• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KAERI: Kulajda, zelňačka.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    KAERI: Frankfurtská polévka?
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    KAERI: spanelska tortilla de patatas
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KAERI: naplátkovat, na plech do trouby, sádlo, česnek
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KAERI: Ruský salát (ensaladia russa), něco jako náš akorát akorát ze Španělska, dává se tam tuňák a olivy. Nebo tortilla.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KAERI: Nastavovaný bramboráky. Třeba cuketou nebo i dýni by to určitě šlo :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KAERI: Lepenica s kysaným zelím.
    iDNES.cz – s námi víte víc
    https://www.idnes.cz/recepty/lepenice-s-kysanym-zelim.R070111_112437_10949
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KAERI: ja mam rad vídeňský bramborovy salát
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: nastavovaná kaše? ať už klasika s kroupama, nebo s jinou zeleninou (pastiňák, batát...)?
    nebo... grenadýrmarš, doplnit těstovinama, k tomu ideálně nějaká dobrá uzenina a houby, mňam :-)
    případně nějaká bramborová fritata?
    KAERI
    KAERI --- ---
    Pěkně prosím o nějaký nápad, co rychlého s bramborami, kterých není pro pětičlennou rodinu dost na přílohu (cca 0,5 - 1 kg?) Obvykle v téhle situaci dělávám krémovou česnečku, ale tu už máme dost přejedenou a na bramboračku zase nemám suroviny. Nemusí to být nutně polévka, prostě... něco. Děkuju.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VOMAJDA: Jo klobasky muz bude s tim klukem delat. Skusim jim nahodou recept :)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    FRENNET: Jako asi to není úplně recept na doma, ale my teď s kámošem dělali zvěřinové klibásy podle tohoto receptu a jsou úplně skvělý. Tak pokud máš kamaráda s udírnou, zkuste to :)

    Poctivé zvěřinové klobásy bez spojky | Jednoduchá domácí výroba klobás | Mistr Málek
    https://youtu.be/eq7jEBFcizo?si=ONhl8MFCrui4jp6x
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FRENNET: Na víně, s omáčkami, se zelím.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ahoj, muž donesl maso z půlky Daňka.
    Mate nejaka doporučení a recepty? Gulas znam a jiste delat budu, ale jako dělat jenom gulas nechci.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zkus jeste maslo versus olej!
    Ja jsem ted na panvi delal asi 5x kapusticky na zadicka (sirove rozpulit, a pak smazit na rozriznute strane do zlatova (2-3min)

    ruzne jsem experimentoval se solenim a tim tukem a nejlepe mi chutnaly na slunecnicovem oleji - byly trosku mekci a sladci, nez na masle... zkousel jsem olivac a FUJ ... uplne to kapusticky zkazilo, podle me...
    to maslo a slunecnicovy olej budu asi stridat, podle toho jak to budu chtit mekke (olej) nebo vic kapustovou chut a tvrdsi (maslo)

    pokazde jsem to nechval dojet s priklopenou poklici a vypnutym plamenem - tak 5min
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Rozdíly mezi vločkama podle mě jsou, vnímala jsem to hlavně u připravy typu "zaleju vařící tekutinou a nechám bobtnat". Tam některý fakt pěkně změkly a jiný zůstávaly tvrdý. Poslední roky ale už kupuju Bonavitu/Emmu, protože je mi sympatická firma a vločky maj dobrý. A taky už vločky buď pražím, nebo je trochu pomixuju, takže ty jemný nuance tolik nevnímám.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já teda výrazně víc jim žitné vločky. Dělám si z nich granolu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já je sypu ptákům. Vyprovodím se sama.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VOY: mam to prave stejne, proto ptam zde, zda jsem nekde neco neopomnel. Treba u tech Emma vlocek mi zena tvrdi, ze ji prijdou vlacnejsi, nez Emco. Dela si ted kazde rano kase, postup ma uplne totozny a proste prej ty Emca ji prijdou sussi, nebo ze hure mekniu, hure vstrebaji tekutinu.
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: hlídám aby byly celozrny. Jinak to neřeším
    VOY
    VOY --- ---
    TOOMIX: U tech vlocek je me musim dost tezky presvedcit, ze nejaky super fancy bio vlocky za nasobky ceny jsou ve finale nejak lepsi nez ty uplne nejvic obycejny, no.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: Kupuji ovesné jemné v Albertu, nebo směs různých vloček Bona Vita.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: beru celozrnné v Lidlu (20-25 Kč), případně v Albertu jsou v regále hned vedle Emco nějaké obyčejné za dvacku. Jiné nekupujem poslední 3 roky a dobrý. Výjimečně jsme brali nějaké jiné (bio, mleté a tak), ale buď byly dražší a chuťově stejné jako ty za dvacku nebo když byly mleté, tak z toho byla spíš kaše na sračku než vločky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ovesné vločky.

    Vnímáte nějaké rozdíly v kvalitě, chuti, jemnosti? U nás se jedou klasické Bonavita, Emco. Teď manželka chválí nějaké Emma z Alberta, při bližším koumání to ovšem vyrábí Bonavita.
    Máte vyzkoušené vločky např. z Grizly, Mixit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRAGON:

    1a - kapustičky vařené (cca 3 minuty) posléze omaštěné a 15 minut v horkovzdušné fritéze na 180˚
    1b - kapustičky vařené, posléze opečené na tuku

    2a - kapustičky syrové a v HF (osolit, omastit 15 min 180°C
    2b kapustičky syrové, osolené a opečené na tuku

    3a - kapustičky blanšírované 1 minuta, pak zchlazené a HF
    3b kapustičky blanšíroované a opečeé na tuku


    Chuť vařené kapusty se vyvinula jen v případě 1b - prostě na té pánvičce předvařené kapustičky byly moc dlouho. Překvapivě 1b t- tam ta chuť vařené kapusty není moc cítit. Jinak 2a jsou spíš tuhé,

    Chuť 2b a 3b nijak extra rozdílná není, jen tedy odpadá crcání se s blanšírováním a jak je vidět na výslednou barvu to nemá vliv.

    Tedy pro opečeé kapustičky netřeba blašírovat, ale blanšíroování, pokud se dělát správně nevede ke vzniku chuti vařeé kapusty. A když už je člověk trochu uvaří, tak to umí opravit HF.

    Obecně jsou chutnější kapustičky na tuku. Pokud se chci naučit jíst kapustičky, tak na tuk + glazé z trošky cukru či medu a citronové šťávy.

    _
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kroupy s dýní fungují úplně skvěle.

    Půjde to i jako kroupoto s dýní, já tu mám variantu udělám koupový pilaf (na tuku opéct cibulku a česnek, případně miso pastu, přidat namočené krupy, zalít 2 násobkem vody/vývaru, pokud nepouívám miso), osolit a uvařit do měkka - podle velikosti krup. Mezi tím pečenu dýni s vývarem rozmixovat a vmíchat do krup.

    Když se na to přidá posypka z vlašáků a čerstvé šalvěje opečených na másle, tak je to úplná bomba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Do You Need To Wash Rice Before Cooking? Here’s The Science | IFLScience
    https://www.iflscience.com/do-you-need-to-wash-rice-before-cooking-heres-the-science-73105
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bánoš s houbama.

    Bánoš je huculská varianta polenty a mamaligy. Vaří se ve smetaně a to jak sladké, tak zakysané. Dietní varianta jen mlíko + jogurt, ale celkem logicky to pak víc drhne na jazyku.

    4 porce

    200 ml mléka
    100 ml šlehačky
    100 ml zakysané smetany
    100 g kukuřičné krupice/neinstatní polenty
    sůl

    Smíchejte všechno a na mírném ohni za stálého míchání vařte cca 20 minut. Jako můžete použít instatnní polentu, misto běžné kukuřičné krupice na kaši. Ale je to pak méně krémové.

    Na to pak dušené houby na cibulce, k tomu pažitku/jarní cibulku/petrželku a ukrajinci tam dávají bryndzu Dala jsem ji tam, ale nutno naznat, že se v té chuti celkem ztratila, ale na talíři to vypadá dobře.

    Komu se to nechce vařit, zajde si na bánoš do nějaké ukrajinské restaurace, třeba The Boršč má skvělej

    Víc třeba tady

    Dare to Ukraine | The majestic Carpathians
    https://www.youtube.com/watch?v=sk8FdwgUE74
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    na místním "farmářském trhu" (místní zahradnictví v pozdním létě a brzkém podzimu vylepšuje svoje tržby tím, že prodává zeleninu z jejich foliáků a od pár dalších farem) jsem dneska impulzivně pořídila špagetovou dýni, protože přeci musí být něco, co se dá dělat se špagetovou dýní a bude nám to chutnat, že jo?
    no tak... je :-)

    https://www.howsweeteats.com/2019/01/spaghetti-squash-parmesan/
    a je to fakt dobrý! jen té omáčky i sýra bych dala příště víc, i když je pravda, že moje dýně byla poměrně velká a ty z recepty jsou takové spíš mini.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam