• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FAT: Jmenuje se to Pan žloutek a mají to v domácích potřebách asi za pade (na Ali je to levnější, ale ne zas tak zásadně, aby mi to stálo za pár týdnů čekání). Vychytala jsem si fázi, kdy mi to vejce vyhovuje a ráda to používám. :)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    FAT: to jsem dostala od tchýně a přišlo mi to jako dobrá vychytávka, ale mám pocit, že teď asi po dvou letech už je to nespolehlivé
    FAT
    FAT --- ---
    BAAL: Mne vždycky štvalo, že recept jednoznačně psal o xy minutách, když chceš naměkko, na hniličku nebo natvrdo. Nikdy se mi to, samozřejmě, nepodařilo trefit naprosto přesně. Ale uvažuju o objednání takové "blbosti" z Aliexpressu. Soused si tam koupil jako polovinu vajíčka, která je z plastu. Má to červenou základnu a ta se s postupným vařením zabarvuje do žluta. A vidíš, jestli je vajíčko uvařeno naměkko etc. Musím se ho zeptat...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BAAL: Sous vide;)
    BAAL
    BAAL --- ---
    FAT: vajíčka jsou veda na vedeckou práci, protože kromě časů a dilema zda vařit ze studené nebo horké taky extrémě záleží na čerstvosti toho vejce, udělat vejce tak jak ho mám nejraději že žloutek už neteče ale ještě není pevné v konzistenci takového gelu se povede málo kdy při stejném postupu:)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FAT: tak ja hlidala cca 10 min., nebylo to o tom, ze bych nad vajicky stala, aby nahodou...
    FAT
    FAT --- ---
    LADY_MYSKA: Njn... Já nehlídal nic.
    😉
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    FAT: no a ja davam vajicka z lednicky do studene vody a jak zacne varit, hlidam si cas a nic nepraska
    FAT
    FAT --- ---
    Kdyz jsme u těch vajíček... Dlouho mě štvalo, když mi vajíčko prasklo. Dával jsem je většinou rovnou z ledničky do vody a neštěstí bylo hotové. Pak jsem se naučil, vajíčka z lednice, na oblejším konci provrtat slabounkým vrtákem. Mám tak 1,2 mm. Chvilka navíc, ale žádné vajíčko od té doby neprasklo.
    Njn... Jsem Panna a takové věci mě štvou.
    😉
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    KASUMI: kyselost te citronove stavy rybi aroma dost srazi, ale i tak samozrejme rybi pomazanka patri mezi spolecensky kontroverzni pokrmy :) coz ovsem ta drozdova taky, o cesnekove ani nemluvim... Vsechny tri nam s oblibou kucharky na internate v Jicine vyrabely k snidani :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: úplně normální dušená rýže :-D

    BAAL: vezmi tučný tvaroh a důkladně ho osol, o fous víc, než ti velí tvoje přirozenost. To statčí, případně přidej trochu pažitky. Nebo papriku a kmín na rozhudu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    XCIDER: rybickovou, z uzeny makrely, delavala mama.. jako.. nemela jsem ji 25 let a klidne bych si dala, ale to by se asi muz odstehoval :D
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BAAL: rybickova! zaklad je dobra ryba (za me je top uzena makrela, popr. uzene sproty v plechu, ale ani klasicky sardinky v oleji to nezkazi), tvaroh, nasekana cibulka, sul, citronova stava (davam celkem dost)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BAAL: Jinak mam doma takovou mini kucharku, kdyby te neco zaujalo

    BAAL
    BAAL --- ---
    KASUMI: v zásadě podobně, podle buchty

    Odlehčená vajíčková pomazánka – Buchta v troubě
    https://www.buchtavtroube.cz/2022/04/odlehcena-vajickova-pomazanka/
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BAAL: tu uz tam mas, ale ja ted furt jedu ve vajickovy, nemuzu se ji nabazit :)
    jak ji delas?
    ja zloutky utrit s reckym jogurtem, dijonskou, nakrajene kapary, jarni cibulka, sul, pepr a do toho nakrajene bilky
    vcera jsem tam dala navic cerstvou petrzelku
    jedla bych to porad :))

    osobne mam rada jeste drozdovou
    BAAL
    BAAL --- ---
    Chtěl bych cenné auditorium požádat o radu ohledně pomazánek a různého dalšího bordelu na chleba? Co používáte, děláte rádi? Mám rád guacamole, vajíčkovou, hummus co dál? Tipy triky?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    (osolit behem vareni jsem zapomnela dodat, ale to je snad jasny)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: co je na tom strasnyho?
    "Manzelka obcas udela ryzi tak, ze zarestuje cibulku, do toho ryze, zamichat, zarestovat, dodat vodu, povarit, nechat vsaknout vodu. Zni to straslive, ale decka to maji rady. "
    tata ji vari taky tak, cibulka do sklovata, prihodit ryzi, trochu na te cibulce opect (zmeni trochu barvu) a pak zalit vodou - myslim, ze je to hrnek ryze na 1,5 hrnku vody (to si nejsem jista), dela se to 15-17 minut a je to skvela ryze


    TRISSIE: recept?
    FAT
    FAT --- ---
    LYNCH: Když jsem začínal s vařením, tak se rýže s vodou dávaly v poměru 1:2. Nevím jak dlouho už ale jedu 1:1,5. Ale neměli jsme tady různé druhy rýže, byla jenom jedna... A já už dlouho kupuju thajskou, nebo obecně nějakou zaručeně asijskou a nejlépe jasmínovou.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    ZUZKAOU: za poslednich pár měsíců mam doma treti druh rejze a pomer porad stejnej 1rejze ku 1 ½ vody..ale mozna jsem jen trefil podobny odrudy))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam