• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ale TOOMIX mě navedl na to, že krůtí stehna pečená na kořenové zelenině. kterou pak rozmixuješ s trochou smetany a servíruješ s obraným masem a rýží, jsou záležitost naprosto geniální.
    pokud nechceš klasickou svíčkovou chuť, tak z bylinek jen tymián, samozřejmě přiměřeně soli a pepře, táhnout tak 3 hodiny v zavřeném pekáči na 160C v troubě.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    LADY_MYSKA: celerová omáčka - jako na svíčkovou, ale jen celer, nebo ho zamíchat do bramborové kaše
    ZCR
    ZCR --- ---
    LADY_MYSKA: nakrájet a zamrazit pro případ akutní potřeby svíčkové...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_MYSKA: Řízek. Lehce uvařit platky ve slane vodě a trojobal. Skvělá věc
    ILTU
    ILTU --- ---
    LADY_MYSKA: Celerová pomazánka - nastrouhat jemně celer a mrkev, přidat majonézu a bílý jogurt, dochutit solí, pepřem, citronem.
    Miluju to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: pokud nejsi fanda remulád, pomazánek ani celerového pyré, tak zamrazit po polékových porcích a pak jak když najdeš.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LADY_MYSKA: celerove pyré jako příloha např. místo bramborové kaše
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LADY_MYSKA: Celerovy hranolky
    Remulada
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Prosim, co s celerem?
    Objednala jsem na pecivu a dosel mi takovy obr, ze vubec netusim, co s nim. Na polivku mi bude stacit ani ne desetina
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    BRUKEV: Je panenský, ale vydávají ho za extra panenský, což je klamání spotřebitele.

    Extra panenský olivový olej je kategorie nejvyšší kvality. Pokud jde o organoleptické vlastnosti, nevykazuje žádné nedostatky a má ovocnou chuť. Úroveň kyselosti nesmí překročit 0,8 %.

    Panenský olivový olej smí mít určité minimální nedostatky organoleptických vlastností. Úroveň kyselosti nesmí překročit 2 %.


    Jinak taky moc nevím, co si představit pod mediánem závad a mediánem ovocné chuti a vůně. Specifičtější popis závad se mi nikde nepodařilo dohledat.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ja kupuju odsud: https://www.reckyeshop.cz/cerstve-farmarske-oleje-ze-sklizne-2023/

    koukam teda ze olivace dost masivne zdrazili, kupoval jsem pred rokem 5 litru jedoho z tech farmarskych za 1400, ted je to 2x vic....
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SALAMAN: koukam, ze je tam i Agia Triada, ktera nam vzdy chutnala. Jen uplne nerozumim,.proc je spatna. Mobil mi ukazuje znaceni a median v chuti, atd. Je mozne to nejak specifikovat?
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    JAJITA: ja se vždycky bál toho obalu a hlavně názvu:D
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    SALAMAN: Minervu jsem nakonec zakoupila a chválím :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    ONDRAT: Ten z Alberta je lampantový, vydávaný za extra panenský.

    Lampantový olivový olej je panenský olej nižší jakosti s kyselostí překračující 2 %, nemá ovocnou chuť a vykazuje podstatné nedostatky smyslových vlastností. Není určen k maloobchodnímu prodeji. Rafinuje se nebo se používá k průmyslovým účelům.

    Olivový olej - Evropská komise
    https://agriculture.ec.europa.eu/farming/crop-productions-and-plant-based-products/olive-oil_cs

    Byl jsem dost v šoku, když jsem se dozvěděl, jak to v ČR chodí s olivovým olejem:

    Potraviny na pranýři | nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny
    https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=165&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1

    My si vozíme olej z Řecka, většinou kupujeme petky domácího na trzích nebo od někoho, kdo je prodává u sebe doma přes plot. Pokud nám dojdou zásoby z dovolené, tak kupujeme tento:

    Minerva Kalamata Chop řecký extra panenský olivový olej 750ml
    https://shop.billa.cz/produkt/minerva-kalamata-chop-recky-extra-panensky-olivovy-olej-750ml-82309649?gad_source=1

    Případně tento:

    https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001007516035

    Ale třeba i klasickej Franz Josef dopadl v testech dobře, jen imho nemá tak výraznou chuť :)
    KURE
    KURE --- ---
    ILTU: to je právě ten divnej recept z celých vajec a mlika
    ILTU
    ILTU --- ---
    A hele, normálně to lidi dělaj:
    Majonéza a tatarka z vařených vajec - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/56526-majoneza-a-tatarka-z-varenych-vajec/
    ILTU
    ILTU --- ---
    No, vzhledem k tomu, že se dá udělat emulgovaná omáčka (majonéza to fakt není :-) jen z oleje, hořčice a octa a soli, vařeného žloutku bych se nebála. Základ je hořčice, a pak to jde samo.
    KURE
    KURE --- ---
    LYNCH: jo, tak to je kompletně mimo schopnosti mého konzervativniho otce :)
    Nevzal na milost ani crockpot, a to má problémy se zubama a 80% toho co jí jsou různý dusený masa, guláše a tak.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KURE: Z vařeného jsem emulgovat nezkoušela.
    Průmyslovou majonézu nekupuju, a při domácí výrobě se řídím tím, aby vejce byla čerstvá a razítkovaná. Ale chápu, že obava ze salmonely může převážit.

    Jak na to, aby vám syrové vejce v domácí majonéze nezkazilo Vánoce - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hobby/domov/domaci-majoneza-salmonela-syrova-vejce.A121219_171456_hobby-domov_mce
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KURE: nebo je hodit na chvilu do sous vide a máš je pasterovaný
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: aha, já napřed narazil na sušené. Ony jsou i tekuté. No kilo je dost, ale zase by se dal udělat vajecnak.... :)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KURE: ty pasterovany zloutky sou normalne tekuty, akorat je pri produkci na par minut zahrejou, aby se zlikvidovaly bakterie, ale maj vicemene konzistenci cerstvyho zloutku. akorat je to vetsinou baleny po 1kg, nevim jakou maj tvoji starousci spotrebu. nejakou dobu to ale po otevreni v lednici vydrzi
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: já ne, moji staroušci. A zároveň nemají rádi instantní věci. Sušené žloutky pro ně budou asi no go. Ale kouknu na ně.

    DOCKINEZ: :) to ne, ale diskuse nad majonézou při výrobě bramborového salátu.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    DOCKINEZ: ajo vlastne, velikonoce ...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MUTHA: Možná se mu sešla hromada vařenejch vajec z pomlázky a řeší, jak je sdělat :)
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KURE: prej by to melo jit, stejnej postup jako z cerstvyho zloutku, tj k zloutku pridas horcici, ocet, sul a pak postupne olej

    proc to ale chces delat z varenejch zloutku? jestli se bojis salmonelozy, kup si pasterovany zloutky v krabici
    KURE
    KURE --- ---
    Chtěl jsem se zeptat, děláte někdo majonézu z vareneho žloutku? Je v tom nějaký zádrhel?
    Můj internetový průzkum naznačuje že to jde, ale bohužel většina odkazů je o "majoneze" z jogurtu/mléka a celého vejce na tvrdo. A těch pár výjimek mi nepřijde moc seriózní.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    ILTU: ní je to odkaz přímo na recept brčálka... Když kliknu jsem rovnou tam, jen musíš počkat
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    ILTU: nemám. kamarád má. má to být jen nějaký víkend bonus. ramen pro 3 neni problem, ale ve větším musim a chci na to vajčko jinak
    sushi ve větším dělat nechci, navíc to tady všude vypadá jak krabička z Billy/Lidlu a lepší bych neudělal. tak přemýšlim o něčem jiném. prostě aby to bylo víc položkové, než jen ramen
    jinak čteš správně, že nejsem kuchař a pro víc lidí jsem nikdy nevařil. leč vývar se dá dělat ve velkým, nudle jsou za 90 vteřin...
    ILTU
    ILTU --- ---
    KOPRETKA: Co z toho?
    ILTU
    ILTU --- ---
    VOY: Já tomu podle toho, na co se ptá, nějak nemohla uvěřit...
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Právě jsem byla sbírat šťovík a jdu zkusit toto, tak to třeba někoho inspiruje.) https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/221562220460018/cast/913854/
    VOY
    VOY --- ---
    ILTU: To se zdat byt z te zpravy ponekud evidentni, ne? ;-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    CHORCHE: Ty máš bistro?
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    čau lidi, potřeboval bych poradit, prosím :)

    děláte někdo čajová vejce? jako do ramenu na doma to mám už zmáklý (6minut, fresh), ale do jednoho menu na bistro bych si je rád předpřipravil
    tady je jeden link, ale přijde mi to docela komplikovaný, nákladný, na 6 vajec (radši budu tunit miso vývar)
    za každý tip budu rád, prostě bych si předpřipravil cca 50 vajec do těch velkých sklenic, nejlíp už rovnou oloupané, aby to pak odsejpalo

    Čajová vejce | Zásadně zdravě – Jana Králiková
    https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/cajova-vejce/

    no a pak se snažím udělat právě nějaké meníčko (nejsnažší položkou je aktuálně koupit Asahi v Makru :D)

    tady se mi líbilo trošku jiné Sushi - 1 větší kousek do ruky a čau (příchutě optimálně Salmo+Wasabi, Teriyaki Chicken a Umeboshi+Kimchi)
    má to i FB, ale nevypadá to, že by vozili z SK. ocením tip na něco podobného, pokud tušíte (a ne, se Sushi se patlat nechci)

    Onigiri
    https://onigiri.sk/

    a na závěr, líbí se mi i Mochi/zmrzka - tady to vypadá spíš na frančizu, ale zkusím je oslovit. jde spíš o nějaké sezónní akce na víkend, takže do jisté míry musí být i rozumná cena. a abych si to nekomplikoval málo, tak jsem z Klatov. tzn. potřebuju to sem nějak dostat a musí to být i nějak rozumné poměr cena/výkon

    Zmrzlinové mochi MOTIKO
    https://www.motiko-official.cz/

    jestli je to částečně OT, tak se omlouvám, ale spíš doufám, že je to tu samý masterchef a dáte mi další tip ;)
    klidně i na shop v Plzni, případně v Praze (aktuálně testuju různé ramen nudle)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: když jedu do jeseníku, beru v Ennea , protože majitelka má řecké kořeny a olej jí vozí někdo ze vzdálených příbuzných. Když zrovna dojde, tak koukám v supermarketech po nějakých co mají nějakou značku původu, nejčastěji jdu po řeckých z kalamata oliv.


    A Červenkovi mají fakt dobrej

    Extra panenský olivový olej | Lozano Červenka
    https://www.lozanocervenka.cz/extra-panensky-olivovy-olej/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam