• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    JAEN
    JAEN --- ---
    JAJITA: Kdybys byla z Prahy, tak v reckem obchode na Jana Masaryka maji staceny, a to dva druhy, na teplou a na studenou kuchyni. Oba jsou skvele a cenove srovnatelne s beznymi v obchodech. Pokud tedy uz nezdrazili, olivac ma jit nahoru.
    ILTU
    ILTU --- ---
    JAJITA: Já kupuju třílitrovky (když je mají) řeckého v Praze na Budějárně u Sváčka. Litr za necelá tři kila, ale je výborný.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    JAJITA: Stálicí pro mě byl olivový olej z Alberta https://www.albert.cz/shop/Trvanlive/Oleje-a-octy/Oleje/Olivove/Albert-Olivovy-olej-extra-panensky/p/24772600 Výborná chuť i cena, původ se Španělska. Vyhrál i nějaký ten test olejů. Akorát po zdražení se cenově srovnal s ostatními, 1l za 200,- už prostě není.
    Dnes už mi přijde lepší objednat nebo koupit 5l kanystr v zahraničí, kde seženeš pořád velmi dobrý olej za 200,-/l nebo bio vynikající za 400,-/l (což stojí dneska podprůměrná směska od FranzJosefa).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: jednu dobu isme kupovali znacku Agia Triada pres eshopy, ale postupne nemam nic preferovaneho. Jen na studenou kuchyni striktne vybiram oleje z konkretni zeme, nemam rad takove ty mixy "ze zemi (mimo) EU".
    Pamatuju si, ze Lidl dokonce jednu dobu nabizel pod svou znackou EVOO ktery snad dodavala Sitia. Byl tam na ne odkaz, acidita byla taky parametrove stejna, nejspis si u nich nechali pod svym brandem udelat varku oleje.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Necham se take rad poucit jako JAJITA: - jen mne by zajimaly spis ty znacky, co jsou dostupne na nasem ceskem trhu
    a asi bych upresnil, ze na smazeni a tepelne zpracovani skoro olivac nepouzivam, mam radeji mene aromaticke kvalitni repkove a slunecnicove...
    ale rad bych mel neco z olivovych oleju chutove vyraznejsiho a kvalitniho na salaty a podobnou studenou kuchyni - budu vdecnej za kazdou radu! ;O)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Teď si jdu pro radu já. Jaký mi prosím doporučíte dobrý olivový olej, tady u nás prodáváný? Než pojedu do Itálie a kolegyně do Řecka.
    Díky za tipy.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LYNCH: To je gólman :-D
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    TOOMIX: joo rak o tý jsem slyšel haha
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LYNCH: pak ještě dvounulka na pizzu :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    LYNCH: Je to jak ve fotbale. Taky si někdo mysli, ze je jen obránce, záložník, útočník. A ty víš, ze je centr, wingback, hroťák… :-)
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    já sice nepeču, ale doteď jsem žil v tom že je jen hladká, polohrubá a hrubá mouka :D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Mně to začalo bejt divný, když vychrlili těch X druhů. Dokud měli jen spešl na kynuté, tak mi přišlo, že se to dá vysvětlit přirozeně kvalitou obilí. A když začli prodávat extra pytlíky na všechno, spíš jsem předpokládala, že je to furt ta samá mouka, akorát v jiným obalu, asi jako když se prostředek na mytí nádobí obarví různejma barvičkama a napíše se na to, ze modrej extra odmašťuje a zelenej zanechává extra lesk.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    VSICHNIMAME: A tak ony enzymy nejsou chemka. Prodávají se pro pekaře i zvlášť. Tohle mám z dřívější deklarace od dodavatele.
    Jinak mě trochu překvapuje, že nikomu není divný počet druhů té mouky, každá na jiné použití.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    ANABEL_LEE: haha. To konecne dava smysl. Cetl jsem o mouce pouze v anglictine a nikdy sem moji interpretaci nezpochybnoval.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    JAJITA: šlo by tady k tomu něco veřejné napsat? Docela mě "obohacovani" základní potraviny o nějakou chemku překvapuje...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ZUZKAOU: A nemá se to teda hlásit na Českou potravinářskou inspekci? Copak to nevadí? Nebo tam zrovna Jajita pracuje a nijak se to neřeší? To zní už trochu jak konspirační teorie.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: prtotože to zkoumá v laborce :-D
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: A jak víš, že je to tam přidaný? Vlastnosti mouky přece můžou bejt ovlivněný šlechtěním obilí, mletím, atd. Připadá mi, že dávat do mouky nějaký nepřiznaný enzymy je v zemi EU dost o držku.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ADELHAIDA: Mě se neptej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: No znamená to že je to zbytek nějakých kvalitativně horších muk, kterým se kvalita dohání chemickými preparáty.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Jakto, že to na složení nemusí uvádět?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    RUTHLESS: U mě asi profesní deformace. Kupuj, co uznáš za vhodné.

    ADELHAIDA: Spotřebitel nijak, proto mi to vadí.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    JAJITA: Ve složení žádné enzymy nepíšou, jak se to pozná?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    JAJITA: porad to nechapu. Pokud delaji mouku, do ktere pridavaji nejaky enzymy, ktere napomahaji tomu onu druhu peceni, tak co je an tom spatneho? jestli to opravdu pomaha.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam