• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    AIJA: můžeš jim přilepšit třešňovým kompotem, tchán se dnou na třešně nedá dopustit
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    AIJA: zalezi hodne co jim chutna - dobra je indicka kuchyne, ktera je prirozene bez masa (jen pozor na vetsi mnozstvi koreni, to u nekterych muze take byt spoustec). Jinak vege verze normalnich jidel je cesta (bez nahrazek, pokud je nemate radi), prirozene bezmasa jidla je bezpecna cesta.

    Ja mam hodne rad treba reckou musaku (misto mleteho mas cervenou cocku, jinak je to stejny), zeleninovy lasane, dost dobry jsou asijsky stir fry - aromaticka zelenina, houby nebo tofu (tomu je treba venova nejakou peci viz nize), pak co mas v lednici. Nakonec prihodit uvareny nudle a zalejt omackou (staci klidne jen dobra sojovka, ale klidne do toho dej tamarindovou pastu, burakovy maslo, chilli olej, co ma kdo rad)

    Pokud mate neduveru k tofu, je treba s nim neco smysluplnyho provest, ostatne kureci prso clovek taky nekonzumuje syrovy. Za me je fajn uprava obalit ve skrobu a mletym zazvoru, usmazit na neutralnim oleji dozlatova a nakonec zalejt sojovkou a pockat az se tekutina vyvari. To hodit do stir fry nebo do veci kde je prirozene sojovka a tofu.

    Dalsi vec - cizrna na paprice misto kurete na paprice, s oblibenym knedlikem. Nezapomenout na zeleninovy vyvar.
    Paella je skvela, stejne jako italsky risotto

    Skvelym zpusobem jak do sebe narvat hodne zeleniny je neco cemu doma rikame teply salat - upeces v troube platky oliv olejem omastene cukety a paprik, vedle si udelas krutony a smichas vse se smesi salatu, rajcatama a okurkou, zalejt olejem a citronem. Muzes tam dat lehce prazene orisky, sezam nebo jiny seminka a samozrejme bylinky. Pokud to chces mit vydatnejsi, inspiruj se tabulehem a dej tam jeste cous cous.

    A nakonec jeste takova obecna rada co asi neni treba, ale vim ze lidi maji casto pri vynechavani masa pocit, ze jim v tom neco chybi. Obvykle je to umami, takze je treba ho tam dodat - houby, rajcata, zeleninovy vyvar, sojovka, nekdo ma rad lahudkove drozdi, z ne veg veci treba vejce nebo syr.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: u nas pro dnoveho manzela varim jidla postavena hodne na zelenine, hlavne zapecene nebo treba s omackou. Na inspiraci koukam casto do chudsi staroceske kuchyne, on si zase hodne oblibil indickou kuchyni. Vyvar do omacek davam zeleninovy. Bilkoviny dohanim hlavne vejci a mlecnymi vyrobky, ony ani lusteniny nebo tofu misto masa nejsou uplne ok. Z tech nemasovych mas funguje dobre smakoun a slusna vegemasa kupuju v Lidlu.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Co mám vařit když musím vařit pro někoho s dnou?
    Gůglit umím, ale nemáte něco osobně vyzkoušeného?
    BESTZYE
    BESTZYE --- ---
    87HIGHFLYER: dotaz trochu mimo - nemáte s Hugem někdo zkušenosti na catering na svatbu? Psala jsem mu už před měsícem na termín na příští rok a pořád se mi neozval :D Tak jestli je to normálka nebo se ta zpráva ztratila někde v matrixu a mám ho radši nahánět znovu
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    87HIGHFLYER: Ta kucharka je dost super, obcas varim podle Ottolenghiho, recepty jsou obcas podobny. Jenom tam kde ma Yotam dlouhy seznam surovin, jich ma Hugo pet a spis se venuje vysvetleni principu. Takze pak clovek vi o co jde a da se s tim experimentovat. Ze je to komplet veganska zalezitost mi doslo az po par vydarenych jidlech.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MOODYCAT: nevím, jestli nepíšu něco obvious, ale babička vždycky dělala švestkové z bramborového těsta a sypala je cukrem s mákem místo tvarohu. Někdo ještě dává skořicí nebo ten perník.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    87HIGHFLYER: Huga sleduju, mám ráda jeho humor. :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Pár lidí tu sleduje Hugo Hromase, má novou kuchařku a pěknej rozhovor
    Rozhovor s Hugem Hromasem: nejen o nové rostlinné kuchařce - Rostlinně
    https://rostlinne.cz/blog/rozhovor-s-hugem-hromasem-nejen-o-nove-rostlinne-kucharce/?fbclid=IwAR1IHUNSVew-CUhn4YHOxWgVWGyFJKua7SCMqtgKqiv1zEERHREs3X3qITg
    AIJA
    AIJA --- ---
    AIJA:
    ...a pokud mám, tak strouhnu perník:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Občas udělám rozvar se švestkama, cukrem a skořicí. Poleju tím knedlíčky nebo jiné patvary a hňácnu šlehačku nebo zakysanku nebo tvaroh...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Mate nejakej zajimavej twist na svestkovy knedliky, krome "obalit svestky testem"? Diky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: a teď si představ to blaho, když bagetu nakrojíš na plátky (nedokrojit), promažeš, zabalíš do alobolu a zapečeš do křupava!
    (tam se dají teda ještě přidat libovolné další bylinky, samozřejmě)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Vyzkoušeno na malém vzorku a na čerstvou bagetu úplně boží! Jdu kupovat další bazalku ;)
    KASUMI: Větší část "úrody" je už v kostkách s olejem v mrazáku :)
    Díky vám za tipy.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    jen bych chtěl dodat, že nejsme takoví barbaři, jak to vyznělo, kámoš mi včera oznámil, že si objednal pistoli, čímž se myslím dostaneme do mezí zákona. díky za tipy


    JAJITA: lehce jsem zahřál olivovej olej, bazalku do něj hodil a nalil do sklenice, vydržel dlouho a chuť bazalky byla opravdu silná
    ZCR
    ZCR --- ---
    JAJITA: (letos asi nějakej silnej ročník - s bazalkou z Albertu mám stejný problém a dokonce mi vykvetla!)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAJITA: Ja si prebytky bazalky narvu do ledovych tvoritek a zaleju olivovym olejem a zamrazim a pouzivam to pak v zime (do omacek zejmena)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TRISSIE: Jo, to by šlo. Už vidím, kam to použiju. Diky ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JAJITA: bazalkovo-česnekové máslo? můžeš si to nadávkovat podle množství bazalky a zamrazit po porcích :-)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Můžu úkrok od ovcí?
    Nečekaně se mi rozrostla marketová bazalka, na pesto je jí málo, na snězení moc. Jak ji nějak fajn zpracovat na zimu?
    Díky předem za tipy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: ale tak my nevíme co má JESTEDMAN:ův kámoš v plánu.
    KURE
    KURE --- ---
    XCIDER:
    2/ no vyhodit ledviny a SRDCE! mi pride skoda. když tu zabujačku dělá řezník, z tohohle "odpadu" a nějakýho ořezu a bůčku bokem bejvaj bezva klobásky a pod. Ale je fakt, že jde hlavně o maso a tohle je jen detail.
    3/ jo tohle je z cely zabijačky to nejjednoduší.
    4/ ta váha bylo myšleno živá. Pro ilustraci s jak velkym zvířetem se budou přetahovat a honit po zahradě až jim to po otevření kufru uteče :D
    Ovce co jsem bral já měly (vykuchany staženy a rozčtvrceny) 15-20 kilo. (maso+kosti, předpokládám že to je to cos myslel pod pojmem "maso") buď mě bulíkovali, ao byly starší než říkali, nebo to bylo větší plemeno?

    1/ to zní o hodně rozuměji, než to co se chystaj udělat oni :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: jj - udělt to tam, kde ovce žije. To je ten podstatný moment. Zbytek je dovednost.

    Mizerná varianta je někde ji naložit, převážet autem, které navíc nebude určené na převoz zvířat a pak ji zkoušet amatérsky kuchnout v naprosto cizím prostředí neuzpůsobeném tomu, aby alespoň trošku mírnilo stres.

    To už je humánnější necht to na jatkách a vyzvednout si maso.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam