepti ti ja kaslem. tiez zvladam ryzu v pohode bez ryzovaru, ale stoji ma to o dost viac energie, tak preco si to neulahcit :) ak ma na to niekto miesto v kuchyni...
      ADELHAIDA
      ADELHAIDA --- ---
      DIVER: Nekomu to muze fakt pomoct:-) Ja mam treba panev na palacinky, nic jinyho nez placky se na ni delat neda. A moje babicka udela perfektni palacinku na zelezny panvi votacejic ji jidelnim nozem:-)
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      Jinak skvělej chleba peče remoska.
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      QUANTI: no jako ne moc zázračně- dopadne podobně jako z pekárny a těsto musíš udělat vedle, ale jako jo - jako to umí vysokou teplotu (nad 180°C), tak ti to to těsto upeče.
      DIVER
      DIVER --- ---
      87HIGHFLYER: taky mi přijde rýžovar zbytečnej. chápu, že pro někoho je to řešení, ale uvařit rýži je naprosto triviální.

      (pra)babičky recept: rýže/voda: 1:1,5. osolit, vařit asi 6,5 minuty mírným plamenem pod pokličkou. zabalit do utěrky a nechat 15 minut odstát (ideálně v peřinách). ověřený, bez připalování, zbytečný vody navíc, bez suchý, tvrdý nebo rozměklý rejže.

      a rizoto (risotto) je zas úplně jiná rejže a liga. tam je to samozřejmě jinak. mám kamarády s rejžovarem, dokonce ho používají, ale přijde mi to jako blbost.
      QUANTI
      QUANTI --- ---
      ZUZKAOU: mooooment moment moment. Existujou multifunkční hrnce, co i pečou chleba?!
      87HIGHFLYER
      87HIGHFLYER --- ---
      ZUZKAOU: já právě nechci ryzovar vůbec, přišlo mi to jako pro moje potřeby úplná zbytečnost. Což se mi potvrdilo.
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      DIVER: konkrétní podrobnosti neznám a současné znojemské okurky určitě nejsou předkvašené, ale kvašené okurky nejsou úplně trvanlivá věc. Takže pokud je chceš jíst i na jaře a ideálně aby byly i trošku křupavé, tak naložit to do octa zastaví další fermentaci. Asi. Mrknu se po tom, zní to zajímavě.

      87HIGHFLYER: neber rýžovar, ber chytrý hrnec s nastavitelnou teplotou - od jogurtu po pečení chleba, přes pomalé vaření. Chytrý hrnce jsou fakt dobrej nápad.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam