• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KAERI: Nastavovaný bramboráky. Třeba cuketou nebo i dýni by to určitě šlo :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KAERI: Lepenica s kysaným zelím.
    iDNES.cz – s námi víte víc
    https://www.idnes.cz/recepty/lepenice-s-kysanym-zelim.R070111_112437_10949
    LYNCH
    LYNCH --- ---
    KAERI: ja mam rad vídeňský bramborovy salát
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: nastavovaná kaše? ať už klasika s kroupama, nebo s jinou zeleninou (pastiňák, batát...)?
    nebo... grenadýrmarš, doplnit těstovinama, k tomu ideálně nějaká dobrá uzenina a houby, mňam :-)
    případně nějaká bramborová fritata?
    KAERI
    KAERI --- ---
    Pěkně prosím o nějaký nápad, co rychlého s bramborami, kterých není pro pětičlennou rodinu dost na přílohu (cca 0,5 - 1 kg?) Obvykle v téhle situaci dělávám krémovou česnečku, ale tu už máme dost přejedenou a na bramboračku zase nemám suroviny. Nemusí to být nutně polévka, prostě... něco. Děkuju.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VOMAJDA: Jo klobasky muz bude s tim klukem delat. Skusim jim nahodou recept :)
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    FRENNET: Jako asi to není úplně recept na doma, ale my teď s kámošem dělali zvěřinové klibásy podle tohoto receptu a jsou úplně skvělý. Tak pokud máš kamaráda s udírnou, zkuste to :)

    Poctivé zvěřinové klobásy bez spojky | Jednoduchá domácí výroba klobás | Mistr Málek
    https://youtu.be/eq7jEBFcizo?si=ONhl8MFCrui4jp6x
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    FRENNET: Na víně, s omáčkami, se zelím.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Ahoj, muž donesl maso z půlky Daňka.
    Mate nejaka doporučení a recepty? Gulas znam a jiste delat budu, ale jako dělat jenom gulas nechci.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: zkus jeste maslo versus olej!
    Ja jsem ted na panvi delal asi 5x kapusticky na zadicka (sirove rozpulit, a pak smazit na rozriznute strane do zlatova (2-3min)

    ruzne jsem experimentoval se solenim a tim tukem a nejlepe mi chutnaly na slunecnicovem oleji - byly trosku mekci a sladci, nez na masle... zkousel jsem olivac a FUJ ... uplne to kapusticky zkazilo, podle me...
    to maslo a slunecnicovy olej budu asi stridat, podle toho jak to budu chtit mekke (olej) nebo vic kapustovou chut a tvrdsi (maslo)

    pokazde jsem to nechval dojet s priklopenou poklici a vypnutym plamenem - tak 5min
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Rozdíly mezi vločkama podle mě jsou, vnímala jsem to hlavně u připravy typu "zaleju vařící tekutinou a nechám bobtnat". Tam některý fakt pěkně změkly a jiný zůstávaly tvrdý. Poslední roky ale už kupuju Bonavitu/Emmu, protože je mi sympatická firma a vločky maj dobrý. A taky už vločky buď pražím, nebo je trochu pomixuju, takže ty jemný nuance tolik nevnímám.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    Já teda výrazně víc jim žitné vločky. Dělám si z nich granolu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Já je sypu ptákům. Vyprovodím se sama.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    VOY: mam to prave stejne, proto ptam zde, zda jsem nekde neco neopomnel. Treba u tech Emma vlocek mi zena tvrdi, ze ji prijdou vlacnejsi, nez Emco. Dela si ted kazde rano kase, postup ma uplne totozny a proste prej ty Emca ji prijdou sussi, nebo ze hure mekniu, hure vstrebaji tekutinu.
    KURE
    KURE --- ---
    BRUKEV: hlídám aby byly celozrny. Jinak to neřeším
    VOY
    VOY --- ---
    TOOMIX: U tech vlocek je me musim dost tezky presvedcit, ze nejaky super fancy bio vlocky za nasobky ceny jsou ve finale nejak lepsi nez ty uplne nejvic obycejny, no.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: Kupuji ovesné jemné v Albertu, nebo směs různých vloček Bona Vita.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: beru celozrnné v Lidlu (20-25 Kč), případně v Albertu jsou v regále hned vedle Emco nějaké obyčejné za dvacku. Jiné nekupujem poslední 3 roky a dobrý. Výjimečně jsme brali nějaké jiné (bio, mleté a tak), ale buď byly dražší a chuťově stejné jako ty za dvacku nebo když byly mleté, tak z toho byla spíš kaše na sračku než vločky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ovesné vločky.

    Vnímáte nějaké rozdíly v kvalitě, chuti, jemnosti? U nás se jedou klasické Bonavita, Emco. Teď manželka chválí nějaké Emma z Alberta, při bližším koumání to ovšem vyrábí Bonavita.
    Máte vyzkoušené vločky např. z Grizly, Mixit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRAGON:

    1a - kapustičky vařené (cca 3 minuty) posléze omaštěné a 15 minut v horkovzdušné fritéze na 180˚
    1b - kapustičky vařené, posléze opečené na tuku

    2a - kapustičky syrové a v HF (osolit, omastit 15 min 180°C
    2b kapustičky syrové, osolené a opečené na tuku

    3a - kapustičky blanšírované 1 minuta, pak zchlazené a HF
    3b kapustičky blanšíroované a opečeé na tuku


    Chuť vařené kapusty se vyvinula jen v případě 1b - prostě na té pánvičce předvařené kapustičky byly moc dlouho. Překvapivě 1b t- tam ta chuť vařené kapusty není moc cítit. Jinak 2a jsou spíš tuhé,

    Chuť 2b a 3b nijak extra rozdílná není, jen tedy odpadá crcání se s blanšírováním a jak je vidět na výslednou barvu to nemá vliv.

    Tedy pro opečeé kapustičky netřeba blašírovat, ale blanšíroování, pokud se dělát správně nevede ke vzniku chuti vařeé kapusty. A když už je člověk trochu uvaří, tak to umí opravit HF.

    Obecně jsou chutnější kapustičky na tuku. Pokud se chci naučit jíst kapustičky, tak na tuk + glazé z trošky cukru či medu a citronové šťávy.

    _
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam