• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tuhle jsem v Penny koupil tyhle trubky, byly zrovna ve výrazný slevě asi za dvacku. A dobrý, za nás spokojenost.

    Ale těstoviny jíme spíš výjimečně, hrozně po nich přibírám a při větší konzumaci bych brzy významně zakřivoval časoprostor.

    Family Guy - Orbit
    https://www.youtube.com/watch?v=v9Y-lx4PkZ4


    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Barilla. Prodávaj i rodinný balení a dá se spolehnout na počet minut, za kterej budou al dente, kterej uváděj na obalu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: Rummo, pravidelně v akci v Albertu za 40Kč, občas Barilla nebo Riscossa. Na zapečený fleky s uzeným jedině Zátkovy.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    pamatuju si ruzny blbosti, ale značku těstovin ani boha, vim ze v Lidlu prodávají jednu italskou značku co mi chutná a v bille jsem ted kupoval akci "billa premium" různý druhy těstovin a ty jsou taky super
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nejsem těstovinový hipster, chutnají mi i špagety z Lidlu.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Olivac jsme probrali, carbonaru taky.
    Jak to mate s testovinama? Nejake oblibene znacky? U nas zatim vede la Molisana pripadne Rummo.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Ne. Carbonara maj jeden recept.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    RUTHLESS: Máš pravdu. Každopádně s cuketou je to ještě v pohodě, prostě vegetarianská verze, nemyslím, že by to bylo lepší s jinou zeleninou nebo snad třeba s tofu, sejtanem nebo tempehem.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ONDRAT: Tak to zase sorry carbonara jsou proste žloutek, pecorino, pepř a guanciale. Nazdar.

    Cesnek je jak cuketa nebo smetana.

    Ale ať si to kazdej dela jak chce, jen to nazývá například carbonara s cuketou. Nebo smetanou. Nebo česnekem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: maso je "velvetovaný" - nakrájíš na tenký plátky a přidáš škrob, bílek, sůl a sojovku. Nechýš marinovat přes noc. Pak to buď osmažíš ve vyší vrstvě oleje a nebo oblanšíruješ. Klidně to jde udělat dobředu a zamrazit. Pak to přidáváš do stir fry.
    How to Velvet Chicken, Pork, and Fish for Stir Fries: An Introduction to Water-Velveting
    https://www.seriouseats.com/chinese-velveting-101-introduction-water-velveting

    Jinak v rámci české číny ta chuť bude daná především v tom, že to je mastné, je tam hodně sojovky a je to hodně oslazené.

    Na omášku smíchej běžnou sojovku s troškou tmavé sojovky, cukr, sůl, bílý pepř, torchu vody a škrobu.

    DO velké pánve na prudko dej olej, do něj nasekané chilli, česnek, zázvor a chvíli to nech a přidej bílé části jarní cibulkya případně červenou kapii a chvli restuj, pak k tomu přidej maso a nesolený pražený arašídy, zalij omáčkou, nech zhoustnout. Pak přidej zelenou část jarní cibulky
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    sorry jako vsichni ale tohle je original Kung Pao:
    Chef's Favorite Kung Pao Chicken and Pepper Chicken l Authentic Chinese Food
    https://www.youtube.com/watch?v=mQufT9XjimY


    pricemz nevadi mi ani tak treba pritomnost nekterych surovin, co tam nekdo dava - zazvor?? jedla soda - ale fuj!?! sezamovy olej a ocet do Kung pao take nepatri... a bacha na ten cukr! - nektere sojovky uz jsou slazene a vino Shao xing je uz samo dost sladke...

    a pokud vas zajima co tam dava za suroviny nejprve do masa a pak do zalivky, tak odhaduji podle mych receptur a praxe tohle:
    sojovka (lzice), sul(nemusi bejt, kdyz je sojovka vic slana, klidne vynechat) a ve vode rozpusteny bramborovy skrob (ne kukuricny!! lzicka skrobu na dve az tri lzicky vody...)

    a zalivka do jidla (a zahusteni):
    Glutasol, lzice tmave sojovky(muze bejt vice, podle velikosti porce, ale take to lze JESTE dochutit svetlou sojovkou az na taliri, tak to neprehanejte...), dve lzice vina Shao xing, lzice rozpusteneho skrobu, (pokud pridavate do Kung paa nejake mlete nebo drcene koreni, tak take do tehle zalivky vmichat)

    a vse ostatni uz vidite na videu... profik s tim pracuje skvele... :O)
    jen zduraznim nekolik dulezitych okamziku: cele smazeni je uzasne rychle! take maso nemusi byt nejake hrozne dlouho nakladane... staci par minut ... maso opravdu na tuku jen zatahnete a pak hned dalsi suroviny, at zustane vlacne, stavnate a mekke!
    vsimnete si ze z chilli papricek odstranuje seminka ... to aby ti nebylo az tak ostre! ...jinak ja radej pouzivam cerstve chilli a take odstranim seminka a nepouzivam jich tak moc... :O)) tohle mnozstvi by me asi zabilo :O))
    cela priprava pokrmu na extremne rozpalene plotne! zadne tlumeni ohne atd... mozna jen na par okamziku kdy pridavate zalivku, ale ja to delam, tak ze v ten okamzik zvednu wok panev nad plamen a trosku mimo pridam druhou rukou zalivku, a pak prohodima - zamicham a opet prilozim na plnej plamen...
    bohuzel cina se na elektrice dela hodne blbe, tak vam moc neporadim jak na to na el. plotnach... :O((
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Come on
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PALEONTOLOG: Fakt? V Italii si urcite nekdy byl, vid? V jejich televizi existujou porady o vareni, kde se uceny hlavy, kuchari a ruzny gastro odbornici prou o to, co kam patri a co ne. Co z ceho vychazi a co je mozny interpretovat tak nebo tak, tam muzes nasat nejakou podstatu italskyho diskurzu ve vareni, kazdopadne cesnek je tam asi nejpropiranejsi surovina, ktera se dava nejcasteji tam mam nema.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ONDRAT: mno, s cesnekem je tech receptu hafec a me tam sedi, i kdyz spek s peprem jsem tam nikdy nedal. nejsem purista a vege nazvy jidel jinak s masem povazuju za zlocin.. bejt purista :-)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PALEONTOLOG: Tobe nejspis ne, ale logice italskyho vareni jo, klidne si to var jak ti nejvic chutna. Princip carbonara neni v tom, jestli das guanciale pancettu(neuzenou) nebo cuketu, stejne jako je skoro jedno jestli to udelas s penne nebo lingiune (ikdyz se to ne uplne hodi) nebo jestli davas cely vejce nebo jen zloutky. Ale asi se shodnem ze treba takovej hrasek, cesnek nebo smazena cibulka tam proste nepatri.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    PALEONTOLOG: vsak si to delej jak chces bohaaaaaa
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LYNCH: i do indie se ma smazit koreni v oleji, ale to neznamena, ze to tak budu delat taky, protoze se mi to hnusi, dtto smazenej cesnek.

    ONDRAT: v teto logice cokoliv mimo guanciale (s peprem) taky nedava smysl, deal with it
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PALEONTOLOG: Original je original, recept umoznuje ruzne interpretace, ale cesnek je proste uplne mimo, chutove to nedava zadny smysl.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    PALEONTOLOG: njn. kazdej to dělá jinak. jestli chceš autentický vietnamsky recepty tak mu věř, ví co dělá
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ONDRAT: no tak tos teda teď celý podělal, protože originál římskej recept bez guanciale :-O to nemůžeš prostě myslet vážně..

    RUTHLESS: hele pokud purismus, tak na 100% a vege varienta vážně nemůže někdo považovat za původní recept, pokud se ohrazuje proti česneku. jo kdyby se tak manicky neohrazoval, to bych mu vege variantu uznal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam