• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Hlavně mi ho teď nepřeber, Vozko. Podstatný, úplně nejpodstatnější je teď se dozvědět, jestli když porovnáváme dřevěnou krabici s nápisem "jabka" s plechovou krabicí s nápisem "hrušky" a v každé z nich je zavřenej jinej zesilovač, je slepej test nebo ne. Z nějakýho důvodu nejsem s to ze Svance na takto primitivní otázku vyrazit odpověď, kličkuje jak zajíc.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    VOZKA: 1) [ SVANC @ HIFI & TOP AUDIO ] řekl, že "když máš k dispozici určitý rozpočet, tak je rozumné za přehrávač, zesilovač a kabely utratit co nejméně". Když pominu, že ta věta nedává smysl jako taková, a když pominu, že jsem z něho nebyl stavu dostat, co znamená "co nejméně", tak tato věta demonstruje osobní přístup identity Svanc. To je vše. Někdo jiný ti řekne, že bys měl za zdroj signálu utratit "co nejvíce", jinak je jedno, co máš za ním. Osobně se do takovejch výroků nehodlám pouštět, protože a) jsou to fakticky pičoviny a b) ať si každej rozloží svý prachy, jak je mu libo. Můj osobní přístup je, ano, že zesilovač je minimálně stejně důležitej jako bedny, ne-li více. Je to motor. Špatnej motor v sebelepším autě bude jezdit blbě. Víc k tomu těžko dodat.

    2) Není problém, když někoho baví testovat sama sebe. Problém je, když to začne zaměňovat za testování komponentů. Jestli někoho baví testovat sama sebe, prosím, ať to dělá. Nevím teda, k čemu mu to bude dobrý, když už je teď dopředu jasné, jak takový test dopadne (že nepozná rozdíl), ale lidi dělají spoustu zbytečných věcí, třeba já píšu do tohohle klubu. Opakuju, mezi dvěma kundama potmě taky nepoznáš rozdíl, ale když si vybíráš ženskou do života, tak testovat ji slepě nedává smysl, netestuješ ji, ale svoji schopnost rozeznat od sebe dvě kundy potmě. Až zjistíš, že nerozeznáš, nejsi ani o krůček blíž k poznání, která ze dvou testovaných bude lepší manželka, maximálně můžeš zjistit, že tě to nebavilo a tudíž pro tebe bude účelnější vrazit peníze do já nevím, kabrioletu místo do baby. To je slepej test. Vypadnou z něj naprosto přesná a zbytečná data, na jejichž základě, když seš dostatečně blbej, můžeš udělat dokonale chybné závěry.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: To snad neni pravda. Tak kurva bude to slepej test, když ty dvě pixle budou popsaný jabka a hrušky, nebo nebude??? Nikdo nebude nic odnikam přendávat, nikdo nebude nic určovat, nikdo nebude nic limitovat, seš schopnej abstraktního myšlení nebo jsme narazili na tvůj limit?

    - Když byly oba (rozdílný) zesáky v (identickejch) dřevěnejch krabicích, tak to slepej test byl.
    - Když byl jeden z nich v plechové a druhej ve dřevěné, tak to slepej test taky furt ještě byl.
    - Když na jednu napíšu jabka a na druhou hrušky, tak to je nebo není slepej (= unbiased) test? Seš stavu tenhle zjevně nekonečně náročnej oříšek rozlousknout?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Že máš doma drahej zesík, tu ví každý, a fotka místnosti s aparátem na tom nic nezmění.

    Co furt chceš? Klasický ABX slepý test to samozřejmě není. Ale pokud by někdo dokázal poznat, že lepší komponent je v krabici jablko a několikrát to zopakovat i poté, co byl náhodně přendán do jedné z krabic, tak by to vypovídací hodnotu mělo. Odhlížím ovšem od toho, že pokud někomu necháš přístroj doma bez kontroly, tak může snadno určit, že ten komponent, který byl předtím v krabici jablko, je teď v krabici hruška.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Není to problém, ale plejtvat diáky na focení obýváku nebudu, plus jsem na služebce v Texasu, plus jakýkoli další důvody, proč nebudu dávat fotku aparátu za významnej zlomek milionu na internet. Ne každej jsme na facebooku.

    Mohl bys přestat fabulovat a vymejšlet si něco o nějakejch dražších (?!?!) zesilovačích a prostě a jednoduše odpovědět na otázku? Čím dřív odpovíš, tím dřív tam budeme!
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Vyfotit místnost s aparátem je zřejmě problém. Ale dobrý, nutit tě nikdo nemůže :)

    MACHALIK: Chceš se dostat do bodu, kdy řekneš, že někdo jako lepší mezi dvěma zesilovači poznal ten dražší, aniž by předtím věděl, kolik který stojí? Nebo co je smyslem těchhle hrátek s krabicemi a ovocem?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ne, fotky nebudou, žádný nemám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Takže to je slepý test. Aleluja! Nevím, co znamená "šance poznat ten lepší náhodně je 1:1", ale nechám to stranou.

    Řekněme tedy, že máš dva neznámý zesáky, jeden v dřevěné krabici a druhej v plechové, přehazuješ si je dle libosti, posloucháš, je to slepý test. Co když na jednu tu krabici napíšeme "jabka" a na druhou "hrušky", bude to pořád ještě slepej test?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Vždyť jsem ti psal tady SVANC. Pokud nevíš, co hraje, tak to slepý test je. Tady je ovšem vypovídací hodnota minimální, protože šance poznat ten lepší náhodně je 1:1. A už asi popadesáté nejsi schopen napsat, k čemu chceš vlastně dojít.

    MACHALIK: Aha, takže fotky nebudou, protože hifi nefotíš. OK :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A žádný fotky poslechovky nemám, jediný fotky hifi jsou z dob, kdy jsem si iPhonem fotil krámy, co jsem natahal z Evropy a byly na prodej, a pak fotky kámošových M800. Hifi si nefotím.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Já myslel, že účelem slepého testu je zajistit, aby byl odstraněn bias. Nevíme, co v krabicích je, tedy nemůže existovat placebo efekt, očekávání dražšího = lepšího atd. Jasněže víme, jestli hraje krabice 1 nebo 2. To snad nevadí - nebo taky vadí? Ani to se nesmí? Limitaci nech stranou, třeba jsou oba stejně výkonný. Hypotetizuj. Je to slepej test?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Samozřejmě to nebude slepý test ve smyslu, že by měl poznat, který z obou zesíků hraje. Tuhle informaci už má. Mohl by to být test ve smyslu, že by tam byly zavřené dva cenově výrazně odlišné zesilovače a testující by měl poznat, který je ten dražší. Ale vypovídací hodnota by stejně byla minimální, ta šance je 50%, takže nějak nevím, kam se chceš dostat. Navíc pokud by např. jeden z nich byl o poznání výkonnější, tak by se dalo poznat, který je který, už podle nástupu limitace.

    MACHALIK: Koukám, že moc smyslu pro symboliku jsi nepobral (umírání). Když ti někdo řekne, že ho vyplavil soused a že bylo v bytě vody jako v moři, tak mu taky budeš předhazovat, že se jedná o nepravdivý výrok? :)
    Důležité je přece to jádro sdělení a to je naprosto jasné - hi-end rezignoval na jakoukoli poctivou kontrolu.

    Btw. nechceš taky napostovat nějaké fotky svojí poslechovky? Bavili jsme se o tom už před pár lety...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ad Gordon Holt: Inu, zmýlil se. Audio nezemřelo, furt je tady, Gordon byl smutnej a povzdechl si, ale to je tak všechno. Rozhodně nic nezemřelo. Na výrocích je ta smůla, že se můžou lehce ukázat jako nepravdivý. Proč argumentuješ nepravdivým výrokem, to teda nevím. Podezřívám tě z lásky k autoritám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Prosimtě a co to vůbec je?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Ty sis myslel, že budu dávat zesáky do krabic??

    Tak teď, když víš, že nic takovýho dělat nebudu, to zkusme znova: když bude osoba A testovat dva rozdílné zesilovače, které budou uzavřeny ve dvou identických dřevěných krabicích, a bude je testovat dlouhodobě, sama si je přepojovat a obecně průběh testu si bude řídit sama, bude to slepej test? Minule jsi ještě říkal, že ano, teď už si nejsem jistej. Za předpokladu, že stále ano, přestane to být slepým testem ve chvíli, že jednu z těch krabic vyměníme za plechovou?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Tedy v té poslechovce - do té horní místnosti bych mohl dát cokoli, a stejně by to nebylo ono.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Protože tohle hraje skvěle :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Proč si nekoupíš nějaký slušný hifi, když se s tím takhle drbeš?
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Pokud jde o ten výrok, tak když se v daném oboru významná osobnost vyjádří velmi jasně a jednoznačně, má to velkou váhu. Gordon Holt nepochybně nemá žádnou takovou motivaci bojovat za slepé testy, jakou nám tady s Teddym předhazujete, tedy sockovitost, neznalost atd. A když říká, že by se i hi-end měl testovat metodikou, která legitimizuje každé vědecké úsilí od dob Pascala, tak s ním mohu jen souhlasit, protože to je naprosto logický názor. Naprosto nelogické je dělat to speciálně v hi-endu jinak.

    A s těma krabicema jsem původně myslel, že vážně chceš něco realizovat, ale zřejmě jsem se zmýlil. Pro srovnávací slepý test ve smyslu, že máš opakovaně poznat, zda hraje to či ono, nejsou žádné krabice nutné, stačí nevědět, který přistroj právě hraje. Naznačoval jsi, že by mělo jít o možnost něco bez stresu testovat bez přítomnosti rušivých osob, jak ty říkáš zmrdů. Nevím, jestli teď chceš naznačit, že dřevěná krabice oproti kovové už představuje bias, ale hlavně nevím, co a jak by se mělo tímhle způsobem testovat a za jakým účelem. Tak se vymáčkni kompletně, co chceš dokázat a můžeme se bavit dál.
    SVANC
    SVANC --- ---
    VOZKA: Ještě bych to rozložení investic, jak ho uvádíš, doplnil o akustické úpravy, kde je přínos zvuku naprosto zásadní. V běžném obýváku je to, co se ti dostane k uchu, údajně cca ze dvou třetin tvořeno různě zpožděnými odrazy od stěn a změřená doba dozvuku je výrazně delší než optimum, navíc bývá silně kmitočtově nevyrovnaná. V domě mám dvě různé místnosti s velmi podobnými třípásmovými sloupy, poslechovku akusticky vyřešenou podle projektu a něco jako hernu, kde jsem to neřešil vůbec. Ten rozdíl je propastný, rozhodně nic, o čem by člověk musel dumat, zda to naslepo je slyšet, či nikoli :).

    Poslechovka v suterénu má cca 12 m2 tlumení 50 mm, strop kompletně akustický obklad, nad ním 200 mm tlumení, ve dvou rozích basové pasti ve tvaru čtvrtkruhu o poloměru 45 cm na celou výšku místnosti.
    /files/000/010/1083779_afb5936dab3ac4a94e58/original.jpg"/files/000/010/1083778_0e0c725a0feb1ceba8eb/original.jpg">/files/000/010/1083778_0e0c725a0feb1ceba8eb/original.jpg"/files/000/005/546590_9b8fc098f49fbb61979e/original.jpg">http://i.nyx.cz/...00/05/46/546590_b8fc098f49fbb61979ec.jpg?name=Zm%C4%9B%C5%99en%C3%BD%20dozvuk.jpg
    Herna:
    http://i.nyx.cz/files/00/00/03/68/368374_3ae10eb3f3eafc534433.jpg?name=podkrov%C3%AD%201.JPG

    Snad jsem ti tak trochu i odpověděl na to, zda drahé zesíky považuju za nesmysl proto, že jsem socka, nebo je ten důvod jiný ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam