• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já je sypu ptákům. Vyprovodím se sama.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VOY: mam to prave stejne, proto ptam zde, zda jsem nekde neco neopomnel. Treba u tech Emma vlocek mi zena tvrdi, ze ji prijdou vlacnejsi, nez Emco. Dela si ted kazde rano kase, postup ma uplne totozny a proste prej ty Emca ji prijdou sussi, nebo ze hure mekniu, hure vstrebaji tekutinu.
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: hlídám aby byly celozrny. Jinak to neřeším
    VOY
    VOY --- ---
    TOOMIX: U tech vlocek je me musim dost tezky presvedcit, ze nejaky super fancy bio vlocky za nasobky ceny jsou ve finale nejak lepsi nez ty uplne nejvic obycejny, no.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: Kupuji ovesné jemné v Albertu, nebo směs různých vloček Bona Vita.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: beru celozrnné v Lidlu (20-25 Kč), případně v Albertu jsou v regále hned vedle Emco nějaké obyčejné za dvacku. Jiné nekupujem poslední 3 roky a dobrý. Výjimečně jsme brali nějaké jiné (bio, mleté a tak), ale buď byly dražší a chuťově stejné jako ty za dvacku nebo když byly mleté, tak z toho byla spíš kaše na sračku než vločky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ovesné vločky.

    Vnímáte nějaké rozdíly v kvalitě, chuti, jemnosti? U nás se jedou klasické Bonavita, Emco. Teď manželka chválí nějaké Emma z Alberta, při bližším koumání to ovšem vyrábí Bonavita.
    Máte vyzkoušené vločky např. z Grizly, Mixit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRAGON:

    1a - kapustičky vařené (cca 3 minuty) posléze omaštěné a 15 minut v horkovzdušné fritéze na 180˚
    1b - kapustičky vařené, posléze opečené na tuku

    2a - kapustičky syrové a v HF (osolit, omastit 15 min 180°C
    2b kapustičky syrové, osolené a opečené na tuku

    3a - kapustičky blanšírované 1 minuta, pak zchlazené a HF
    3b kapustičky blanšíroované a opečeé na tuku


    Chuť vařené kapusty se vyvinula jen v případě 1b - prostě na té pánvičce předvařené kapustičky byly moc dlouho. Překvapivě 1b t- tam ta chuť vařené kapusty není moc cítit. Jinak 2a jsou spíš tuhé,

    Chuť 2b a 3b nijak extra rozdílná není, jen tedy odpadá crcání se s blanšírováním a jak je vidět na výslednou barvu to nemá vliv.

    Tedy pro opečeé kapustičky netřeba blašírovat, ale blanšíroování, pokud se dělát správně nevede ke vzniku chuti vařeé kapusty. A když už je člověk trochu uvaří, tak to umí opravit HF.

    Obecně jsou chutnější kapustičky na tuku. Pokud se chci naučit jíst kapustičky, tak na tuk + glazé z trošky cukru či medu a citronové šťávy.

    _
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kroupy s dýní fungují úplně skvěle.

    Půjde to i jako kroupoto s dýní, já tu mám variantu udělám koupový pilaf (na tuku opéct cibulku a česnek, případně miso pastu, přidat namočené krupy, zalít 2 násobkem vody/vývaru, pokud nepouívám miso), osolit a uvařit do měkka - podle velikosti krup. Mezi tím pečenu dýni s vývarem rozmixovat a vmíchat do krup.

    Když se na to přidá posypka z vlašáků a čerstvé šalvěje opečených na másle, tak je to úplná bomba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Do You Need To Wash Rice Before Cooking? Here’s The Science | IFLScience
    https://www.iflscience.com/do-you-need-to-wash-rice-before-cooking-heres-the-science-73105
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bánoš s houbama.

    Bánoš je huculská varianta polenty a mamaligy. Vaří se ve smetaně a to jak sladké, tak zakysané. Dietní varianta jen mlíko + jogurt, ale celkem logicky to pak víc drhne na jazyku.

    4 porce

    200 ml mléka
    100 ml šlehačky
    100 ml zakysané smetany
    100 g kukuřičné krupice/neinstatní polenty
    sůl

    Smíchejte všechno a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 20 minut. Jako můžete použít instatnní polentu, misto běžné kukuřičné krupice na kaši. Ale je to pak méně krémové.

    Na to pak dušené houby na cibulce, k tomu pažitku/jarní cibulku/petrželku a ukrajinci tam dávají bryndzu Dala jsem ji tam, ale nutno naznat, že se v té chuti celkem ztratila, ale na talíři to vypadá dobře.

    Komu se to nechce vařit, zajde si na bánoš do nějaké ukrajinské restaurace, třeba The Boršč má skvělej

    Víc třeba tady

    Dare to Ukraine | The majestic Carpathians
    https://www.youtube.com/watch?v=sk8FdwgUE74
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    na místním "farmářském trhu" (místní zahradnictví v pozdním létě a brzkém podzimu vylepšuje svoje tržby tím, že prodává zeleninu z jejich foliáků a od pár dalších farem) jsem dneska impulzivně pořídila špagetovou dýni, protože přeci musí být něco, co se dá dělat se špagetovou dýní a bude nám to chutnat, že jo?
    no tak... je :-)

    https://www.howsweeteats.com/2019/01/spaghetti-squash-parmesan/
    a je to fakt dobrý! jen té omáčky i sýra bych dala příště víc, i když je pravda, že moje dýně byla poměrně velká a ty z recepty jsou takové spíš mini.
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    Přemýšlím, že udělám slaninový jam... V jednom receptu je jako ingredience káva. Zkoušel to někdo? Jaký to je?:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANNIKA: upeč to vcelku - klidně ta momofuku verze, nech vychladit, ideálně zatížené. Pak to nakrájej a dej na studenjou pánev a vypeč sádlo.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte někdo osvědčený recept na pečený krájený bůček? Dělám klasický, vrabce, momofuku a bun cha. A teď mám chuť na klasiku, ale uvnitř pak zůstane hodně nevypeceneho sádla a není to ono. Jak je ideální péct plátky, třeba tak centak, dva široké?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Halušky s bryndzou(s trochou řeckého jogrutu), křpavou cibulkou (kupovaná) a libečekem. Nečekaně funkční kombo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tyjo - když se do semínkových krekrů přidá dostatek ochucení, tak jsou reálě dobrý.

    100 g lněých semínek pomlet
    30 g sluečnickových semínek
    30 g dýňových semínek
    30 semínek co máte a chcete tam přisypat.
    ideálně ještě 10 g černuchy, je v tom moc dobrá)
    lžíce sušeného česneku
    lžíce sušené cibule
    2-4 lžíce miso pasty
    2-4 lžíce lahůdkového droždí
    Smíchat, přilít 200 ml vody a nechat bobtnat tak 3 hodiny až přes noc. Pkud to je moc husté, přidejte ještě trochu vody, pokud to je moc řídké, přidejte mleté lněné semínko a ještě tak 30 minut nechte bobtnat. Vhodá hustota - jak braborová kaše.
    Pak ochutnat a podle potřeby dosolit.

    Rozetřít na plech na pečící papír, nakrájet hmotu na kousky a pak pomalu usušit na 100°C .

    Příští várku udělám s rajčatovým protlakem místo misa, sušenými rajčaty a italskými bylinkami.

    Já se rozhodla zvýšit příjem lněnéh semínka kvůlivá hormonům a vláknina a Omega 3 se vždycky hodí a jsem velmi mile překvapea.

    A teda s jogrtem je to fakt skvělé, bude to fungovat i jako nnosič na jednohubky, stejně tak k nějakéu výraznějšímu vínu. Na pivo je to ještě málo výrazné a mastné :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJINEK: Nebo to propasiruj
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    XCIDER: Aha, zajímavý. Zkusím, co s tím udělá ten citron, to by bylo super, kdybych mohla mít super konzistenci bez práce i bez smradu :) dík moc :)
    JAJINEK
    JAJINEK --- ---
    ZUZKAOU: Mixér mám nic moc, ale asi mi trochu hrubší konzistence vadí míň než ten smrad :D dík za odpověď :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam