• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GARFIELD: ty jsi popilek.ash neboli popeloviny ve vztahu k analýze potravin znamenaji proste obsah nespalitelnych zivin, ne ze by tam byl nejaky popel
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GARFIELD: Máš pravdu. Ale neapolská pizza je taková věc pro fajnšmekry, že se nevyplatí ji zmiňovat:-)
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    ADELHAIDA: jen se chytnu ty pizzy - hodne zalezi na stylu a dobe fermentace. Neapolitan se dela z "mekci" (mene lepku/proteinu) mouky a NY z "tvrdsi" chlebove.

    00 flour je o obsahu popilku (ash) a ne o lepku. Nejake caputo specialne pro pizzu nemaji (dle pameti) skoro ani 10g na 100 a chlebove bezne maji 13g.

    Pokud se chce nekdo zakopat so kralici diry tak doporucuju pizzamaking.com napr:

    https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?topic=2374.0
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    RUTHLESS: U něčeho to má cenu řešit. U věcí jako nudle, tažený závin, nebo pizza potřebuješ mouku s vyšším podílem lepku, což je obecně kvalitnější mouka. Bývala to tzv.dvounulka. Když koupíš nejlevnější Aro, můžeš dostat skvělou kvalitu, ale i něco semletého z krmné pšenice - kvalita je kolísavá podle toho, jaký obilí se zrovna dostalo do mlýna. Obvykle to je dobrý, ale může se ti stát, že se ti těsto na pizzu bude trhat, nebo těsto na nudle půjde blbě vyválet na tenko. Dražší mouky jako Pernerka nebo Předměřická mají obvykle kvalitu stabilní a na domácí pečení stačí, jak píše ZUZKAOU. Babiččina mouka mi přišla dřív dobrá, i když trochu předražená, ale teď už mi připadá horší, jak mají spešl druh na každý prd.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Pardon:-)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRAKIRA: no koláče z praktiky budou kváskové...
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    JAJITA: proč nebrat? To, že je přizpůsobená určení, je dobře, ne?

    ZUZKAOU: Já se nebojím kynutého, já se bojím experimentů (ale jako strašně, já dělám vlastně úplně všechno přesně podle návodů, nejen v kuchyni) Každopádně ještě jednou dík oboum, ANABEL_LEE za povzbuzení: koláče dopadly dobře (místo tvarohu a třesní jsem dala blumy), ale nechutnaly nijak "divně" - takže mouka zjevně není to, čím mi připadají koláče z praktiky divné.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    JAJITA: Tak třeba moje mama na ni nedá dopustit. Na tu na křehké testo. A to pece hodně.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    RUTHLESS: Vloudím se s odpovědí. Babiččina mouka obsahuje enzymy dle toho, na jaké pečení je určená. Za mě nebrat ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: v rámci maloobchodní sítě pro domácí pečení to nemá smysl řešit. Řešit to chceš v pekárně, kde potřebuješ dlouhodobě konzistentní výsledky, pak chceš kupovat mouku ve mlýně a porozumět tomu, co říká ten papír z laboratoře, co k tomu přidají.

    Nějaký vliv to může mít u žitné, pokud člověk chce péct celožitný, před pár lety se třeba Probiu stávalo, že ta jeho mouka prostě nekynula.

    Na uloztoo bejvaly technolgické učebnice, teď se případně prohrab diplomkama.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Ahoj. Existuje nejakej rozdíl mezi kvalitou “obyčejný mouky”, v mem případně hladké? Jako jestli stojí za to koupit mouku babiččina volba nebo proste aro mouka nebo levná z Lidlu? Stojí to za to řešit?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    ANNIKA: teď s Velikonoci se nabízí nádivka na plech
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ADELHAIDA: A zbytek?:D
    VOY
    VOY --- ---
    Date mi prosim nekdo tip na dobry recept na makovou napln? Zkusil jsem to nejak uplne zakladne zpatlat, namlety mak do variciho se mleka, dosladit, trochu marmelady atd. Ale ani omylem to nedosahuje lahodnosti maku co znam treba z kusu kolace. Rad bych nejakou vice vyladenou verzi, at to neni uplne suchy. Nebo mozna nejaky overeny pomer? Diky!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: A pár dní rozhodně vydržej různý nákypy na plech typu cukeťák: https://fresh.iprima.cz/recepty/cuketak-aneb-cuketovy-nakyp-na-plech-s-uzenym-masem
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Já mám ráda housky se zeleninovou dření od Florentýny:

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: kynuté pirohy. Uděláš obhacené kynuté těsto (tedy s tukem a vejci) a naplníš to tím, co máš zrovna doma. Dva dny to rozhodně vydrží, zejména když použiješ nějaké těst kde je i jogurt, případně když uděláš větší množství těsta a necháš ho zrát v lednici okolo nuly a vždycky odebereš jen potřebnou porci. Stejně tak to těsto můžeš zamrazit.



    Ruské pirohy - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/ruske-pirohy/

    https://varime-doma.cz/recipe/pirohy-se-zelim/

    (těsto s jogurtem)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ANNIKA: u nás frčí sýrové šneky z listového těsta s hořčicí a taky do listového těsta balím vídeňské mini párky, to už docela zaplní a kluci to milují
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Prosím o tipy na co nejvíc slaných pecivovitostí, co už mají v sobě integrovanou oblohu a dají se prostě bafnout a jít, případně sem tam rychle kousnout při pakování děti ráno z domu.

    Teď měla úspěch focaccia, posledně quiche, máme rádi listový závin, ale ten zas druhý den není už nic moc... A už moc nevim. Plus ideálně aby se na tom nestravilo mládí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam