• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    _ANT_: kimči zvané čalamáda :-) u nás sa teda do toho vačšinou dávalo len zelí (kapusta), paprika a cibuľa. S mrkvou a karfiolom nám to moc nešlo.

    MICHELLEDANIELS: nastrúhaná červená repa, čerstvý alebo zavařovaný křen, sladkokyslý nálev (voda+cukor+soľ+ocot, u nás i čierne korenie (pepř) a trochu oleja). Keď bol křen čerstvý tak sa nálev vždy prevaril aby nebol tak ostrý.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Tohle je takový kimchi alá moje babička. Tzn. původem z východního slovenska, šmrncnutý maďarským vlivem. Zelí, mrkev, paprika, květák, cibule a ředkev. Můžu se toho užrat.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: da se to ulehcit pastou, kterou maji v sape. Kdybys chtela, tak mozna jeste nekde doma najdu obal.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Slo by si ulehcit cast prace touhle pastou?

    Je v tom
    Tapiokovy syrup, voda, hneda ryze, paprickovy prasek, sul, alkohol, soja, cesnek, cibule

    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ZUZKAOU: budu za dementa, ale tenhle odkaz jsem při pátrání nenašla :-D díky všem! :-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Super clanek

    Diky za nej
    Ale stejne se do toho bojim jit :((

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENEVIEVE: ale tohle si mohla dohledat! :-P

    Kimčchi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kimcchi
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    GENEVIEVE: doma děláme podle kluků v akci většinou kolem 12kg ve více lidech a všichni jsou spokojený. Dá se tam přidat téměř cokoli - okurky, papriky, ředkvičky..
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    nemáte někdo ověřený recept na kimchi? měla by h doma mít už všechno, zajímají mě hlavně pomery surovin a postup. zelí jsem nenakládala ani klasický... díky!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    PALEONTOLOG: Ano, skladuju ve skle tímto způsobem čisté vývary a stejně je v polévkce/omáčce ještě dlouze převařím. Zbytky hotových polévek vrznu na mráz.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ADELHAIDA: špatně přežívá, ježiši. buď se zavařuje 2x100C nebo jednou 120C.
    KURE
    KURE --- ---
    JAJITA: jasně že ne. proto mluvíme o trvanlivosti ve dnech a v lednici.
    ne roky v pokojové teplotě.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: ta sklenice takhle fakt není sterilizovaná, ani smykem ;-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KURE: mně to neříkej ;-)
    a nic z tebou vyjmenovaných vychytávek nevlastní

    prostě nemám odvahu ani chuť, abych jedla 10 dní starou polívku, byť z lednice, kterou naliju při nějakých 90°C do flašky a zavřu :-P
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: a právě, všechno co bylo uvnitř je převařeno a nechávám to i chvíli bublat :-) tak snad dobrý .-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ADELHAIDA: prd tomu rozumím, ale taky si myslím, že v okamžiku, kdy se doma o věci fakt starám a čistím je, tak že bych si v chilli zadělala na botulismus. To bych už asi měla mrtvýho muže, který to zná z domu, kde to provozují víc jak třicet let :-) (a jsou o něco méně úzkostliví na čistotu sklenic a víček, resp. já to fakt drhnu a vytírám).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: protože chemik na mikrobiologii :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: hele riziko botulotixinu v lednici kdy horkou věc naleješ do čisté sklenice je fakt minimální.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GENEVIEVE: Problém u botulotoxinu je, že na chuti ani vůni se nijak neprojeví, a popnutí víčka taky není známka punku, původce botulismu přežívá bez kyslíku. Ale chytit ty bakterie je docela složité a chce to fakt smůlu, navíc špatně přežívá opětovné povaření.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: je to tak :-) mamka na to taky kouká podezřívavě, ale jedu do tři roky a nic nám nikdy nebylo. Dost poctivě očichávám ai měsíc starý chilli voní jako když jsme ho vařili. jsem hodně háklivá na to, jestli je jídlo čerstvé resp. jestli smrdí a tady mim to fakt nevadí. Manžel na tom jede od dětství a doprí. Beru to tak, že je to zavařený, dávám fakt pozor na skladování (typicky nenechat chladnout na slunku) a aby to ploplo. Stejný jako jakýkoliv jiný zavařeniny.

    Mrazit to nechci, protože to jednak některým surovinám ubírá na konzistenci a druhak vůbec nemám místo v mrazáku. Máme tři šuplíky nacpaný zeleninou, hotovým jídlem třeba z Ikei nebo Lidlu a džusama (geniální objev: https://www.tropico.cz/cs/) a nevejde se tam fakt nic.

    A moc to nevnímáme, že něco tiká. Jsou to jídla, která máme rádi kdykoliv (chilli, boloňská, ty polívky) a jenom je to na dlouho je vařit. Takže máme železnou zásobu v lednici.

    A nevybavuju si fakt za celý tři roky, že by mi bylo blbě z jídla. A to mám dost citlivý bříško...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Mám to stejně jako ty. Zbylý jídlo buď dám do lednice a sním do dvou dnů, nebo ho mrazím. Ale jsem deformovaná, rodiče jsou chemici-potravináři, a dodneška si pamatuju jejich sugestivní výklad na téma "co je to botulotoxin", když se tím za mýho dětství otrávila nějaká rodina z domácí konzervy v Chorvatsku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam