• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Pokud je čas, tak pečený. Pokud ne, tak do papiňáku.
    Na sádle opéct kousky masa, pak teprve slaninu a cibuli. Kmín, sůl, pepř, bobkový list, papriku sladkou a trochu pálivé nebo mleté chilli nebo jednu papričku. Zaprášit moukou, naředit vodou, hned přidat zelí. A šoupnout do trouby, moc nemíchat a nechat asi tříi hodiny. Kamarádka to peče přes noc na 70stupňů. Na to jsem nikdy neměla odvahu.
    Rychlejší varianta je všechno udělat podle stejného postupu, jen pak zavřít papiňák:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: https://www.kucharkaprodceru.cz/segedinsky-gulas/


    Respektive chceš tu knihu, je fakt užitečná.
    FITH
    FITH --- ---
    MOODYCAT: Delam takovy lehky
    Na oleji zpenim cibulku,osolim vhodim na kostky nakrajrne libove raminko nebo plecko,necham zatahnout posypu paprikou a pridam trochu kminu,jeste chvilku restuju ,priklopim a necham pustit stavu a dusim dokud se stava nevypari. Pridam proplachnute pokrajene zeli,doliju vodu aby bylo zeli temer ponorene,priklopim a dusim do mekka. Ve finale kdo chce muze zavarit moukou s pridat smetanu. Ja zahustuji tak,ze cast zeli rozmixuju a vratim zpet do omacky
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jakej je vas nejoblibenejsi recept na segedin?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    TESSS: Ach, úplně jsem si vzpomněla na čalamády, co dělala máma.
    TESSS
    TESSS --- ---
    GEISHA: jeste bych asi premyslela o dalsi zelenine, papriky, zeli, mrkev, cokoliv a udelat calamadu. Budes to mit na vic sklenic, co uz bude stat za zavareni. Zalezi kolik casu jsi ochotna stravit vyrobou.
    TESSS
    TESSS --- ---
    GEISHA: muzes je nastrohat a zamrazit, v zime vytahnout a udelat salat. Ale je to nouzovka.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GEISHA: tata dycky delal tarator z vokurek co sme nedali do sklenic. pulku nastrouhal nahrubo a pulku udelal na maly kosticky.
    okurky posypal soli aby pustily vodu.
    v hmozdiri rozkruchal par strouzku cesneku, sul, pepr, citronovou stavu, med, petrzel a trochu tahini.
    do okurek dal par lzic jogurtu, pastu z hmozdire a protoze vsichni mame radi kopr, tak tam nakonec vhodil i posekanej kopr. jedli sme to teda v lete... je to dobry jako takova studena polivka/salad. okurky na kostky v tom dobre chrupou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kale, Tomato, and Lemon Magic One-Pot Spaghetti recipe | Epicurious.com
    https://www.epicurious.com/recipes/food/views/kale-tomato-and-lemon-magic-one-pot-spaghetti

    Hodila jsem do toho teda ještě cizrnu a vařila to s vývarem, ne s vodou, ale je to fakt skvělé jídlo.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Mam tu vyvar se zeleninou, knedlickama a nudlema. Muzu to datdl mrazaku?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SIRIUS: Už to tu je :-)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: to je dost smutnej obrazek, nezbejva nez doufat ze todle k nam jen tak nedoputuje :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DEVIL: Moje řeč, doma jím jen svoje výtvory. :-) Hlavně ze zdravotního hlediska.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KOCHANSKA_CH: no to mistni jidlo proste neni dobry. hlavni slozky sou: mac n cheese, hranolky, burgr, uho, prevarena pasta s cervenou stavou a masovejma koulema, ve vsem sejra a slanina...
    pak jeste sendvice a pizza.

    je hezky ze se da dojit do ruznejch restauraci asijskeho typu..jenze i to je prizpusobeno chutim severoamericanu. ja sem rad chodil s cinanem se najist do restauraci kde objednaval on. to bylo dobry dycky.
    nejlip proste clovek zvitezi tim, ze si vari sam. to aspon vi, z ceho
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Zeptám se i tu: nějaký tip co s falafelem? Hummus, baba ghanoush, tahini dip, tzatziki vím. Nemá někdo nějakou zajímavost, ať už dip nebo přílohu. Pro býložravce. Dík
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DEVIL: Teď po třech týdnech v USA, kdy byla dost strava tohoto typu, jsem si dala i blbou hotovku na Vysočině a fakt příjemná změna. Tam tomu taky neříkám vaření a navíc je to aj dost nedobrý. Občas to zachránila čínská nebo mexická, kde už to trochu vaření bylo.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Co mi to jen...

    Křidýlko nebo stehýnko (1976) - Trailer CZ
    http://www.youtube.com/watch?v=gjpXR8IHaos
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: ja si myslim ze zvitezi totalni strojova vyroba v tovarne a pak rozmrazovani a ohrejvani porci. uz ted fungujou 'meal plans' kde maso i prilohy udelaj sous vide v pytliku a dodaj ho lidem co neumej nebo nechtej varit a jen davaj veci do pytliku a pak vylejvaj na talir. to teprve bude odpadu az se to zavede masove.
    restaurace ktery varej ze surovin jsou hipstersky podniky jidla s pribehem a podniky starejch kucharskejch vlku a fine dining. taky nektery 'oldschool' nekorporatni hospody. ne soukromy bary, kde se sype z mrazenejch pytlu rovnou do fritaku. vetsinou ty hipstersky restaurace i podniky kucharu za par let bud rozvalcujou franchizingy nebo se jim snizej standarty a cast veci kvuli inkonzistenci kucharu nahradej hotovejma produktama..
    ty restaurace, ktery se naopak rozjedou a maj uspech, tak se chtej prave 'zabrandovat' a transformovat na franchize. za tucnej sek je pak mohli odevzdat nakymu managementu, kterej by rozsiroval a staral se o provoz a oni klasicky dostavali desatky z obratu...
    nedavno sem byl treba v restauraci tady https://www.chateaulacombe.com/laronde-restaurant.aspx
    a to byla klasa! pecou vlastni chleba, dobry zluty maslo, dobra polivka (ne cambells), nestandartizovany demi ke stejku, rucne delany kondimenty a zalivky na salat, dezert uplna bomba od nejlepsiho cukrare tady...
    byl sem opravdu spokojenej (a ja opravdu zkoumam dost veci, ne ze bych byl narocnej, ale spis zvidavej)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: tak ja myslim ze ty stroje sou jenom otazka casu :) kolik procent restauraci jede takto, to fakt az nejaky uplne top fine dining vari normalne z cerstvych surovin?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: prave ze to neni levny vubec. je to brany za restauraci, ale proste prejima to schema kuchyne v macdonaldu, aby se minimalizovaly naklady a eliminovala jakakoliv vychylka.

    treba uplne nemocny je, ze se delaj snad asi uz 10 let zaznamy o obratech kazdej den a manager dostane vytisk 'predpokladanejch' obratu za kazdou hodinu. k tomu mu to vytiskne podle rozvrhovyho programu i pocet pracovniku v kuchyni a na place a rekne mu to, ze se podle nastaveni majitelu musi dostat na urcitou castku 'labour' polozky (lidska prace) za hodinu. pak sedi v kukani a jakmile mu program podle microsu rika, ze restaurant se vyprazdnuje, on obejde stanice a v ramci uspor posle nektery servirky a kuchare domu, aby usetril na mzdovejch nakladech. takze kdyz je sichta pro ty mlady kluky u fritaku treba od 5ti do 11ti, nekdy je poslou treba v devet domu. dale je diky tomu systemu obrazovek videt, jak dlouho trva priprava jednotlivejch polozek, kdo ma jakej vykon na kazdy stanici a celkove jak rychle kuchyn vydava jidlo od objednavky. to se vsechno hodnoti a lidi se na stanicich rotujou, tak aby se vsechno co nejvic optimalizovalo a vedlo to co k nejvetsim profitum.
    pokud vse jde hladce, tak v patek je celodenni obrat treba 15 tisic dolaru pri rekneme treba 3000 mzdovym nakladu. no a regional manazeri pak ruzne v officu masturbujou nad vysledkama a chodej tam resit, jak by se zkratil cas vydeje, aby se daly rychlejs tocit stoly....no proste komedie. uz jen aby tam mohli dat nejaky stroje, tak to by bouchli sampansky. neco jako konec v dokumentu 'american factory'
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: a cenove je todle oproti tomu mcdonaldu jak, je to taky fast food nebo je to brany uz jako restaurace?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: zaklad techle zmrazenejch veci je cost control a konzistentnost. vsechny restaurace dostavaj stejny mrazeny burgry, stejny typ hranolku, stejny housky, stejny omacky, zmrazena br. kase v pytliku, stejnej rub na zebra, stejny premix mouky atp.
    celej system 'vareni' je proste klasicka francouzska linka. na 6ti stanicich na lince jsou obrazovky a misto listku, na obrazovkach skacou pro kazdou stanici polozky, ktery maj vyplnit (ie obalit kureci prso a hodit do fritaku, udelat malej ceasar salat, nahodit 8 oz sirloin stejk na gril). v podstate stejnej system ukolovani jako v mc donalds.
    menu je ale komplexnejsi. jestli je to vareni, to je sporny rikat. ja tomu rikam sypaci a ohrejvaci. sypani spociva v tom, ze se z plastovejch pytliku, kde sou predporcovany vsechny mozny ingredience, postupne vysype do panve vsechno co ma a ohreje. ohrejvac vezme pytlik masa, hodi ho na 1:30 do mikrovlnky, polozi ho na zgrilovanou housku a doplni kondimentama.
    no a pak sem ja jako broil na grilu, kam hazim syrovy hamburgry, stejky, kureci kozy a griluju a bbq omackama potiram veprovy zebra. jediny jak se odlisuju od ostatnich je, ze zgriluju stejk podle pozadavku objednavky bez nutnosti pouziti teplomeru. na ostatnich stanicich sou studenti, ktery se proste jen za kratkou dobu naucej sypat spravnej pocet pytliku do panve, nebo hazet predsmazeny kureci kridla do fritaku...
    kdyz je spatna sezona, tak se tam treba otoci za mesic 10 a vic lidi na tech ostatnich stanicih. zadnej med..

    OT

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam