úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
VSICHNIMAME
---
---
14:19:49 7.4.2024
+3
LADY_MYSKA
: celerove pyré jako příloha např. místo bramborové kaše
KASUMI
---
---
14:06:19 7.4.2024
+4
LADY_MYSKA
: Celerovy hranolky
Remulada
LADY_MYSKA
---
---
13:57:22 7.4.2024
8 odpovědí
Prosim, co s celerem?
Objednala jsem na pecivu a dosel mi takovy obr, ze vubec netusim, co s nim. Na polivku mi bude stacit ani ne desetina
SALAMAN
---
---
21:18:24 6.4.2024
+1
BRUKEV
: Je panenský, ale vydávají ho za extra panenský, což je klamání spotřebitele.
Extra panenský olivový olej je kategorie nejvyšší kvality. Pokud jde o organoleptické vlastnosti, nevykazuje žádné nedostatky a má ovocnou chuť. Úroveň kyselosti nesmí překročit 0,8 %.
Panenský olivový olej smí mít určité minimální nedostatky organoleptických vlastností. Úroveň kyselosti nesmí překročit 2 %.
Jinak taky moc nevím, co si představit pod mediánem závad a mediánem ovocné chuti a vůně. Specifičtější popis závad se mi nikde nepodařilo dohledat.
XCIDER
---
---
20:48:17 6.4.2024
+3
ja kupuju odsud:
https://www.reckyeshop.cz/cerstve-farmarske-oleje-ze-sklizne-2023/
koukam teda ze olivace dost masivne zdrazili, kupoval jsem pred rokem 5 litru jedoho z tech farmarskych za 1400, ted je to 2x vic....
BRUKEV
---
---
20:24:56 6.4.2024
1 odpověď
SALAMAN
: koukam, ze je tam i Agia Triada, ktera nam vzdy chutnala. Jen uplne nerozumim,.proc je spatna. Mobil mi ukazuje znaceni a median v chuti, atd. Je mozne to nejak specifikovat?
LYNCH
---
---
20:15:18 6.4.2024
+4
JAJITA
: ja se vždycky bál toho obalu a hlavně názvu:D
JAJITA
---
---
20:08:39 6.4.2024
1 odpověď
+1
SALAMAN
: Minervu jsem nakonec zakoupila a chválím :-)
ONDRAT
---
---
18:14:30 6.4.2024
SALAMAN
: Jsem v soku, chutove je velmi dobry
https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=169725
SALAMAN
---
---
17:23:28 6.4.2024
3 odpovědi
+3
ONDRAT
: Ten z Alberta je lampantový, vydávaný za extra panenský.
Lampantový olivový olej je panenský olej nižší jakosti s kyselostí překračující 2 %, nemá ovocnou chuť a vykazuje podstatné nedostatky smyslových vlastností. Není určen k maloobchodnímu prodeji. Rafinuje se nebo se používá k průmyslovým účelům.
Olivový olej - Evropská komise
https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/olive-oil_cs
Byl jsem dost v šoku, když jsem se dozvěděl, jak to v ČR chodí s olivovým olejem:
Potraviny na pranýři | nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=
165&lang=cs&
design=default&a
rchive=actual&li
sttype=tiles&pag
e=1
My si vozíme olej z Řecka, většinou kupujeme petky domácího na trzích nebo od někoho, kdo je prodává u sebe doma přes plot. Pokud nám dojdou zásoby z dovolené, tak kupujeme tento:
Minerva Kalamata Chop řecký extra panenský olivový olej 750ml
https://shop.billa.cz/produkt/minerva-kalamata-chop-recky-ex
tra-panensky-olivovy
-olej-750ml-82309649
?gad_source=1
Případně tento:
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001007516035
Ale třeba i klasickej Franz Josef dopadl v testech dobře, jen imho nemá tak výraznou chuť :)
KURE
---
---
12:28:59 5.4.2024
+1
ILTU
: to je právě ten divnej recept z celých vajec a mlika
ILTU
---
---
11:25:02 5.4.2024
1 odpověď
A hele, normálně to lidi dělaj:
Majonéza a tatarka z vařených vajec - TopRecepty.cz
https://www.toprecepty.cz/recept/56526-majoneza-a-tatarka-z-varenych-vajec/
ILTU
---
---
11:22:37 5.4.2024
No, vzhledem k tomu, že se dá udělat emulgovaná omáčka (majonéza to fakt není :-) jen z oleje, hořčice a octa a soli, vařeného žloutku bych se nebála. Základ je hořčice, a pak to jde samo.
KURE
---
---
13:29:46 2.4.2024
+1
LYNCH
: jo, tak to je kompletně mimo schopnosti mého konzervativniho otce :)
Nevzal na milost ani crockpot, a to má problémy se zubama a 80% toho co jí jsou různý dusený masa, guláše a tak.
KOCHANSKA_CH
---
---
12:52:53 2.4.2024
+1
KURE
: Z vařeného jsem emulgovat nezkoušela.
Průmyslovou majonézu nekupuju, a při domácí výrobě se řídím tím, aby vejce byla čerstvá a razítkovaná. Ale chápu, že obava ze salmonely může převážit.
Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce - iDNES.cz
https://www.idnes.cz/hobby/domov/domaci-majoneza-salmonela-s
yrova-vejce.A121219_
171456_hobby-domov_m
ce
LYNCH
---
---
12:39:01 2.4.2024
1 odpověď
+1
KURE
: nebo je hodit na chvilu do sous vide a máš je pasterovaný
KURE
---
---
11:43:42 2.4.2024
1 odpověď
MUTHA
: aha, já napřed narazil na sušené. Ony jsou i tekuté. No kilo je dost, ale zase by se dal udělat vajecnak.... :)
MUTHA
---
---
11:14:40 2.4.2024
1 odpověď
+2
KURE
: ty pasterovany zloutky sou normalne tekuty, akorat je pri produkci na par minut zahrejou, aby se zlikvidovaly bakterie, ale maj vicemene konzistenci cerstvyho zloutku. akorat je to vetsinou baleny po 1kg, nevim jakou maj tvoji starousci spotrebu. nejakou dobu to ale po otevreni v lednici vydrzi
KURE
---
---
10:57:00 2.4.2024
1 odpověď
MUTHA
: já ne, moji staroušci. A zároveň nemají rádi instantní věci. Sušené žloutky pro ně budou asi no go. Ale kouknu na ně.
DOCKINEZ
: :) to ne, ale diskuse nad majonézou při výrobě bramborového salátu.
MUTHA
---
---
10:30:10 2.4.2024
DOCKINEZ
: ajo vlastne, velikonoce ...
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam