• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a vlastně ještě vychlazený grilovaný lilek s česnekovo-jogurtovou omáčkou je taky velká lahoda.

    hotel, kam jezdíme, má mizernou teplou, ale dokonalou studenou kuchyni. vlastně možná dobře že tak, kdyby měli stejně dobrou teplou, tak mě odtud musí odvalit :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ILTU: v Bulharsku jsem se zamilovala do studeného grilovaného lilku servírovaného s plátkem fety / balkánského sýra. Normálně ogrilovat naolejované plátky, vychladit a na každé kolečko řádnou porci sýra.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ILTU: Samozrejme nejlepsi lilek je Melanzane di Parmigiana, tedy zapeceny lilek se syrem, to je nase svatecni jidlo.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: A co tedy s lilkem? Mám tu dva jako malované. Zapéct s něčím?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    ILTU: Lilek potrebuje jinou peci, spis by to slo s korenovou zeleninou.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ONDRAT: Dobrý tip. To by mohlo jít i s lilkem, co? Akorát teda nepůjde na tak tenké plátky.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MUTHA: Skrabkou připravený plátky a pořádně rozpálená plotna grilu, na který jsem to pohonil a nakonec do chuchvalce přidal lžíci dochucovadla (olej, petržel, česnek, sůl, pepř) udělalo výbornej produkt.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Kdyz jsme u tech rajcat, a ze prave zacinaji poradne dozravat - pestujete uz nekdo ty odrudy Indigo? Cerno-fialove (nekdy az modre) a cerno-cervene nebo cerno-zlute:
    DobráSemena.cz | INDIGO - černá rajčata
    https://dobrasemena.cz/clanky/indigo-cerna-rajcata.html
    Zajima mne hlavne chutove srovnani... (jak jinak ve "zraci" diskuzi ;o)
    Jde to chutove srovnavat treba s Kumato (hnedo-cerne)?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Prijela mi kamoska a rajcata dlabe po kilech 😀 tak snad mi nejaky zbydou na dalsi recept
    Chci zkusit to catni
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    :)))
    KURE
    KURE --- ---
    GENEVIEVE: pro Kasumi to je k ničemu, pro mě dobrý ;)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    NELLAS: ježiš, jsem dement, pardon :-( příliě rychlý ráno.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    Díky všem!
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GENEVIEVE: Jenže dotaz zněl na tepelně upravená rajčata.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KURE: vůbec. Je to víc salát, než cokoliv jiného. Dáváme k tomu ideálně bagetku s oliváčem a případně ještě česnekem (zapečenou). Tuňáka se snažím vybírat nějakého spíš hezčího, než tu nejlevnější značku.
    KURE
    KURE --- ---
    GENEVIEVE: a ty rajčata nějak tepelně upravuješ?
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    KASUMI: my jsme se ve Španělsku naučili tyhle nakrájet na kolečka, na to tuňáka z konzervy, na to mozarelu nakrajenou na kousíčky. Olivac, nějaké bylinky. Je to hrozně dobrý letní jídlo.
    MIST
    MIST --- ---
    lisky - orestovat salotku, strouzek cesneku, pridat lisky, osoli, opeprit, osmazit, pridat kousek masla a bylinku dle chuti. Na topinku, s dobrym vinem....
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    VOMAJDA: Píšu kulajdu a myslím omáčku…
    Ale kulajda by z nich určitě šla taky :D
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    LYNCH: My dělali pár let zpátky z lišek kulajdu podle Koko a byla moc dobrá.

    https://www.menuodkoko.cz/liskovka/
    ILTU
    ILTU --- ---
    LYNCH: Orestovat na cibulce (nebo i bez ní) na másle, osolené povařit, rotmixovat. A podle chuti zjemnit smetanou.
    Naprosto luxusní polévka.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZOOEY: Broskve si privlastnili srsni, do toho nejdu :(( ale jsou fakt luxusni, skoda
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a budou fajn i na pizze/quichi/listovém těstě.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    LYNCH: Veprova panenka, smetanova omacka s liskami a k tomu gratinovane brambory 🤤
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LYNCH: vyhodit, pošlu ti adresu kam.

    1. udusit na cibulce, podlité vínem a trošku petrželky - na opečenu bagetu, k tomu nějaký dobrý německý ryzlink.
    2. smetanová omáčka - orestovat lišky s cibulkou, podlít bílým vínem, udušené ve vývaru, posléze přidat smetanu a dokyselit citronem + dosladit, dosolit a dopepřit.
    K tomu buď brambory nebo krupicové noky nebo knedlíky.. Maso možno, ale není potřeba.
    3. omeletu s liškami - lišky podusit tak jako v bodě 1. Udělat francuzskou omeletu . a když to překládáš, tak tam vrazit podušené lišky. (základní trik na omeletu je nepřilnavá pánev a dobrý poměr počtu vajec k velikosti pánve). Nebo to zabalit do palačinek/galettek.
    4. zapéct do lagsaní - dušené lišky + bešamel + sýr. Případně podušený porek jako jedna vrstva
    5. liškové risotto.
    6. čerstvé těstoviny s liškovou smetanvou omáčkou - cibule, lišky, víno, smetana, tymián, citron.
    7. maso bych volila nějaké jemné - kuře, krůta, telecí a nebo teda steak z panenky/hovězího.
    8. vždycky je múžeš podusit a zamrazit, popřípadě zavařit.

    Polívka - buď uvařit ve vývru s troškou zeleniny a k tomu svítek nebo kudlánky - tedy kulajdu bez kopru. NEchceš je moc kořenit, aby to nechutnalo jen jako česnek s majoránku a nebo jako kopr.
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    bublino, mám hromadu lišek a poprosim od vás nějaký tipy, upřesnění co s nima. mám rád klasiky, ale nebojim se vyzkoušet i úplně něco jinýho.

    polívka jaká?
    omáčka k masu?
    zapečený s vepřovým?
    jiná úprava?

    diky moc
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Já nejsem doma, takže tu nemám všechny ingredience a nechci úplně vyvařit mwh elektřiny :) ale rajčata jedou kontinuálně, takže čas zkoušet je

    Blbý je, že jsem na ta syrová alergická, tak snad si zvýšenou konzumaci tepelně upravených neprivodim nějaký problém :)

    Kdysi jsem měla recept na skvělé gazpacho od Dušana jakubce z Ristorante Prosecco, ale tam jsou rajčata syrová:( a broskve.. to bylo fakt geniální jidlo
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Hotovo, dobrá snídaně:)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOIRAIN: Doteď jsem o tom přesvědčená taky ;-)
    ILTU
    ILTU --- ---
    KASUMI: Trouba by taky šla. Na 90 stupňů. Jen jak jsou rajčata samá voda, moc toho z nich nezbyde a suší se hodně dlouho. Ale je to luxusní dobrota :-)
    SUŠENÁ RAJČATA | Neplecha na plechu | Recepty z celého světa
    https://www.neplechanaplechu.cz/2022/09/susena-rajcata.html
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: ono bude asi už pozdě, ale https://www.foodandwine.com/recipes/tomato-sauce-onion-and-butter
    geniální, ale asi bych to nezavařovala, ale mrazila, pokud skladovat, na zavařování to je málo kyselé a zavařování nekyselých potravin je vopruz
    JAJITA: pokud se dobře z technologie pamatuju, tak by to měla být čistá vejce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam