• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a budou fajn i na pizze/quichi/listovém těstě.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LYNCH: Veprova panenka, smetanova omacka s liskami a k tomu gratinovane brambory 🤤
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYNCH: vyhodit, pošlu ti adresu kam.

    1. udusit na cibulce, podlité vínem a trošku petrželky - na opečenu bagetu, k tomu nějaký dobrý německý ryzlink.
    2. smetanová omáčka - orestovat lišky s cibulkou, podlít bílým vínem, udušené ve vývaru, posléze přidat smetanu a dokyselit citronem + dosladit, dosolit a dopepřit.
    K tomu buď brambory nebo krupicové noky nebo knedlíky.. Maso možno, ale není potřeba.
    3. omeletu s liškami - lišky podusit tak jako v bodě 1. Udělat francuzskou omeletu . a když to překládáš, tak tam vrazit podušené lišky. (základní trik na omeletu je nepřilnavá pánev a dobrý poměr počtu vajec k velikosti pánve). Nebo to zabalit do palačinek/galettek.
    4. zapéct do lagsaní - dušené lišky + bešamel + sýr. Případně podušený porek jako jedna vrstva
    5. liškové risotto.
    6. čerstvé těstoviny s liškovou smetanvou omáčkou - cibule, lišky, víno, smetana, tymián, citron.
    7. maso bych volila nějaké jemné - kuře, krůta, telecí a nebo teda steak z panenky/hovězího.
    8. vždycky je múžeš podusit a zamrazit, popřípadě zavařit.

    Polívka - buď uvařit ve vývru s troškou zeleniny a k tomu svítek nebo kudlánky - tedy kulajdu bez kopru. NEchceš je moc kořenit, aby to nechutnalo jen jako česnek s majoránku a nebo jako kopr.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    bublino, mám hromadu lišek a poprosim od vás nějaký tipy, upřesnění co s nima. mám rád klasiky, ale nebojim se vyzkoušet i úplně něco jinýho.

    polívka jaká?
    omáčka k masu?
    zapečený s vepřovým?
    jiná úprava?

    diky moc
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Já nejsem doma, takže tu nemám všechny ingredience a nechci úplně vyvařit mwh elektřiny :) ale rajčata jedou kontinuálně, takže čas zkoušet je

    Blbý je, že jsem na ta syrová alergická, tak snad si zvýšenou konzumaci tepelně upravených neprivodim nějaký problém :)

    Kdysi jsem měla recept na skvělé gazpacho od Dušana jakubce z Ristorante Prosecco, ale tam jsou rajčata syrová:( a broskve.. to bylo fakt geniální jidlo
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Hotovo, dobrá snídaně:)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Doteď jsem o tom přesvědčená taky ;-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    KASUMI: Trouba by taky šla. Na 90 stupňů. Jen jak jsou rajčata samá voda, moc toho z nich nezbyde a suší se hodně dlouho. Ale je to luxusní dobrota :-)
    SUŠENÁ RAJČATA | Neplecha na plechu | Recepty z celého světa
    https://www.neplechanaplechu.cz/2022/09/susena-rajcata.html
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: ono bude asi už pozdě, ale https://www.foodandwine.com/recipes/tomato-sauce-onion-and-butter
    geniální, ale asi bych to nezavařovala, ale mrazila, pokud skladovat, na zavařování to je málo kyselé a zavařování nekyselých potravin je vopruz
    JAJITA: pokud se dobře z technologie pamatuju, tak by to měla být čistá vejce
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    mám tu takové to baby kuřátko, prosím o nějaký tip, jak ho udělat trochu zajímavěji, než prostě upéct osolené
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    KASUMI: ctu se skluzem, snad este zbyly naký rajský!) na úplně základní catni podle nálady nějaká kombinace zdrojů, něco jako https://www.bbcgoodfood.com/recipes/homemade-tomato-chutney nebo https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetable-recipes/easy-tomato-chutney/ dost intenzivně to při přípravě odpařuje ocet teda. jsou varianty třeba s tymianem, ale není nad tu s červenou cibulí, hnedym cukrem... daj se asi najít i sofistikovanější postupy a složení, ale tohle je takova akorát letní rychloverze)
    KASUMI: až teď čtu tohle, ideál! to kombo rajský a meruňky/broskve mne zajima, napiš zkušenosti)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: To je nejlepší využití dobrejch rajčat za mě.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: Vazne?😀
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: Spagety a bazalka
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Musím v práci mrknout na složení pasterovaných vajec v pytlích, jestli tam škrob najdu ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: imho to má smysl při velkovýrobě míchaných vajíček na snídani v nějakém podniku, v domácím provozu rozdíl nevnímámm.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: hele protože ti škorb ztuhne dřív než bíkovin, takže máš pevná míchaná vajíčka, bez toho aby byla suchá, protože bílkovina byla zahřátá už moc.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Mně stále vrtá hlavou, proč ten škrob do vajec. U těch rajčat bych to možná! i pochopila, dohromady ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: jsem ráno zkusila ten Kenjiho recept - tedy škrob do vajíček i rajčat a ochutit jak rajčata, tak vajíčka a do rajčat i kečup, ale neshledala jsem žádný velký rozdíl.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Jo a vedle rajcat, broskvi a merunek mam spoustu domaci cibule.. :) to uz by na catni dat mohlo:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam