• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    já mám z vepřového ráda něco v tomhle stylu - https://www.toprecepty.cz/recept/5084-veprove-na-kmine/ ale dělám to z plecka, zkušenější mě doplní, jestli by šlo i z pečeně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEISHA: kdome toho co tu už padlo. Nakrájet na kostky a posílit, popeprit. Když to pak necháš pár hodin v lednici bude to krehci. Pak opect kostky zprudka až budou knede kousky, vyndat, dát tam dve cibule a něco česneku, vrátit maso a usušit do měkka. Máš univerzální základ, ke kterému můžeš přidat náhodnou zeleninu (mrkev, kedlubny, houby,), a ještě to s tím dodusit a podavat s bramborem , přidáním pixly rajčat a koření z toho uděláš červenou omáčku. Když to vrátíš do trpuby, dáš tam nějaké mexické koření a něco sladkého a kyselého, a upeces do rozoadava, tak máš trhane vepřové do housky. Když tam dáš jen víc cibule a česneku a kmín, tka máš vypecky. Když to dodusis s kyselý zelím, paprikou a smetanou je z toho segedin.

    Poduseny základ se dá znovu zmrazit 😀
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    GEISHA: plov/pilaf!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GEISHA: veprova pecene pecena v mlice je sice neskutecne nefotogenicka, ale o to chutnejsi. Studena se pak da pouzit do sendvicu apod.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    GEISHA: pecinku podle kucharky pro dceru (hotove maso je stavnate a da se prihodit k jakemukoliv receptu).
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    GEISHA: muj oblibeny recept je nakrajet na kosticky celer a peceni dat pect na nej. Celer se pak da jist bud v celku v tech kostickach nebo rozmackat na kasi
    KURE
    KURE --- ---
    GEISHA: skoro bych řekl že kamkoliv kam bys dala kureci prsa.
    Na plátky na řízky, medailonky, nebo dušené.
    Na nudličky stir fry.
    Klidně to můžeš upéct v celku, s bramorama a kořenovou zeleninou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: tapikový škrob není dostatečně pružný, takže ti to neudělá dostatečně kyprou střídku. škrobem chybějcíí bílkoviny nenasimuluješ.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: ja sem teda taky do gluten free chleba na tabore daval na zpevneni sliz z namocenyho lnenyho seminka, ale to bylo kvuli tomu ze xanthan, tapioka a rejzova mouka byly spatne k dostani. kdyz bych mel ale tapioku tak bych ji tam klidne vhodil misto xanthanu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: to je poměrně odvážné tvrzení - záleží na tom na co ten xantan potřebuje. A v ČR je běžně ke koupi - zdravé výživy, lékárny a pod.

    A xantan nenahrazuje mouku, ale má podobnou funkci jako lepek. Tapioka, nebo dokonce rejžová mouka to v bezlekových směsích nenahradí, to už spíš mleté a důkladně namočené chia a nebo lněné semínko.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GREAT_R: muzes pouzit tapioca nebo rejzo mouku. to se mozna koupi snadneji nez xanthan
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GREAT_R: Xantan tam nahrazuje mouku, aby to byla bezlepková příloha. Mouka by to slepila v pohodě, myslím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GREAT_R: ne,jsou to jiný gumy s odlišným využítm. Hledej ve zdravej výživách.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Kde se dá koupit xantanová guma? Je to to samý, co arabská guma?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Všem díky za tipy. Ani jsem nečekal tolik reakcí.

    KOCHANSKA_CH: jak na ně prosím?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    POHODAVOLE: Batátovo čedarové pusinky. Jsou krapet pracné, ale efektní. :-)

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ALEXIS: jako jo, musim rict, ze kombinace korenovy zeleniny v troube je skvela a tam se ten batat hodi :-) jinak mi taky moc nejede, kdyz uz, tak nejak kombo pyre. Ale sladky hranolky... no nic moc.

    (kdo by na ne chtel, tak je maj naprilkad v jamAco na krymsky)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    DEVIL: Já si batátové hranolky objednávám prostě proto, že mi chutnají a když je někde mají, tak je to změna proti běžným bramborovým. Když chci jíst "zdravě", objednám si salát. :)

    Doma je pečeme v troubě (brambory a batáty na hranolky, plus červená řepa na měsíčky, opatlat oliváčem a korením, hodit na plech a péct do zlatova) jako prilohu k čemukoliv. :)
    GALE
    GALE --- ---
    POHODAVOLE: Batatovo-bramborová kaše (1:1) se zakysanou smetanou. K tomu pečená hlíva s cibulí, česnekem, kmínem a tymiánem, pokapat oliváčem, sůl, pepř a tak na 20 - 30 minut do trouby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam