• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: to je zasejc nějaká alternativní realita ne?

    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tam u toho stárnutí bude podle mě taky velká rezerva. Když to musí vydržet třeba na poušti, kde to obrušuje ostrý písek a pod. my tu tak špatné podmínky nemáme. Pokud je máš svisle, tak se ta životnost podle mě taky o něco zlepší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Ono to tam je celkem patrné, když se uráčíš to číst celé a nevytrháváš jednotlivé věty z kontextu. Nikde jsem pokud vím nelhal. jen mě nenapadlo, že to nepochopíš a pak se čertíš, jak je u tebe zvykem. :-D
    Kdo chtěl pochopil...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak se nauč číst... Nebo vyjadřovat. Nebo jednoduše přestaň lhát... Aha, CUKI, tak nic
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    neviem, nenastala zatial taka situacia, toto je po rychlom slejvaku, takze panely boli vychladene a potom zacalo prudko svietit slnko
    budem potrebovat aspon 10 rokov, aby som mohol povedat, ze efektivita panelov s vekom neklesa tak dramaticky ako sa prezentuje, zatial to vyzera optimisticky
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: A na počátku to bylo míň při stejné intenzitě osunění? Asi dobrej oddíl a mají rezervu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Pročítám si co celé zpátky, abych nemystifikoval, ale je pravda že jsem napsal větu "To naprosto nezpochybňuji, ale pořád je ta uhelná elektrárna mnohem dál než ten nejlepší kotel na trhu. A prostě uhlí musí skončit, ale stejní lidé propagují kotlíkové dotace?"
    Která sama o sobě bez předchozího není asi úplně jednoznačná. Můžeš to chápat i tak jak píšeš. Možná je to tím, že u mě kotlíková dotace je převážně to co tu dnes vidím v okolí (a to jsou tedy automaty spalující uhlí. Což je moje neznalost. Do dotací naprosto nevidím, protože jdou naprosto mimo mě.
    A pokud je ten odkaz neaktuální tak se taky omlouvám. jen jsem vygoogloval první příspěvek. A když je tam od 2019 a neviděl jsem (a dosud nevidím) nikde datum ukončení, měl jsem pocit že to stále běží. V každém případě pokud někdo něco takového podporuje v roce 2019, je to dost úlet.


    SHINIGAMI: njn někdo v tom rozdíl nevidí a vidí účinnost a účinnost. :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    je to tak, ta ucinnost sa meria laboratorne, v realnych podmienkach vam potom 2 roky stare panely vyrabaju miesto 2,7kWp nejakych 2,9kW (asi sa uz "zahoreli")

    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Tady je za veselo koukam;) Srovnavat ucinnost elektrarny s kamnama, huste;).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI:ale to je to o čem se tu bavíme celou dobu, akorát ty teď začínáš tradičně s cukanim, CUKI- protože nejsi schopnej přiznat že by si mohl napsat blbost. Jinak dát neaktuální odkaz umím taky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: "A celou dobu srovnáváme lokální topení dřevem versus naše uhelky" Tak to nemáš reagovat na to co jsem zde psal. Já o voze a ty o koze. I když jsi to téma dosti rozšířil. Ale spojil jsi si 2 věci dohromady. O tom dřevě jsem psal pouze v tom smyslu, že ani spalovaní dřeva není bez zplodin i v tom supermoderním hyper kotli. To byla ta odpověď co je na spalování dřeva z tvého pozemku neekologické.
    A dotace na automatické kotle na uhlí jsou dokonce i teď v té 3. vlně.
    Dotační bonus – Nová zelená úsporám
    https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/dotacni-bonus/
    U nás ze za ty 3 vlny zvýšil řádově provoz na uhlí, tak jsem se o to trochu zajímal. A i kdyby to dál nepodporovali vůbec, tak tímto se zvýšil počet "černých baronů" v ČR dosti rapidně :-(


    JAZZZ: Ty máš nezvykle elektronicky strohou domácnost. Já mám podle mě energeticky velmi úspornou domácnost, ale i tak je topení letošní rok třeba na cca 20% celkové spotřeby elektřiny. U mě prostě neexistuje tepelný zdroj na pevná paliva který by to dokázal rozumě zastat. A pokud o něčem takovém víš nahoď odkaz.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tvl, tak znovu. NIKDO NEDOTUJE UHELNÉ AUTOMATY. A celou dobu srovnáváme lokální topení dřevem versus naše uhelky. Ty do toho zas začneš cpát uhelné automaty, uhelky co tady nemáme atd. a ještě mě obvinuješ, že preskakuju od jednoho k druhému.

    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: však taky ty levný kamínka s deflektorem mají od 5 - 11kW a co se tepla u koncového uživatele týče, jsou cca dvakrát efektivnější, než ta tvoje elektrárna. jo potřebuju si nabít telefon rozsvítit pár LEDek, ale to mi pokryje i šuntová cestovní solární nabíječka.
    jasně já tam přípojku mám a čaj si z pohodlnosti uvařim rychlovarce, než na ohni, ale snad chápeš kam tím mířím. topit elektřinou má smysl fakt jen kvůli kvalitě vzduchu ve městech.

    argumentovat efektivitou spalování v elektárně proti dotaci na domácí kotle je mimo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: právě ten "malý ohýnek" je problém. Pod cca 2kW výkonu prostě už hoření neprobíhá vůbec tak jak má, ani s tou veškerou technologií kolem.

    Kolik ti vyrobí ty kamna elektrické energie? Čím doma svítíš? Máš svíčky nebo pálíš uhlíky?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Od počátku jsem se pozastavoval nad tím, jak uhelnou elektrárnu, která spaluje mnohem čistěji, můžou na jedné straně tak odsuzovat (s tím ale souhlasím) a na druhé straně jsou schopný podporovat automatické kotle na uhlí a podporovat je masivní dotací.
    Co na tom nemůžeš pochopit?

    Jiné zdroje na pevná paliva s uhelnou elektrárnou srovnávat asi nemá smysl už vůbec. Jestli ti jde o kotle na dřevo, tam je to mnohem lepší, ale zase ta účinnost spalování je pouze teoretický stav v ideálních podmínkách hoření. Proto je nutné aby běžel co nejdéle v kuse a tam to zase limituje výkon do prostoru. Tedy krom velikosti akumulační nádoby, která se dá ale vyřešit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: že vám do toho skáču, mě šlo právě o to, abych měl malý ohýnek u sebe a ne někde v elektrárně. Může to vypada jako sčítání hrušek a jablek, ale já se chci ve výsledku hlavně ohřát.

    Účinnost přeměny energie v moderních uhelných elektrárnách se pohybuje kolem 42 %.
    Uhelná elektrárna – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Uheln%C3%A1_elektr%C3%A1rna


    Účinnost : 73,4%
    Litinová krbová kamna TEDDY - 5 kW - DumZahrada.cz
    https://www.dumzahrada.cz/p/litinova-krbova-kamna-teddy-5-kw/
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: ???
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jo tak teď zase kotel na uhlí... A já skáču od tématu k tématu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Oni ty zastaralé elektrárny nesplňují dnešní normy, ale mají stále mnohem efektivnější spalování, než běžná automatický kotel na uhlí do RD. Elektrostatický odlučovač, odsíření, stála teplota hoření,.. To jsou ve kterých malé topeniště nikdy nebude dosahovat ani té naší zastaralé uhelné elektrárny.
    "Sranda, bavíš se o účinnosti a když ti někdo ukáže jak si mimo tak najednou jde o účinnost filtrů. :-)" Já se tu celou dobu bavím o emisích a o účinnosti spalování. To ty pořád přecházíš z tématu do tématu.
    A abys pořád nevytrhával moje slova z kontextu, tak ještě jednou, netvrdím, že naše uhelné elektrárny jsou kdoví jaký zázrak. Dokonce se mi nelíbí ani uhlí obecně. Jen poukazuji na to že toho uhlí bychom se měli zbavit komplexně. A ano uznávám, že jsem pro myšlenku toho, zdanit právě ty emise (jak u elektráren tak u kotlů), abychom mohli (měli finance) rekultivovat ty oblasti zničené tou těžbou a aby nedocházelo k tomu, že se ta těžba ze zde na den zruší, ale aby k tomu docházelo co nejpozvolněji.
    Vše ostatní jsou jen tvé spekulace k tomu co jsem napsal.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI:
    Sranda, bavíš se o účinnosti a když ti někdo ukáže jak si mimo tak najednou jde o účinnost filtrů. :-)
    A jaké filtry máš prosím na mysli? Ještě si nikdy neslyšel o tom, že ani tyhle normy naše elekrarny nesplňují, nebo jen zase děláš hlupáka? Rtuť, prach...
    A opět naše uhelné elektrárny té účinnosti nedosahují, protože jsou zastaralé, 40% mají ty nejnovější. A to se vůbec nebavíme o ztrátách v síti atd.
    Jinak ony ty kotle se dneska vybavují i třeba prisavanim vzduchu do komína aby byl optimální tah, měří si spaliny aby to hořelo co nejlépe, mají krátký okruh aby byla to optimálně hořelo a nic tam nekondenzovalo atd atd. Takže ano, ta účinnost bude reálně hodně vysoko a rozhodně mnohem víš než ta tvoje rozhodně lepší uhelka
    Papapa
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam