AIJA: zalezi hodne co jim chutna - dobra je indicka kuchyne, ktera je prirozene bez masa (jen pozor na vetsi mnozstvi koreni, to u nekterych muze take byt spoustec). Jinak vege verze normalnich jidel je cesta (bez nahrazek, pokud je nemate radi), prirozene bezmasa jidla je bezpecna cesta.
Ja mam hodne rad treba reckou musaku (misto mleteho mas cervenou cocku, jinak je to stejny), zeleninovy lasane, dost dobry jsou asijsky stir fry - aromaticka zelenina, houby nebo tofu (tomu je treba venova nejakou peci viz nize), pak co mas v lednici. Nakonec prihodit uvareny nudle a zalejt omackou (staci klidne jen dobra sojovka, ale klidne do toho dej tamarindovou pastu, burakovy maslo, chilli olej, co ma kdo rad)
Pokud mate neduveru k tofu, je treba s nim neco smysluplnyho provest, ostatne kureci prso clovek taky nekonzumuje syrovy. Za me je fajn uprava obalit ve skrobu a mletym zazvoru, usmazit na neutralnim oleji dozlatova a nakonec zalejt sojovkou a pockat az se tekutina vyvari. To hodit do stir fry nebo do veci kde je prirozene sojovka a tofu.
Dalsi vec - cizrna na paprice misto kurete na paprice, s oblibenym knedlikem. Nezapomenout na zeleninovy vyvar.
Paella je skvela, stejne jako italsky risotto
Skvelym zpusobem jak do sebe narvat hodne zeleniny je neco cemu doma rikame teply salat - upeces v troube platky oliv olejem omastene cukety a paprik, vedle si udelas krutony a smichas vse se smesi salatu, rajcatama a okurkou, zalejt olejem a citronem. Muzes tam dat lehce prazene orisky, sezam nebo jiny seminka a samozrejme bylinky. Pokud to chces mit vydatnejsi, inspiruj se tabulehem a dej tam jeste cous cous.
A nakonec jeste takova obecna rada co asi neni treba, ale vim ze lidi maji casto pri vynechavani masa pocit, ze jim v tom neco chybi. Obvykle je to umami, takze je treba ho tam dodat - houby, rajcata, zeleninovy vyvar, sojovka, nekdo ma rad lahudkove drozdi, z ne veg veci treba vejce nebo syr.