• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ATOMIKS: právě ta pohanka atd. mě taky zaujalo, když jsem si poguglila rýžovar :) Já jsem na tomhle různým zrní dost živa. Ale většinou si vařím jen pidi porcičku pro sebe.. jaký nejmenší množství to je schopný tak uvařit? Třetina hrníčku suchýho zrní je málo?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Každopádně mi tu všichni nasadili brouka do hlavy, jestli to nepořídit, respektive nepořídit třeba ten chytrej hrnec, což se hodí nejen na rejži.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a vaříte v rýžovaru ještě něco jiného než rýži? já v něm dělám pohanku, ta je fakt dobrá, jen bych uvítal každý další dobrý nápad.

    mmchdm mě nejvíc chutná rýže z papiňáku, ale jsem snad jediný, kdo ji takto vařil .o) ten rýžovar je užitečný v tom, že se o něj člověk nijak nestará
    KALTY
    KALTY --- ---
    SIRIUS: V podstatě stejným poměrem jako normálně v hrnci. Párkrát ji jen omrknu a nechám při 180-200 vypařit vodu. Chce to párkrát vyzkoušet. Každá trouba je jiná. Ale až přijdeš na poměr vody a teplotu tak je to v podstatě bez kontroly.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    87HIGHFLYER: ma lepsi konzistenci a je lepe uvarena cili chutna lepe.
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    87HIGHFLYER: za mě jo. Nikdy se mi nepovedlo udělat na plotně stejnou jako v rejžovaru
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    HENNYVILLE: takze to chutna jinak!
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    HENNYVILLE: no dobre, mozna moka konev je jeste lepsi vynalez :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: rýžovar jsem pořizovala v době, kdy jsem měla dvouplotýnku a miniaturní kuchyni, takže pro ušetření místa na plotně, trouba nebyla
    teď mám sporák, troubu a rýžovar a vztah k němu takový, že v momentě, kdy se rozbije, požizuju okamžitě nový
    jeho výhoda je, že se to prostě stará samo o sebe, zapnu, uvaří, přepne se do ohřívání a já nemusím myslet na to, že se mi může spálit rýže a můžu dělat něco jiného, nebo ráno, když zapomenu večer udělat rýži do opráce k obědu, napůl spícíá nasypu do stroje, zapnu a než se vyklepu z domu, stále v polobezvědomí, mám hotovou rýži a kdybych na ni zapoměla, tak nevyhořím a nezamořím spáleným smradem celý byt

    ale debata na téma rýžovar se tu vedla již v letech...



    prostě někdo zkusil a nechce jinak, někomu je to jedno a někdo nechápe

    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    podle me clovek, kterej ma fakt rad ryzi a nema rad brambory, tak vari ryzi v rice cookeru, nejlepsi vynalez do kuchyne co znam.
    KURE
    KURE --- ---
    87HIGHFLYER: ryzi delam v mikrovlnce. hrnek basmati, dva hrnky vody, osolit, sklenena miska s vikem, 15min / 900w, done.
    je třeba si vyzkoušet tu dobu, ale jinak je to uplne blbuvzdorny.

    add ryzovar: neni to zadna magicka zalezitost. je to stupidni elektricky ohrivany hrnec, ktery umi jen to že, když moc stoupne teplota, tak se vypne. teplota stoupne tak, že se vyvaří/vsakne voda. celý je to tedy řízený poměrem vody a rýže. Proto je i v rýžovaru nutný si dobře nastudovat poměr voda-rýže pro jednotlivé druhy.
    Chutná to upně normálně.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KALTY: jak to delas v troube?
    KALTY
    KALTY --- ---
    87HIGHFLYER: Nebo když někde není místo a vařím pro více lidí tak v troubě. Easy, bez práce.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOIRAIN: já právě tyhle zpátečnický kecy hrozně nemám rád. Ale u toho rýžovaru to fakt nechápu - jasně, když někdo vaří rýži 4x tejdně pro celou rodinu, tak by byl idiot, aby si to neulehčil co nejvíc. My jsme doma dva, vařím obvykle tak 4 porce. Hrníček rejže, necelý dva hrníčky vody, osolit, zavřít, neotvírat, nemíchat, nechat bejt. Mám průhlednou poklici, tudíž vidim kdy je hotovo, stejně se v tý kuchyni motám a dělám další 4 věci. Nepamatuju si, kdy by se mi to nepovedlo. Ale zas je pravda, že obvykle vařím basmati, možná jiný druhy rejže jsou složitý.

    Ještě vařím občas červenou a celozrnou, na to kouknu častějc. Risotta, paelly atd jsou něco jinýho.

    TL:DR - nejde mi o zjednodušení práce, ale o to, jestli to nechutná jinak (líp)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---

    Rýži vařím:

    89 hlasy od 89 respondentů

      MOIRAIN
      MOIRAIN --- ---
      K tématu rýžovaru asi tohle, moje babička dostala někdy v roce 1938 jako svatební dar pračku. Její prateta se na ni zhnuseně podívala a prohlásila "valcha pere nejlíp".
      ZUZKAOU
      ZUZKAOU --- ---
      jinak s rýží je základní vtip s tím, že některé jemnější druhy jako je basmati či jasmínovka prostě potřebují kratší dobu a méně vody.

      A dají se rozvařit i v tom rýžovaru, pokud tam člověk naleje hodně vody. Kdyby to nešlo, tak je půlka asie v háji a museli by si vařit congee v hrnci.
      APRILMOUSE
      APRILMOUSE --- ---
      QUANTI: ja oboje dostala (ani jedno bych si nekoupila :-D a parní hrnec používám moc, jak na zmiňovanou ryzi, ta z neho je super, tak hodně jime lusteniny nebo kroupy, které tam jsou opravdu hned. A pak klasika když se spěchá a je potřeba uvarit maso :-)
      QUANTI
      QUANTI --- ---
      ZUZKAOU: no já právě periodicky zvažuju jak pekárnu, tak pomalej hrnec... kdyby to šlo dohromady, hm... ale je fakt, že na pekárně jsem nejvíc používala to, že se to tam večer nasypalo a nemuselo se o to dál starat :/
      MART1NKA
      MART1NKA --- ---
      DIVER: no a presne na takyto recepti ti ja kaslem. tiez zvladam ryzu v pohode bez ryzovaru, ale stoji ma to o dost viac energie, tak preco si to neulahcit :) ak ma na to niekto miesto v kuchyni...
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam